13 Νοεμβρίου 2017

Οι «αθλητές - αστέρες» της φοροδιαφυγής

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις, με τη δημοσίευση των «Paradise Papers», σχετικά με υποθέσεις φοροδιαφυγής ανά την υφήλιο, απασχολούν έντονα την παγκόσμια κοινή γνώμη. 

Από τον χώρο του αθλητισμού, αίσθηση έχει προκαλέσει η περίπτωση του Λιούϊς Χάμιλτον με τον Βρετανό «πιλότο» και τετράκις παγκόσμιο πρωταθλητή της Φόρμουλα 1, να αποκτά πολυτελές τζετ αξίας 27 εκατ. δολαρίων και να αποφεύγει φόρο ύψους σχεδόν 4 εκατομμυρίων ευρώ. 

Με αφορμή την υπόθεση των «Paradise Papers», το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις αθλητών, που κατηγορήθηκαν στο παρελθόν για φοροδιαφυγή. Τις αναφέρουμε στη συνέχεια: 

Τομ Μπούνεν (Ποδηλασία). Ο Βέλγος ποδηλάτης κατηγορείται από τις βελγικές φορολογικές αρχές, ότι δεν έχει πληρώσει αρκετό φόρο επί των εισοδημάτων του για τη δεκαετία του 2000. Πρόκειται για τη φορολογική κατοικία του Μπούνεν, ο οποίος διαμένει εδώ και πολλά χρόνια στο Μονακό. 

Γιανίκ Νοά (Τένις). Μακρά και όχι ...αγάπης, είναι η σχέση που έχει ο Γιανίκ Νοά με τις φορολογικές αρχές της πατρίδας του. Το 1996 ο Γάλλος παλαίμαχος κλήθηκα και κατέβαλε φόρους ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Κατηγορήθηκε ότι δήλωσε ως μόνιμη κατοικία το σπίτι του στην Ελβετία, ενώ παράλληλα έζησε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στη Γαλλία. Είκοσι χρόνια αργότερα, ο φάκελος παραμένει ανοικτός, καθώς ο Νοά εξακολουθεί να αμφισβητεί αυτήν την κύρωση. 

Ντιέγκο Μαραντόνα (Ποδόσφαιρο). Ο Ντιέγκο Μαραντόνα είχε εκκρεμότητες με τις ιταλικές φορολογικές αρχές, ύψους 39 εκατομμυρίων ευρώ. Όταν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, «μεσουρανούσε» στην Νάπολι και στην διεθνή σκηνή, ο Αργεντινός αστέρας, είχε «ξεχάσει» να πληρώσει τους φόρους του. Τα χρόνια πέρασαν, οι τόκοι υπερημερίας συσσωρεύθηκαν και οι φορολογικές αρχές χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για την είσπραξη των οφειλομένων. 

Αραντσα Σάντσες (Τένις). H Ισπανίδα πρώην τενίστρια, καταδικάστηκε να καταβάλει καθυστέρηση φόρου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ το 2009. Η Σάντσες είχε υποβάλει ψευδή φορολογική δήλωση, ισχυριζόμενη ότι ζει στην Ανδόρα, ενώ η μόνιμη κατοικία της, ήταν στην Ισπανία. 

Βαλεντίνο Ρόσι (Μοτοσικλέτα). Το 2008, ο «γιατρός» βρίσκεται σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση. Οι ιταλικές φορολογικές αρχές απαιτούν 35 εκατομμύρια ευρώ. Ο λόγος; Ο Ιταλός πρωταθλητής μοτοσικλέτας, ισχυρίσθηκε πως ζούσε στην Αγγλία από το 2000, όμως οι αρχές της χώρας, κατάφεραν να αποδείξουν ότι η δήλωση του ήταν ψευδής. 

Φάμπιο Καναβάρο (Ποδόσφαιρο). Το 2014, ο Ιταλός αμυντικός και νυν προπονητής, θεωρήθηκε ύποπτος επειδή είχε χρησιμοποιήσει για προσωπικούς σκοπούς τον εξοπλισμό της εταιρείας ενοικίασης σκαφών που διαχειρίζεται με τη σύζυγό του. Το ζεύγος είχε εξοικονομήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ μεταξύ του 2005 και του 2010. Τον Φεβρουάριο του 2015, ο ιταλικός Τύπος ανακοίνωσε ότι ο πρώην παίκτης καταδικάστηκε σε δέκα μήνες φυλάκισης. 

Μπόρις Μπέκερ (Τένις). Το 2002, οι φορολογικοί επιθεωρητές εκτίμησαν ότι ο Γερμανός πρώην τενίστας, δήλωσε ψευδώς ως τόπο κατοικίας του το Μονακό (όπου θα είχε απαλλαγεί από τον φόρο) ενώ ζούσε στο Μόναχο. Ο «Μπουμ μπουμ» παραδέχτηκε το αδίκημα και καταδικάστηκε σε 2,5 χρόνια φυλάκιση, η οποία «διεγράφη» με την καταβολή προστίμου 6,5 εκατομμυρίων ευρώ. 

Λουίς Φίγκο (Ποδόσφαιρο). Το 2012, ο Πορτογάλος πρώην αστέρας του διεθνούς ποδοσφαίρου, καταδικάστηκε να πληρώσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ. Ένα ποσό που αντιστοιχεί σε φόρους που σχετίζονται με το εισόδημά του για δικαιώματα εικόνας που ο Figo δεν είχε καταβάλει μεταξύ του 1997 και του 1999. 

Κριστιάνο Ρονάλντο (Ποδόσφαιρο). Τον Ιούλιο του 2017, ο CR7 κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή. Ο Πορτογάλος κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε μία σειρά επιχειρήσεων που εδρεύουν στο εξωτερικό για να αποφύγει να πληρώσει τους φόρους του στην Ισπανία, για τα δικαιώματά εικόνας. Συνολικά, η απάτη ανήλθε σε 14,7 εκατ. ευρώ. 

Χοαν Μαρτιν Ντελ Ποτρο (Τένις). Ο Αργεντινός πρωταθλητής, έχει μεταφέρει παράνομα τα εισοδήματά του από την πατρίδα του, προκειμένου να μειώσει την φορολογική επιβάρυνσή του. Από τον Αύγουστο του 2014, του έχει ασκηθεί δίωξη από τις αρχές της Αργεντινής, όμως η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει. 

Λιντσεϊ Βον (Αλπικό σκι). Το 2012, η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια, κλήθηκε να καταβάλει στις φορολογικές αρχές 1,7 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που αφορούσε σε καθυστερημένες οφειλές. 

Μανι Πακιαο (Πυγμαχία). Ο κορφαίος πυγμάχος από τις Φιλιππίνες, έχει ...συχνές επαφές με τις φορολογικές αρχές της χώρας. Το 2012 κατηγορήθηκε πως δεν δήλωσε όλο το εισόδημά του, ενώ έναν χρόνο αργότερα, οι φορολογικές αρχές των ΗΠΑ του ζήτησαν να λογοδοτήσει, δεδομένου πως δεν είχε πληρώσει κάποιους φόρους που σχετίζονται με δύο από τους αγώνες του στην χώρα. Υπόθεση που αφορούσε συνολικά σε 50 εκατομμύρια δολάρια. 

Λιονέλ Μέσι (Ποδόσφαιρο). Τον Ιούλιο του 2017, δικαστήριο της Μαδρίτης, ανακοίνωσε ότι «αντήλλαξε» την ποινή φυλάκισης 21 μηνών που είχε επιβληθεί τον περασμένο Ιούλιο στον Αργεντινό άσο της Μπαρτσελόνα, για φοροδιαφυγή, με πρόστιμο 250.000 ευρώ. Ο σταρ της Μπαρτσελόνα και ο πατέρας του κρίθηκαν το 2016, ένοχοι από δικαστήριο της Καταλωνίας για απόκρυψη ποσού 4,1 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο προερχόταν από τα δικαιώματα εκμετάλλευσης της εικόνας του 30χρονου μεσοεπιθετικού. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου