18 Ιουνίου 2018

Τσίπρας στη Welt: Θα καταθέσουμε υπέρ του Ανδ. Γεωργίου αν χρειαστεί

Ορόσημο χαρακτηρίζει την 21η Αυγούστου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Die Welt. Ο Πρωθυπουργός τονίζει πως δεν θα επιτραπεί καμία οπισθοδρόμηση στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ενώ αναφερόμενος στην υπόθεση Γεωργίου, δηλώνει πως ουδείς αμφισβητεί την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ και σημειώνει ότι «αν μας ζητήσει το δικαστήριο να καταθέσουμε υπέρ του, θα το κάνουμε».

Επισημαίνει ότι «δεν απαιτούμε να μπουν στο αρχείο οι υποχρεώσεις μας» για το χρέος και στέκεται στον ρόλο της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό. Παράλληλα, για το δημοψήφισμα του 2015 σημειώνει πως «η κατάσταση τότε ήταν πολύ δύσκολη. Εκ των υστέρων και με τη γνώση που έχουμε τώρα, μπορούμε φυσικά να αξιολογήσουμε διαφορετικά τα πράγματα. Αλλά πρέπει να αποφασίζουμε, όταν τα έχουμε μπροστά μας».

Πιο αναλυτικά:

Σε ό,τι αφορά το χρέος ο 
Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ότι θεωρεί «δεδομένο πως θα εφαρμοστούν τα σημεία της περσινής συμφωνίας με τους εταίρους της Ευρωζώνης». Σε αυτά, όπως προσθέτει περιλαμβάνονται ελαφρύνσεις του χρέους «για να μπορέσουμε να σταθούμε σταθερότερα στα δικά μας πόδια και να έχουμε διαρκή πρόσβαση στις αγορές».

Όπως συμπληρώνει, «επεξεργαζόμαστε ακόμα τις λεπτομέρειες της καλύτερης δυνατής λύσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαχείριση των μελλοντικών ληξιπρόθεσμων οφειλών της Ελλάδας μέσω της χρήσης των μη καταβεβλημένων, αλλά ήδη υπεσχημένων ευρωπαϊκών κονδυλίων και την επιμήκυνση των προθεσμιών αποπληρωμής από το 2022 και μετά. Αυτή θα ήταν μια λύση, που δεν θα κόστιζε στους ευρωπαίους φορολογουμένους τίποτα, η οποία όμως αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσβαση στις αγορές και τη δημιουργία των απαραίτητων αποθεμάτων ρευστότητας. Δεν απαιτούμε να μπουν στο αρχείο οι υποχρεώσεις μας». 

Για τις μεταρρυθμίσεις ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε τη σταθεροποίηση της χώρας και της οικονομίας της, και γι’ αυτό χρειαζόμαστε σημαντικές μεταρρυθμίσεις… Μετά τις επιτυχίες των μεταρρυθμίσεων θα υπάρξουν και ελαφρύνσεις για τους αδύνατους της κοινωνίας». Σε άλλο σημείο, αναφέρει ότι «μετά από οκτώ χρόνια κρίσης είμαστε εν τω μεταξύ σε θέση να καταλάβουμε οι ίδιοι ποιες μεταρρυθμίσεις είναι ορθές για μας. Ίσως μερικές φορές να το ξέρουμε κιόλας αυτό καλύτερα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Δεν είμαστε τόσο κουτοί να γυρίσουμε για μια ακόμα φορά στην άθλια κατάσταση του 2010».

Για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση παραδέχεται πως ήταν σκληρή. Προσθέτει ότι «σε αυτήν χρωστάμε τη δημοσιονομική εξυγίανση. Συνενώσαμε δεκάδες συνταξιοδοτικά ταμεία, για πρώτη φορά – σημειωτέον - μετά τη δεκαετία του ’50. Δεν θα επιτρέψουμε καμία οπισθοδρόμηση σε αυτόν τον τομέα».

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του προγράμματος, επισημαίνει πως «ο ελληνικός λαός δεν μπορεί ακόμα καλά - καλά να το συνειδητοποιήσει. Τα προηγούμενα χρόνια, εμείς οι Έλληνες κάναμε μεγάλες θυσίες από τότε που ξέσπασε η κρίση. Το τέλος αυτής της φάσης θα ενισχύσει την ψυχή του λαού μας».

Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας «τα πέντε προηγούμενα χρόνια είχαμε μεν προγράμματα λιτότητας, αλλά τους στόχους που είχαν συμφωνηθεί με αυτά η χώρα δεν τους πέτυχε ποτέ». Επίσης, σημειώνει: «Εμείς φέραμε τα πάνω κάτω. Η Ελλάδα πετυχαίνει τώρα στα δημοσιονομικά πρωτογενές πλεόνασμα. Το πρώτο τρίμηνο του 2018 η οικονομική ανάπτυξη βρισκόταν στο 2,3% σε σύγκριση με πέρσι. Αυτή τη στιγμή πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη. Η ανεργία υποχώρησε κατά 7% στη διάρκεια της διακυβέρνησής μας...». Παραδέχεται πάντως ο
 πρωθυπουργός ότι η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή, αλλά υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικότερο να παρατηρούμε τον ρυθμό της μείωσης.

Αναφορικά με τον ρόλο του ΔΝΤ τονίζει πως «αυτό εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος από το ίδιο το Ταμείο. Νομίζω ότι μια παραμονή του ΔΝΤ για τους υπόλοιπους μήνες του τρίτου προγράμματος θα εξυπηρετούσε πολύ την αξιοπιστία όλων μας. H Eλλάδα δεν έχει τίποτα να κρύψει. Και νομίζω ότι και μετά τη λήξη του προγράμματος θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους Ευρωπαίους – για να δείξουμε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται διαρκή έλεγχο». Πάντως, επαναλαμβάνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αποδείξει ότι λύνει η ίδια τα προβλήματά της. «Δεν μπορούμε συνέχεια να εμπιστευόμαστε τους άλλους οργανισμούς περισσότερο από τους δικούς μας», προσθέτει. 

Για το δημοψήφισμα του 2015. Ερωτηθείς για αν ήταν λάθος η απόφαση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος το 2015, απαντά: «Η κατάσταση τότε ήταν πολύ δύσκολη. Εκ των υστέρων και με τη γνώση που έχουμε τώρα, μπορούμε φυσικά να αξιολογήσουμε διαφορετικά τα πράγματα. Αλλά πρέπει να αποφασίζουμε, όταν τα έχουμε μπροστά μας. Και αντίθετα με όσα λέτε, δεν επρόκειτο για δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή στο ευρώ. Ήταν ψηφοφορία για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τη χώρα μου. Αμέσως μετά έδωσα εντολή να ακολουθήσουν εκλογές και τις κέρδισα. Αυτό δεν θα ήταν απαραίτητο, μπορούσα να είχα κυβερνήσει ακόμα τρεισήμισι χρόνια, χωρίς εκλογές».

Κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση Γεωργίου, αναφέρει πως πρόκειται για «καυτό» ζήτημα, καθώς και ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. «Εδώ υπάρχει διάκριση των εξουσιών. Ως Πρωθυπουργός δεν λειτουργώ σχολιάζοντας τη δουλειά του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Παρά ταύτα θα ήθελα να πω κάτι. Η δίκη κατά του κ. Γεωργίου αφορά την παράβαση των καθηκόντων του έναντι του εποπτικού συμβουλίου του. Και η ΕΛΣΤΑΤ είναι ανεξάρτητη. Κανείς δεν αμφισβητεί την αξιοπιστία της Αρχής», λέει ο Πρωθυπουργός. Σημειώνει επίσης ότι η δικαιοσύνη και τα δικαστήρια είναι ανεξάρτητα και προσθέτει: «Αυτήν ακριβώς την ανεξαρτησία θέλουμε να τη βελτιώσουμε στην Ελλάδα. Αν όμως μας ζητήσει το δικαστήριο να καταθέσουμε υπέρ του, θα το κάνουμε».

Ερωτηθείς για τον σκεπτικισμό που υπάρχει στη γερμανική βουλή για την Ελλάδα ο πρωθυπουργός τονίζει: «Οι Γερμανοί βουλευτές δικαίως είναι προβληματισμένοι. Αλλά θα τους έλεγα: Είμαστε συνεπιβάτες στο ίδιο ευρωπαϊκό καράβι. Μια επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης, συνεπώς και της Γερμανίας. Η Ελλάδα έκανε μεγάλες θυσίες, και η Γερμανία με τη βοήθειά της επίσης. Μια επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους θα διασφάλιζε αυτήν την επιτυχία, χωρίς να ενοχλήσει άλλους επιβάτες».

Ο Πρωθυπουργός εγκωμιάζει εξάλλου τον ρόλο της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό. «Για μένα, η πολιτική της στο προσφυγικό, είναι μια από τις πιο θετικές πλευρές της κ. Μέρκελ. Σ’ αυτήν την προσφυγική κρίση προσπάθησε να δράσει ευρωπαϊκά. Αυτό δεν ήταν εύκολο», αναφέρει.


Σχόλιο της ΝΔ για τη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στη Die Welt

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Επηρεασμένος προφανώς από τον κ. Καμμένο, ο κ. Τσίπρας μεταμφιέστηκε ξαφνικά σε “μετανιωμένο πρωθυπουργό” για το δημοψήφισμα του 2015, ενώ μέχρι χθες το υπερασπιζόταν. Τις τραγικές συνέπειες, όμως, του δημοψηφίσματος θα τις βιώνουν για πολλά χρόνια οι πολίτες: είναι τα 100 δις που στοίχισε στη χώρα, το 4ο μνημόνιο και οι νέες αχρείαστες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που μόνος του υπέγραψε και έρχονται». 

Πηγές: naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, nd.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου