26 Μαρτίου 2018

Αφρικανική σκόνη: Ανήσυχοι δηλώνουν oι ειδικοί

Σκόνη από την Αφρική έχει σκεπάσει και σήμερα πολλές περιοχές της χώρας με την ατμόσφαιρα να μοιάζει απόκοσμη και αποπνικτική. Οι εικόνες της περασμένης Παρασκευής, από την επέλαση της σκόνης στην Κρήτη, επαναλαμβάνονται σε πολλά μέρη της χώρας. Περιβαλλοντολόγοι, πνευμονολόγοι, καθώς και το Υπουργείο Υγείας συνιστούν προσοχή κυρίως στις ευπαθείς ομάδες.

Ο 
περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Πετράκης, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκφράζει την ανησυχία του μιλώντας στο kathimerini.gr, για το φαινόμενο της μεταφοράς της σκόνης και τονίζει ότι το φαινόμενο θα είναι επαναλαμβανόμενο.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στη χώρα μας το συγκεκριμένο φαινόμενο φυσικά, ωστόσο η έντασή του είναι πραγματικά ανησυχητική. Υπάρχει βελτίωση σε σχέση με την Παρασκευή αλλά και πάλι οι συγκεντρώσεις σκόνης και σωματιδίων είναι μεγάλες», λέει ο κ. Πετράκης και εξηγεί: «Ο λόγος είναι ότι, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει θέσει τα 50 μικρογραμμάρια μικροσωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα στην ατμόσφαιρα, μέγιστο όριο, στην Κρήτη, έφτασαν ακόμα και τις 4.000. Η αφρικανική σκόνη «μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ακόμα και στις γεωργικές καλλιέργειες καθώς περιέχει βαρέα μέταλλα τα οποία δεν ευνοούν και είναι βλαβερά», προσθέτει.

Όπως λέει ο κ. Πετράκης, «το θέμα έχει να κάνει με την ραγδαία ερημοποίηση σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Τεράστιες εκτάσεις χάνουν τη βλάστησή τους με αποτέλεσμα το έδαφος να προσφέρεται για τη δημιουργία της σκόνης αλλά και τη μεταφορά της» και υπενθυμίζει ότι 
η περιοχή που επηρεάζει τη χώρα μας, η έρημος Σαχάρα, μεγαλώνει κατά 50 χιλιόμετρα το χρόνο. «Μόνο η δημιουργία βλάστησης και καλλιεργειών μπορεί να αλλάξει κάτι», συμπληρώνει ο κ. Πετράκης. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι το φαινόμενο θα μας επισκεφθεί ξανά και θα επαναλαμβάνεται», υποστηρίζει, ενώ τέλος, σημειώνει ότι για να αποσυμφορηθεί η ατμόσφαιρα χρειάζονται βροχές ή βοριάδες.

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στο kathimerini.gr, για τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει η σκόνη από την Αφρική, εξέφρασε την ανησυχία του για τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. «Το μεγάλο πρόβλημα, είναι με τους ασθενείς που υποφέρουν από άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Η αφρικανική σκόνη στην πυκνότητα που εντοπίζεται στην ατμόσφαιρα, μπορεί να τους προκαλέσει βρογχοσπασμό με συνέπεια έντονο βήχα ή κρίση βρογχικού άσθματος».

Όπως επισημαίνει ο κ. Βασιλακόπουλος, για να προστατευθούν αυτές οι ομάδες του πληθυσμού, χρειάζεται αποφυγή της έκθεσης σε αυτή, κλειστά παράθυρα, αλλά και να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για τυχόν ανάγκη εντατικοποίησης της αγωγής. «Δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό για όσους δεν έχουν τέτοια προβλήματα, εκτός αν δεν το γνωρίζουν. Αυτή η έκθεση είναι περιοριστική, δεν μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα», σημειώνει. 


Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης,  με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από την αφρικανική σκόνη που έχει σκεπάσει τον αττικό ουρανό. Όπως σημείωσε, το νέφος αυτό δεν έχει την τοξικότητα που έχει το νέφος της πόλης και το οποίο είναι βλαπτικό. Ωστόσο συνέστησε προσοχή σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, στους ηλικιωμένους και τα παιδιά, καθώς, όπως είπε, καλό είναι να παραμείνουν στο σπίτι και να αποφεύγουν να κυκλοφορούν έξω. 

Ο κ. Μπεχράκης πρότεινε να εισπνέουμε από τη μύτη, γιατί, όπως εξήγησε, τα σωματίδια συγκρατούνται από τις ρινικές κοιλότητες και δεν φτάνουν στους πνεύμονες. Πρότεινε επίσης να μην διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε μάσκα ή μαντίλι. Ο καθηγητής ενημέρωσε, επίσης, για όσους πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα ή άλλα προβλήματα υγείας να αποφεύγουν τη σωματική κόπωση, διότι σε αυτή την περίπτωση εισπνέουμε μεγάλη ποσότητα από το νέφος. Πάντως, επανέλαβε ότι οι άνθρωποι που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δεν διατρέχουν κίνδυνο, καθώς αυτό το νέφος δεν είναι βλαπτικό. 

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Το Υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι οι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (Α.Σ.10) σήμερα στο λεκανοπέδιο Αθηνών θα κυμανθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα (>150 μg/m3 ), λόγω πολύ έντονης μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα, και συνιστά:

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά, καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου