Μπαίνοντας στον προαύλιο χώρο του μουσείου τέχνης της Βασιλείας σου αποσπά αμέσως την προσοχή. Στάθηκα και το κοίταξα για αρκετή ώρα εντυπωσιασμένος από τη ρεαλιστική προσέγγιση της ανθρώπινης μορφής στην πορεία της προς τον βέβαιο θάνατο. Ήταν το ορειχάλκινο γλυπτό του Ογκύστ Ροντέν "Οι Αστοί του Καλαί".
Όμως, το γλυπτό Ογκύστ Ροντέν (Auguste Rodin) "Οι Αστοί του Καλαί" (Les Bourgeois de Calais) πως προέκυψε; Και τι ακριβώς παριστάνει;
Το 1884, η πόλη του Καλαί αποφάσισε να τιμήσει τη μνήμη των έξι κατοίκων της, οι οποίοι, το 1346, κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου, δέχθηκαν εθελοντικά να θυσιάσουν τη ζωή τους για να σταματήσει η πολιορκία της πόλης από τον βασιλιά της Αγγλίας. Ο Εδουάρδος Γ΄ είχε ζητήσει να του παραδοθούν έξι επιφανείς πολίτες έτοιμοι να πεθάνουν, καθώς και το κλειδί της πόλης. Τελικά, η Γαλλίδα σύζυγος του βασιλιά τον έπεισε να τους χαρίσει τη ζωή.
Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Καλαί απευθύνθηκαν στον Ροντέν για τη δημιουργία ενός μεγαλοπρεπούς ιστορικού μνημείου, αντάξιου της ανδρείας τους. «Αυτό που πήραν ήταν ένα γλυπτό, χωρίς βάθρο, που αναπαριστούσε τους πολίτες στην αξιοθρήνητη πορεία τους προς τον βέβαιο θάνατο. Φόβος, σκεπτικισμός, απόγνωση, υποταγή στη μοίρα και αποφασιστικότητα: Αυτά είναι τα συναισθήματα που αποτυπώνονται στα πρόσωπά τους. Ο πόνος και η παραίτηση δεν είναι συναισθήματα ηρώων! Επίσης, ο Ροντέν επιθυμούσε το γλυπτό να τοποθετηθεί απευθείας στο πλακόστρωτο στην αγορά του Καλαί, ώστε το πλήθος να μπορεί να ανακατεύεται με τις μορφές», τονίζει ο Μπέκερ.
Τελικά, το μνημείο εγκρίθηκε, χυτεύθηκε σε ορείχαλκο και το 1895 τοποθετήθηκε πάνω σε μαρμάρινο βάθρο και σε άλλο σημείο της πόλης. Το 1945, οι Αστοί του Καλαί μεταφέρθηκαν μπροστά στο δημαρχείο της πόλης και τοποθετήθηκαν σχεδόν στο επίπεδο του εδάφους, όπως είχε προτείνει ο Ροντέν.
Και δυο μόνο λόγια για τον Ογκύστ Ροντέν
Ο Ογκύστ Ροντέν (Auguste Rodin 12 Νοεμβρίου 1840 - 17 Νοεμβρίου 1917) επηρέασε με τα έργα του σε μεγάλο βαθμό τη γλυπτική του 20ού αιώνα. Αρνήθηκε να αγνοήσει τις ανθρώπινες αδυναμίες και τις περιέγραψε όσο καλύτερα μπορούσε στην τέχνη του, με ρεαλισμό και δύναμη. Περιέγραψε επίσης και την ερωτική αδυναμία, με πάθος κι ομορφιά.
Η επαναστατική του στάση απέναντι στις παγιωμένες αντιλήψεις της τέχνης είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της αναγνώρισης και καταξίωσής του, η οποία, αν και αργά, ήρθε τουλάχιστον αρκετά χρόνια πριν από τον θάνατό του.
Εργα του, που εντυπωσιάζουν και διεγείρουν έντονα συναισθήματα, όπως ο Σκεπτόμενος, ο Μπαλζάκ, το Φιλί, η Πύλη της Κολάσεως ή οι Αστοί του Καλαί, έχουν επηρεάσει βαθιά τη μοντέρνα τέχνη και πολλούς μεταγενέστερους καλλιτέχνες.
afirimeno.com
Πηγές: Με στοιχεία από kathimerini.gr και el.wikipedia.org
Φωτογραφίες: Takis Ant
Σχετική ανάρτηση: Στο Kunstmuseum Basel, το μουσείο τέχνης της Βασιλείας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου