23 Σεπτεμβρίου 2017

Γερμανικές εκλογές: Μάχη για τους αναποφάσιστους

Μια ημέρα πριν. Όχι μόνο ο Μάρτιν Σουλτς, αλλά και η Άγκελα Μέρκελ πιστεύει πως οι εκλογές δεν έχουν κριθεί. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κομμάτων είναι οι πολίτες που δεν έχουν αποφασίσει τί θα ψηφίσουν. Επίσης σχόλια για την είσοδο στη βουλή, για πρώτη φορά, του ακροδεξιού κόμματος "Εναλλακτική για τη Γερμανία". Από τη Deutsche Welle:

Ακόμη και σήμερα, μια ημέρα πριν από τις εκλογές, πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη Γερμανία προεκλογικές εκδηλώσεις. Τα κόμματα αξιοποιούν την τελευταία ευκαιρία για να κερδίσουν την ψήφο εκείνων των αναποφάσιστων πολιτών, οι οποίοι έχουν την πρόθεση να ψηφίσουν, αλλά ακόμη δεν ξέρουν ποιό κόμμα θα επιλέξουν. Σύμφωνα με την τελευταία σχετική έρευνα, ο αριθμός τους ξεπερνά το ένα τρίτο του συνόλου των ψηφοφόρων.

Οι προσπάθειες των μεγάλων κομμάτων

«Οι εκλογές δεν έχουν κριθεί» επεσήμανε χθες η καγκελάριος και πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Άγκελα Μέρκελ, προειδοποιώντας με αυτό τον τρόπο τους οπαδούς του κόμματος να μην εφησυχάζουν, μόνο και μόνο γιατί οι δημοσκοπήσεις τους βλέπουν πρώτο κόμμα με ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 34% και 36%. Σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακτήσει την εμπιστοσύνη που έχασε σε τμήμα των ψηφοφόρων της εξαιτίας της στάσης που τήρησε στο προσφυγικό, η κ. Μέρκελ διαβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής σε προεκλογική εκδήλωση στο Μόναχο, πως «αυτό που συνέβη το 2015, δεν πρέπει να επαναληφθεί και δεν θα επαναληφθεί.»

Στους αναποφάσιστους επενδύει και ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς. Παρ' ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο SPD ένα 21% με 22%, ο ίδιος δηλώνει πως «όλα είναι πιθανά». Με σκληρές επιθέσεις στο δεξιό λαϊκιστικό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" και έντονη κριτική στην Άγκελα Μέρκελ, ο Μ. Σουλτς προσπαθεί να κινητοποιήσει τους οπαδούς του. Όπως ενδεικτικά τόνισε σε προεκλογική εκδήλωση χθες το βράδυ στο Βερολίνο «τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν θα πρέπει να γίνουν χρόνια στασιμότητας και ληθαργίας.» Η Γερμανία έχει, σύμφωνα με το σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, ανάγκη από έναν καγκελάριο που έχει το θάρρος να χαράξει το μέλλον της χώρας.

Τα ποσοστά των άλλων κομμάτων

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων, σύμφωνα με τις νεότερες δημοσκοπήσεις, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (
AfD) μπορεί να υπολογίζει μεταξύ 11% και 13% των ψήφων, το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) μεταξύ 8,5% και 11%, οι Φιλελεύθεροι μεταξύ 9% και 10% και τέλος οι Πράσινοι μεταξύ 7% και 8%. 


Ντροπή για τη Γερμανία το ακροδεξιό AfD στη Βουλή

Τους υπαίτιους αναζητά ο γερμανικός τύπος για το ότι στη βουλή μπαίνει για πρώτη φορά το ακροδεξιό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (
AfD) σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. 'Ενα απόσπασμα από τη χθεσινή επισκόπηση τύπου στη Deutsche Welle:

«Για πρώτη φορά μετά από πάνω από 50 χρόνια ένα εθνικιστικό, ακροδεξιό και εν πολλοίς ρατσιστικό κόμμα θα εκπροσωπείται στη Βουλή» παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung. «Θα διαθέτει πρόεδρο σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, ίσως και να είναι αξιωματική αντιπολίτευση, με άλλα λόγια θα είναι σε θέση να συμπροσδιορίζει την πολιτική ατζέντα. Αυτό είναι λυπηρό, ντροπιαστικό και θα οδηγήσει στην αλλαγή του κλίματος στη χώρα», προβλέπει ο σχολιαστής της ανατρέχοντας στο ιστορικό βάρος της χώρας. Και προχωρά στην αναζήτηση των αιτίων και του υπαίτιου της κατάστασης. «Το ότι ήρθαν τα πράγματα έτσι, την ευθύνη φέρει σε μεγάλο βαθμό η Μέρκελ», γράφει. «Το μεγαλύτερο επίτευγμά της κατά την απερχόμενη κοινοβουλευτική περίοδο ήταν ότι το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου του 2015 έδειξε ανθρωπισμό και άνοιξε τα σύνορα με την Αυστρία. Το μεγαλύτερο λάθος της ότι στους επόμενους μήνες με το να επαναλαμβάνει συνεχώς την περίφημη φράση "θα τα καταφέρουμε" προκάλεσε την εντύπωση ότι θέλει να αποσιωπήσει τα προβλήματα από την είσοδο εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Αυτό έσπρωξε ψηφοφόρους στο AfD, που το 2013 πήρε 4,7%».

Μια πιο ψύχραιμη τοποθέτηση από την Tageszeitung του Βερολίνου. «Όσο κι αν είναι θλιβερή αυτή η κατάσταση, δεν υπάρχει λόγος πανικού» γράφει. «Ακροδεξιοί και λαϊκιστές υπάρχουν και σε άλλες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, με 8, 10 ακόμη και 12%, που σημαίνει ότι το 90% περίπου των ψηφοφόρων ψήφισε άλλο κόμμα. Αν ο προεκλογικός αγώνας δεν περιορίζονταν στη θεματολογία του AfD, δεν θα φτάναμε εδώ. Αντί για κοινωνικά προβλήματα, για την παιδεία, την ενεργειακή στροφή, το μέλλον της ΕΕ η συζήτηση προσανατολίστηκε στο προσφυγικό, την εσωτερική ασφάλεια, την τρομοκρατία, την εγκληματικότητα, ήταν ένα δράμα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο σχολιαστής της. Και στο ερώτημα για τον υπαίτιο, η απάντηση είναι λακωνική: «Όλοι». 

Πηγή: Από δυο δημοσιεύματα στη  Deutsche Welle και συγκεκριμένα από:  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου