Λίγο πριν το Λαύριο, σε ένα παράκτιο λόφο, συναντά κανεις τον αρχαιολογικό χώρο του Θορικού απροστάτευτο και εγκαταλελειμμένο στη μοίρα του. Εκεί είναι και το αρχαιότερο θέατρο που έχει αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής στον ελλαδικό χώρο.
Η μοναδική πινακίδα που υπάρχει εκεί μας ενημερώνει:
"Χάρις στην εύφορη γη, την εύκολη έξοδο στο Αιγαίο πέλαγος καθώς και τα αργυρούχα κοιτάσματα της Λαυρεωτικής η θέση κατοικήθηκε ήδη απο τα προϊστορικά χρόνια και στη συνέχεια αποτέλεσε τον οικιστικό πυρήνα του αρχαίου Δήμου του Θορικού".
"Από το 1700 έως το 1500 π.Χ. ο οικισμός γνώρισε μεγάλη ακμή όπως πιστοποιήται από τους μνημειώδεις τάφους, τύμβους και θολωτούς. Ο Θορικός ήταν μια από τις 12 πόλεις της Αττικής κατά τον συνοικισμό της από τον μυθικό βασιλέα Κέκρωπα".
"Το θέατρο έχει ορθογώνια παραλληλόγραμμη ορχήστρα και επίμηκες κοίλο. Τα λίθινα εδώλια του θεάτρου κατακευάστηκαν τον 5ο π.Χ. αιώνα, ενώ το άνω κοίλο προστέθηκε προς το τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα".
Ο αρχαιολογικός χώρος. Στο βάθος το θέατρο
Μέρος του θεάτρου
"Εγκατάσταση καθαρισμού (πλυντήριο) του μεταλλεύματος έχει αναστηλωθεί στα ΝΔ του θεάτρου".
Εγκατάσταση καθαρισμού μεταλλεύματος
"Νότια του οικισμού, στις υπώρειες του λόφου διατηρείται τετράγωνος πύργος".
Ο τετράγωνος πύργος
"Στη χερσόννησο του Αγίου Νικολάου εντοπίζονται τα κατάλοιπα του ναυτιού φρουρίου του Θορικού".
Ο αρχαιολογικός χώρος. Στο βάθος το θέατρο
Ο αρχαιολογικός χώρος. Στο βάθος αριστερά το θέατρο, δεξιά η θάλασσα
Ενδιαφέρον είχε η ολιγόωρη επίσκεψή μας στο Θορικό. Θλίψη όμως μας προκάλεσε η πλήρης εγκατάλειψη του αρχαιολογικού χώρου.
Πάντως, πηγαίνοντας προς το Λαύριο, μόλις δυο χιλιόμετρα πριν και αριστερά του δρόμου, καλό είναι να κάνει κάποιος μια ολιγόλεπτη στάση και να ρίξει έστω μια ματιά. Αξίζει.
afirimeno.com
Κείμενο και Φωτογραφίες: Takis Ant
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου