24 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Ντράγκι προειδοποιεί για τα κόκκινα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών

Παρά την ανάκαμψη που σημειώνεται στην οικονομία της Ευρωζώνης, το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) παραμένει υψηλό στα κράτη-μέλη της, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του European Systemic Risk Board (ESRB) την περασμένη Πέμπτη.

Παρότι η ενίσχυση της οικονομίας στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να μειώσει τον όγκο των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών, παρατηρούνται αδυναμίες ως προς την αντιμετώπισή τους, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ. Πέραν της Ελλάδας, το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας θεωρείται ιδιαιτέρως ευάλωτο εξαιτίας του μεγάλου όγκου των κόκκινων δανείων, που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της γειτονικής χώρας.

O κ. Ντράγκι τόνισε σε ομιλία του ότι στο τέλος του 2016 το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ανήλθε περίπου στο 1 τρισ. ευρώ. Ο ίδιος ανέφερε ότι, αν ληφθούν υπ’ όψιν τα ενέχυρα και οι προβλέψεις των τραπεζών, το μέσο ποσοστό κάλυψης των κόκκινων δανείων ανέρχεται στο 82% στην Ευρωζώνη. 

Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η κερδοφορία των τραπεζών επηρεάζεται από τις χαμηλότερες αποδόσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ειδικότερα, τα NPLs αντιπροσωπεύουν το 4% τoυ ενεργητικού των τραπεζών της Ευρωζώνης έναντι μόλις 0,8% στις ΗΠΑ, δήλωσε ο κ. Ντράγκι στη διάρκεια του οικονομικού συνεδρίου που διεξήχθη στη Φρανκφούρτη.

Το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τη συνέπεια κυκλικών και διαρθρωτικών παραγόντων, δήλωσε ο Ντράγκι. «Πρώτον, η μεγάλη ύφεση που προέκυψε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση οδήγησε σε μία επιδείνωση της ποιότητας των δανείων των τραπεζών. Η τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη αναμένεται, συνεπώς, να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ταυτόχρονα, εξακολουθούν να παραμένουν διαρθρωτικές αδυναμίες. Αυτές περιλαμβάνουν ανεπαρκείς δομές εταιρικής διακυβέρνησης στις τράπεζες, αναποτελεσματικές και υψηλού κόστους διαδικασίες ανάκτησης του χρέους σε ορισμένα κράτη-μέλη και λάθος κίνητρα που εμποδίζουν τη γρήγορη εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για τον σκοπό αυτό, το ESBR έχει προτείνει μία σειρά μέτρων για τη συμπλήρωση αυτών που έχουν ήδη ληφθεί σε επίπεδο της ΕΕ και της Ευρωζώνης», σημείωσε ο Ντράγκι.

Πηγές:
kathimerini.gr , huffingtonpost.gr

Σχετική 
ανάρτηση με τα Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) των Τραπεζών στην Ελλάδα : ΤτΕ: Οι εκτεταμένες διαγραφές δανείων μείωσαν τα ΜΕΑ των Τραπεζών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου