Tην 23η Απριλίου ως ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου καθιέρωσε το 1995 η Unesco. Η ημερομηνία αυτή δεν επελέγη τυχαία. Την 23η Απριλίου του 1616 πέθαναν οι Σαίξπηρ και Θερβάντες. Το γεγονός αυτό προσδίδει ιδιαίτερη συμβολική βαρύτητα στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, που καλεί τους νέους να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης, συνειδητοποιώντας το μέγεθος της συμβολής της στην κοινωνική και την πολιτιστική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.
Η Ημέρα Βιβλίου γιορτάζεται στην Ελλάδα από την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων και το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, με πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις με άξονα το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία.
Στο Επιγραφικό Μουσείο συνεχίζει να φιλοξενείται έως τις 31 Μαΐου 2018 η έκθεση «Μνήμη - Λήθη: Γραφή Ελληνική-Κινεζική». Μέσω των εκτιθέμενων έργων τέχνης συναντιούνται και συνδιαλέγονται δύο από τις αρχαιότερες γραφές του κόσμου, η ελληνική και η κινεζική. Συμμετέχουν με έργα τους Έλληνες και Κινέζοι καλλιτέχνες.
Το πρόγραμμα «Ήρωες, ελάτε να γνωριστούμε!» υλοποιεί η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου και προτείνει στα μέλη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών μία δράση γνωριμίας με ήρωες της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας και με τη χώρα προέλευσής τους. Κάθε βιβλιοθήκη, δημόσια και δημοτική, που παίρνει μέρος στη δράση, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει έναν ήρωα ή μία ηρωίδα από μία λίστα με 150 χαρακτήρες, οι οποίοι προέρχονται από 50 διαφορετικές χώρες του κόσμου.
Στον εορτασμό συμμετέχει φέτος και η Βουλή των Ελλήνων, φωταγωγώντας το κτήριό της στις 23 Απριλίου με το λογότυπο της Ημέρας Βιβλίου και δίνοντας το μήνυμα ότι το βιβλίο και η ανάγνωση αποτελούν τη βάση της παιδείας και της δημοκρατίας. Με τον τρόπο αυτό, το Ελληνικό Κοινοβούλιο προβάλλει την έννοια του βιβλίου ως πολιτιστικού αγαθού και την ιδέα της βιβλιοφιλίας σε όλες τις ηλικίες, την ημέρα που η Αθήνα ανακηρύσσεται Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου