2 Ιουνίου 2018

Τζέρεµι Κόρµπιν: «Τα γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα»

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα» αναφέρει χωρίς περιστροφές, σε αποκλειστική συνέντευξή του στα «Νέα», ο ηγέτης των Εργατικών της Βρετανίας Τζέρεμι Κόρμπιν και δεσμεύεται ότι στην περίπτωση που εκλεγεί, θα δρομολογήσει την επιστροφή τους στη χώρα µας. Μιλά επίσης, μεταξύ άλλων, και για την ελληνική κρίση και το Brexit.

Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Δηλωμένος φίλος της Ελλάδας, ο ηγέτης των Εργατικών, προωθεί εδώ και πολλά χρόνια τον επαναπατρισμό των Γλυπτών, αίτημα το οποίο μέχρι σήμερα απορρίπτεται από όλες τις βρετανικές κυβερνήσεις και από το Βρετανικό Μουσείο.

«Για εμένα είναι ξεκάθαρο ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα. Φτιάχτηκαν στην Ελλάδα και βρίσκονται εκεί επί χιλιάδες χρόνια μέχρι που τα πήρε ο λόρδος Έλγιν. Όπως και με οτιδήποτε που έχει κλαπεί ή αφαιρεθεί από μια χώρα που τελούσε υπό κατοχή ή ήταν αποικία – συμπεριλαμβανομένων των αντικειμένων που λεηλατήθηκαν από άλλες χώρες στο παρελθόν- έτσι και εδώ θα πρέπει να αρχίσουμε εποικοδομητικές συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για την επιστροφή των Γλυπτών», αναφέρει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στα «Νέα» ο Βρετανός πολιτικός. 

Τζέρεμι Κόρμπιν

Για την ελληνική κρίση


«Η ελληνική κρίση εξακολουθεί να αποτελεί τραγωδία για τον λαό της Ελλάδας. Μας δείχνει ξεκάθαρα ότι η πολιτική επιλογή για επιβολή αυστηρής λιτότητας έχει τροµακτικές συνέπειεςγια εκατοµµύρια ανθρώπους» αναφέρει ο ηγέτης των Εργατικών της Βρετανίας. 

Και προσθέτει: «Το 2015, συντάχθηκα µε άλλους βουλευτές των Εργατικών και συνδικαλιστικές οργανώσεις της Βρετανίας ζητώντας τη διαγραφή του ελληνικού χρέους ως τη µοναδική βάση πάνω στην οποία η δηµοκρατικά εκλεγµένη κυβέρνηση της Ελλάδας θα µπορούσε να ανοικοδοµήσει την οικονοµία και την κοινωνία της. Οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν την ελευθερία να εφαρµόζουν οικονοµικές πολιτικές οι οποίες βοηθούν τους πολλούς. Ο κρατικός παρεµβατισµός στην οικονοµία, η διασφάλιση της διατήρησης ζωτικών δηµόσιων υπηρεσιών υπό κρατικό έλεγχο ή η επιλογή ενός διαφορετικού δρόµου αντί της λιτότητας είναι πολιτικές που πρέπει να βρίσκονται στη διακριτική ευχέρεια των δηµοκρατικών κρατών».

Για το Brexit

«Οι Εργατικοί σέβονται το αποτέλεσµα του δηµοψηφίσµατος. Φεύγουµε από την Ευρω-παϊκή Ενωση. Ωστόσο, αγωνιζόµαστε για να επιτευχθεί µια συµφωνία για το Brexit η οποία θα προστατεύει τις θέσεις εργασίας, την οικονοµία µας, τα δικαιώµατα των εργαζοµένων, τα δικαιώµατα των καταναλωτών και το περιβάλλον» σημειώνει ο ηγέτης των Εργατικών. 

«Θέλουµε πρόσβαση στην ενιαία αγορά χωρίς δασµούς. Θέλουµε ακόµη µια νέα, ολοκληρωµένη τελωνειακή ένωση µε την ΕΕ, προκειµένου να στηριχθεί ο κλάδος της µεταποίησης και να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα µεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της ∆ηµοκρατίας της Ιρλανδίας. Η σχέση της Βρετανίας µε την ΕΕ και µε την Ευρώπη γενικότερα είναι καίριας σηµασίας. Συνεπώς, οι Εργατικοί θέλουν να υπάρξει µια στενή µελλοντική σχέση, η οποία θα βασίζεται στις αξίες µας του διεθνισµού, της αλληλεγγύης και της ισότητας» προσθέτει ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Πηγές: tanea.gr, gr.euronews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου