1 Δεκεμβρίου 2017

Τι απέφερε η Σύνοδος ΕΕ-Αφρικής στο Αμπιτζάν;

Η 5η σύνοδος κορυφής Ευρώπης-Αφρικής ολοκληρώθηκετην Πέμπτη στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού, με την «ισχυρή δέσμευση» των ηγετών των δύο ηπείρων να δώσουν μάχη κατά της τραγωδίας της λαθραίας μετανάστευσης και φαινομένων όπως τα σκλαβοπάζαρα στη Λιβύη που οφείλονται σ' αυτή. Γιατί όμως η ΕΕ άργησε τόσο πολύ να στρέψει την προσοχή της στην Αφρική; 

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει:

«Μια ανθρωπιστική δράση πρέπει να πραγματοποιηθεί γρήγορα» στη Λιβύη, «τα δίκτυα των διακινητών πρέπει να τεθούν εκτός δράσης» και «πρέπει να διεξαχθεί (διεθνής) έρευνα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουαταρά στην τελική συνεδρίαση της συνόδου.

Ο ομόλογός του της Γουινέας Άλφα Κοντέ, ο οποίος ασκεί και την προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης (UA), ζήτησε να τεθεί επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής η επιτροπή της UA για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ζήτησε επίσης να δημιουργηθούν «ειδικές δυνάμεις» «εναντίον των διακινητών ανθρώπινων πλασμάτων».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής της UA, τον Μουσά Φακί Μαχάματ, «3.800 μετανάστες» στη Λιβύη πρέπει να επαναπατρισθούν επειγόντως. Ο ίδιος υπογράμμισε πως ο συνολικός αριθμός ων μεταναστών στη Λιβύη κυμαίνεται «μεταξύ 400.000 και 700.000». 
 

Σχόλια του γερμανικού τύπου, από τη Deutsche Welle:

Το σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung για τη Σύνοδο ΕΕ-Αφρικής: 
«Κανείς δεν μπορεί να πει εάν ο αριθμός των μεταναστών μπορεί να μειωθεί πραγματικά με την ελεγχόμενη μετανάστευση. Εκτιμάται ότι στη Λιβύη και μόνο εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες περιμένουν να μεταβούν στην Ευρώπη. Σε μια ήπειρο των 1,2 δις κατοίκων και πολλών κρίσεων υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που χρειάζονται προστασία. Η Αφρική χρειάζεται επειγόντως περισσότερη ανάπτυξη για να κρατήσει τους πολλούς νέους ανθρώπους στην πατρίδα τους. Μέσω κρατικής βοήθειας η Κομισιόν επιδιώκει να ενεργοποιήσει επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα της Αφρικής ύψους μέχρι και 44 δις €. Αυτό θα ήταν ένα πολύ μεγάλο ποσό για τα δεδομένα της ηπείρου. Και θα ήταν ο σωστός δρόμος: η κλασική αναπτυξιακή βοήθεια απέτυχε. Μόνο η ανάπτυξη και η ενσωμάτωση στην παγκόσμια οικονομία μπορούν να βοηθήσουν την Αφρική».

Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η εφημερίδα Berliner Zeitung διερωτάται γιατί οι Ευρωπαίοι άργησαν τόσο πολύ να αντιδράσουν: 
«Τώρα η καγκελάριος και άλλοι ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών εμφανίζονται συγκλονισμένοι για την κατάσταση στη Λιβύη. Γιατί τώρα και όχι νωρίτερα; Ποια εγκλήματα πρέπει να διαπραχθούν ακόμη για να θυμηθούν οι Ευρωπαίοι τις ανθρωπιστικές τους αξίες τις οποίες κάποτε δεσμεύτηκαν να τηρούν; Αλλά και οι αφρικανοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις δικές τους ευθύνες. Τουλάχιστον τώρα αποφασίστηκε στο Αμπιτζάν ένα σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων που βρίσκονται στα τμήματα της Λιβύης τα οποία ελέγχει η κυβέρνηση. Και εδώ τίθεται το ίδιο ερώτημα: γιατί τώρα και όχι νωρίτερα;». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου