3 Οκτωβρίου 2017

DW: Φόβητρο για την Ελλάδα το FDP

Ανησυχία της Αθήνας για την πιθανή συμμετοχή των Φιλελευθέρων στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση διακρίνει ο γερμανικός Τύπος, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Ο Β. Σόιμπλε στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας την κρίσιμη στιγμή, λέει ο Ζ.Κ. Γιούνκερ στην Bild.

Τους προβληματισμούς της ελληνικής κυβέρνησης για το κυβερνητικό σχήμα που ενδέχεται να προκύψει μετά τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου επιχειρεί να αναλύσει η Berliner Morgenpost. Με τίτλο «Οι ανησυχίες της Αθήνας μετά τις γερμανικές εκλογές» η εφημερίδα του Βερολίνου σχολιάζει με άρθρο στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι στις τάξεις της ελληνικής κυβέρνησης «δεν μπορούν να χαρούν ούτε καν για την πολυπόθητη αλλαγή στο υπουργείο Οικονομικών. Διότι τώρα έρχεται το FDP». 
Η πιθανή συμμετοχή στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού των γερμανών Φιλελευθέρων, κορυφαία στελέχη των οποίων είχαν ταχθεί προεκλογικά με δηλώσεις τους υπέρ μιας προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ευθύνεται σύμφωνα με την εφημερίδα για τα «απογοητευμένα πρόσωπα» που λέγεται ότι υπήρξαν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στη Γερμανία, σημειώνει το δημοσίευμα. 

Όπως επισημαίνεται, «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του είχαν συμβιβαστεί ήδη από νωρίς με το γεγονός ότι ο Μάρτιν Σουλτς δεν έχει καμία τύχη απέναντι στην Άγκελα Μέρκελ. Όμως εξακολουθούσε να υπάρχει η ελπίδα να μην επέλθει το χείριστο σενάριο: μια συμμετοχή στην κυβέρνηση του FDP με τον (επικεφαλής του κόμματος) Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος θέλει να ξανανοίξει τη συζήτηση περί Grexit», εκτιμά η εφημερίδα, παρατηρώντας ότι «αυτό κάνει την κατάσταση για την Ελλάδα πιο περίπλοκη».

Το δημοσίευμα θέτει μεταξύ άλλων το ερώτημα αν η μετακίνηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών στη θέση του προέδρου της γερμανικής βουλής υπάρχει περίπτωση να αποκαταστήσει την κάκιστη δημόσια εικόνα του στην Ελλάδα. «Όχι», απαντά η Berliner Morgenpost, προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι «στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων θα παραμείνει για πάντα ο «Mister Λιτότητα» και θα θεωρείται συνυπεύθυνος για τον μαρασμό της χώρας, αν και ο ίδιος πιστεύει ότι οι Έλληνες θα του στήσουν κάποια μέρα άγαλμα ως ευχαριστώ για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει», σημειώνει η Berliner Morgenpost.

Ξανά στον ορίζοντα το φάντασμα του Grexit; 

Για «πανικό» που παρατηρείται ως έναν βαθμό, κατά τη γνώμη του, στην ελληνική πολιτική σκηνή εξαιτίας της πιθανής συμμετοχής του FDP στην επόμενη κυβέρνηση στο Βερολίνο, κάνει λόγο ο γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή έκδοση της εβδομαδιαίας οικονομικής επιθεώρησης Wirtschaftswoche

«Στην Ελλάδα φοβούνται ότι ένας υπουργός Οικονομικών του FDP θα μπορούσε να εξελιχθεί σε απόλυτο εφιάλτη για αυτούς. Η ανησυχία πολλών Ελλήνων βρίσκεται κυρίως γύρω από ένα όνομα: Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος μέχρι πριν από μία εβδομάδα ήταν στην Ελλάδα άγνωστος. Τώρα γίνονται εκεί εκτενή ρεπορτάζ αναφορικά με το ότι ο επικεφαλής του FDP έχει χαρακτηρίσει κατά τον προεκλογικό αγώνα αποτυχημένη τη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική για τη διάσωση του ευρώ», επισημαίνει ο Γενς Μπάστιαν, άριστος γνώστης της πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας στην Ελλάδα, ο οποίος ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια ως ανεξάρτητος οικονομικός αναλυτής στην Αθήνα.

Με το αίτημα περί προσωρινής τουλάχιστον αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, το οποίο έχουν διατυπώσει στο παρελθόν οι γερμανοί Φιλελεύθεροι, «διαφαίνεται ξανά στον πολιτικό ορίζοντα της Αθήνας το φάντασμα του Grexit», σχολιάζει ο Γενς Μπάστιαν, παραπέμποντας στις πτωτικές τάσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου, αλλά και στην αρνητική αντίδραση των κεφαλαιαγορών απέναντι στα ελληνικά ομόλογα εξαιτίας της ενδεχόμενης συμμετοχής του FDP στη νέα γερμανική κυβέρνηση.

Ο γερμανός οικονομολόγος εκτιμά μεταξύ άλλων ότι «το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν θα βρίσκεται πλέον σε πρώτη φάση στο πολιτικό προσκήνιο», ενώ ασκεί κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «πόνταρε υπερβολικά μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στο λάθος άλογο. Θα ήταν καλύτερο για τον ίδιο να είχε τοποθετήσει στο προσκήνιο τη μεταρρυθμιστική του βούληση – για παράδειγμα στα θέματα της φοροαποφυγής, της καταπολέμησης της ανεργίας των νέων και για στο πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η διαρκής διαρροή κεφαλαίων».

Στην ερώτηση για το αν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είναι όντως -όπως τον βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας- «σύμμαχος στη διαμάχη με τη Γερμανία», ο Γενς Μπάστιαν απαντά με σαφήνεια: «Σε αυτό το σημείο θα ήμουν μάλλον προσεκτικός. Η σημαντικότερη σύμμαχος του Μακρόν στην ΕΕ είναι και θα παραμείνει η γερμανίδα καγκελάριος».

Γιούνκερ: Ο Σόιμπλε υπέρ της Ελλάδας «την κρίσιμη στιγμή» 

Μια διαφορετική εικόνα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως προς τη στάση που τήρησε απέναντι στην Ελλάδα σκιαγραφεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild

Όπως επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «οι Έλληνες γνωρίζουν ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπερασπίστηκε τα συμφέροντά τους την κρίσιμη στιγμή. Ο τρόπος που παρουσιάζονται ο Σόιμπλε και η Γερμανία στην Ελλάδα συχνά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», σχολίασε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, συμπληρώνοντας ότι «επίσης είναι γερμανικό παραμύθι ότι ο Σόιμπλε ήταν ο μόνος που ήταν ταγμένος στη δημοσιονομική πειθαρχία».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο Β. Σόιμπλε «παίζει έναν σημαντικό ρόλο για την οικοδόμηση κλίματος συναίνεσης στην Ευρώπη και πέρα από κάθε αμφιβολία θα γίνει τώρα ένας εξαιρετικός πρόεδρος της γερμανικής βουλής».

Ερωτηθείς αν μια ασυμβίβαστη στάση των γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), που ενδέχεται να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, απέναντι στις υπερχρεωμένες χώρες μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για την ΕΕ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απαντά ως εξής: «Η CDU (Χριστιανοδημοκράτες) είναι ένα ισχυρό ευρωπαϊκό κόμμα. Δεν διακρίνω σημάδια απομάκρυνσης από την Ευρώπη από πλευράς Πρασίνων. Μάλιστα παρατηρώ το αντίθετο. Και σε ό,τι αφορά το FDP, ελπίζω να θυμηθεί ότι είναι το κόμμα του Γκένσερ». Ο Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, που έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2016, διέπρεψε ως υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, κερδίζοντας διεθνή αναγνώριση για τη συμβολή του στην υπέρβαση του γερμανικού και ευρωπαϊκού διχασμού καθώς και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: Deutsche Welle






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου