10 Δεκεμβρίου 2017

Χαμογελάστε παρακαλώ!

Το πιο διάσημο χαμόγελο
Οι γυναίκες γελούν περισσότερο από τους άνδρες, πιστεύουν πολλοί ειδικοί στις δυτικές, τουλάχιστον, κοινωνίες. Στα πορτρέτα περασμένων αιώνων ωστόσο οι εικονιζόμενοι χαμογελούσαν σπάνια. Το διασημότερο και πιο μυστηριώδες μειδίαμα
στην τέχνη, και όχι μόνο, θεωρείται το χαμόγελο της Τζοκόντας. Μέχρι σήμερα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα τι προκάλεσε αυτό το χαμόγελο. 

Η επανάσταση του χαμόγελου
Το μειδίαμα, εδώ της Μαρίας Αντουανέτας, αποτυπώνει το πολιτιστικό κλίμα μιας συγκεκριμένης περιόδου, εκτιμά ο ιστορικός Κόλιν Τζόουνς στο βιβλίο «Η επανάσταση του χαμόγελου στο Παρίσι τον 18 αιώνα». Πριν από την γαλλική επανάσταση το χαμόγελο θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως υπεροψία, λέει ο βρετανός ιστορικός, ενώ μετέπειτα το χαμόγελο στα πορτρέτα είναι ενδεικτικό μιας ισότιμης πλέον κοινωνίας.

Περισσότερα από ένα τυπικό χαμόγελο;
Τι όμως κρύβεται πίσω από ένα χαμόγελο; Σύμφωνα με τον ιστορικό Κόλιν Τζόουνς εξαρτάται από τον τόπο και τον χρόνο. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, στη Γερμανία σπάνια οι περαστικοί χαμογελούν ο ένας στον άλλο. Κάποιες φορές συμβαίνει κι αυτό. Ακόμα και η καγκελάριος χαρίζει μερικές φορές στις κάμερες ένα ειλικρινές χαμόγελο. 

 
Κρυφή ατζέντα
Ο εκκεντρικός βαυαρός βασιλιάς Λουδοβίκος ο δεύτερος δεν απεικονίζεται ποτέ να χαμογελά. Γιατί όμως; Μήπως είχε πονόδοντο; Ή μήπως ο θρυλικός βασιλιάς, ο οποίος φέρεται να αυτοκτόνησε, αντιμετώπιζε χρόνια κατάθλιψη; Δυστυχώς δεν θα το μάθουμε ποτέ… 

«Κολλητικό» γέλιο
«Όταν γελάς, όλος ο κόσμος σου χαμογελά», τραγουδούσε ο διάσημος αμερικανός μουσικός της τζαζ Λούις Άρμστρογκ. Σουηδοί επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να παραμένει κανείς βλοσυρός όταν ο απέναντί του, χαμογελά. Συνήθως η σχεδόν αντανακλαστική αντίδραση είναι ένα... χαμόγελο.


«Η ειρήνη ξεκινά με ένα χαμόγελο»Η μοναχή «Μητέρα Τερέζα» έγινε γνωστή για την προσφορά της στους φτωχούς και τους αρρώστους στην Καλκούτα. Το να κάνεις το καλό είναι εύκολο, έλεγε: «Η ειρήνη ξεκινά με ένα χαμόγελο». Οι ειδικοί συμφωνούν πάντως ότι ένα χαμόγελο αρκεί για να αλλάξει το κλίμα μεταξύ δύο ανθρώπων. Το χαμόγελο είναι για τον άλλο άνθρωπο «μια πράξη αγάπης, ένα υπέροχο πράγμα», έλεγε η «Μητέρα Τερέζα».

Το γέλιο είναι θεραπευτικό
Η γιόγκα είναι πολύ περισσότερα από απλές αναπνοές και σωματικές ασκήσεις ευελιξίας. Βοηθά τους ανθρώπους να επικεντρωθούν στο εδώ και στο τώρα. Για την «γιόγκα γέλιου» το σκόπιμο γέλιο έχει τα ίδια οφέλη με το αυθόρμητο. Οι άνθρωποι συναντώνται και…γελούν. Το γέλιο και τα χαμόγελα βελτιώνουν τη διάθεση και αυξάνουν την χαρά για ζωή.

Πηγή: Deutsche Welle 

Ακολουθεί ένα σχετικό κείμενο από τον Κώστα Βλάχο, επαγγελματία γελοιογράφο για πάνω από πενήντα χρόνια, από την προσωπική του σελίδα στο fb:

Κώστας Βλάχος: Χαμογελάστε!


«Αυτός που σε βοηθάει να χαμογελάσεις, προσπαθεί να σε λυτρώσει» απο τα "διάφορα"...
Σ’ αυτό το «ζοφερό» περιβάλλον , που ζούμε, πρέπει να αναπτύξουμε κάποιες άμυνες, για να μην υποκύπτουμε στις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις…
Ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε, κατά τη γνώμη μου, είναι να επιστρατεύσουμε το χιούμορ που μεταδίδεται εύκολα και χωρίς κόστος…
Η λέξη χιούμορ μπορεί να έχει καθιερωθεί από τον αγγλικό «όρο» Humor, αλλά ετυμολογικά λέγεται, ότι προέρχεται από την ελληνική λέξη «χυμός» και όπως ο κάθε χυμός φρούτων είναι ευχάριστος και χρήσιμος στον οργανισμό μας, έτσι και το «χιούμορ» λειτουργεί θετικά στον ψυχισμό μας.
Η προσωπική μου συμβουλή στη διαδρομή του χιούμορ ως επαγγελματία γελοιογράφου για πάνω από πενήντα χρόνια με υποχρεώνει να δώσω απ’ αυτή τη στήλη του F.B. μερικές αφορμές για χαμόγελο με σκίτσα και μικρά κείμενα σε δόσεις και "¬υποδόσεις " με στόχο να χαμογελάσουν οι φίλοι μου…
Η προσπάθειά μου είναι φυσικά, καλοπροαίρετη, αλλά και σε όσους δεν θα ανταποκριθούν θετικά, πάλι φίλοι…
Παίρνοντας, λοιπόν, από το αρχείο του περιοδικού «ΑΝΕΚΔΟΤΟΜΑΝΙΑ» που εξέδιδα πριν περίπου είκοσι χρόνια παραθέτω εδώ, μερικά κείμενα και σκίτσα που νομίζω, ότι αντέχουν μέχρι σήμερα. Εδώ να σημειώσω ότι η πολιτική γελοιογραφία είναι μια ενημερωτική αναπαραγωγή της επικαιρότητας με χιούμορ, όμως η κοινωνική κριτική με σκίτσα και κείμενα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στον ψυχισμό μας γιατί η αυτοκριτική με χιούμορ μπορεί να μας λυτρώσει από άγχος, φόβο και τα διάφορα ταμπού…
Kostas Vlachos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου