3 Αυγούστου 2018

BBC: Αυτό ήταν το τραγικό λάθος των αστυνομικών στο Μάτι

Αρθρο - κόλαφος του BBC για τη νύχτα της τραγωδίας επιρρίπτει ευθύνες στην Αστυνομία για το γεγονός ότι έστελνε κόσμο προς το Μάτι. Στο κείμενο τονίζεται ότι την ώρα της τραγωδίας όχι μόνο δεν υπήρξε κάποιος επίσημος συναγερμός για τους κατοίκους του Μάτι, αλλά οι ίδιοι έμαθαν από στόμα σε στόμα πως η φωτιά συνεχίζει προς τον οικισμό τους.

Επίσης σχολιάζεται και το γεγονός πως δεν έγινε ούτε μία παραίτηση από τους αρμοδίους παρά το μεγάλο μέγεθος της τραγωδίας, ενώ αναφορά γίνεται και στον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, ο οποίος τέσσερις ημέρες πριν την πυρκαγιά σε τηλεοπτική του συνέντευξη επέμεινε ότι υπήρχε άριστη αντιπυρική προετοιμασία. 
 
Αναλυτικά το άρθρο

«Ο χειρισμός της πυρκαγιάς από τις αρχές έχει ήδη επικριθεί ευρέως από τους πυρόπληκτους. Η ελληνική κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη για την καταστροφή στους δράστες του εμπρησμού αλλά και σε κάποιους από τους κατοίκους της περιοχής, που παρεμπόδισαν τη διαφυγή των πολιτών με παράνομες κατασκευές. 

Μποτιλιάρισμα και πανικός

Μία από τις πιο καταστροφικές εικόνες στο Μάτι ήταν δεκάδες καίγονται αυτοκίνητα σε μικρή απόσταση από την ακτή. Σύμφωνα με τον καθηγητή Βασίλη Διγαλάκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, τα αυτοκίνητα εξετράπησαν λανθασμένα στην περιοχή από την αστυνομία.

Αντί να γυρίσουν αυτοκίνητα πίσω στον κεντρικό δρόμο, τη λεωφόρο Μαραθώνος, η αστυνομία προχώρησε σε εκτροπές και έστειλε οδηγούς που κατευθύνονταν τόσο νότια όσο και βόρεια προς την περιοχή που θα καταστρέφονταν από τη φωτιά, δήλωσε στο BBC.

«Προφανώς έπρεπε να σταματήσουν την κυκλοφορία στη λεωφόρο Μαραθώνα, καθώς τα αυτοκίνητα θα κινούνταν προς τη φωτιά», είπε.

«Αλλά αντί να εμποδίσουν την κυκλοφορία και να ζητήσουν από τους οδηγούς να κάνουν αναστροφή, τους επέτρεψαν να αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές και οι μόνες διαδρομές ήταν μέσω του Ματιού», συμπλήρωσε.

Μία ανάρτηση της Αστυνομίας στο facebook την 23η Ιουλίου, λίγο πριν ανακατευθύνει την κίνηση δείχνει τι επικρατούσε. Περιλαμβάνει τρεις εκτροπές από την Μαραθώνος και μία τέταρτη κοντά στην φωτιά στο Κόκκινο Λιμανάκι. Το μήνυμα αναδημσοίευσε και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. 

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς προσπάθησαν να βγουν από τα αυτοκίνητά τους και να φύγουν, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

«Εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε διέξοδος. Και αν κοιτάξετε τις εικόνες των καμένων αυτοκινήτων, θα δείτε ότι εξακολουθούν να είναι μπλοκαρισμένοι προς κάθε κατεύθυνση», επισημαίνει ο κ. Διγαλάκης.

Οι παρατηρήσεις του υποστηρίζονται από ξεχωριστή έκθεση του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία αναφέρει ότι οι προσπάθειες εκκένωσης του Ματιού ήταν ανοργάνωτες και προκάλεσαν κυκλοφοριακή συμφόρηση και πανικό.

Δεν υπήρξε κανένας επίσημος συναγερμός για τους κατοίκους και τους τουρίστες κοντά στην παραλία, αλλά μόνο από στόμα σε στόμα από ανθρώπους που διέφευγαν δυτικά του Ματιού, συνεχίζει. Οι κάτοικοι και οι τουρίστες δεν είχαν σχεδόν καθόλου χρόνο να αντιδράσουν.

Η πυρκαγιά χρειάστηκε μόλις 30 λεπτά για να περάσει τη λεωφόρο Μαραθώνος και να φτάσει στην ακτή στις 23 Ιουλίου, εν μέσω των δυτικών ανέμων που καταγράφηκαν στην περιοχή και εφταναν μέχρι και τα 120 χιλιόμετρα την ώρα.

Συνολικά 305 αυτοκίνητα κάηκαν σε θερμοκρασίες τόσο υψηλές ώστε οι ζάντες αλουμινίου και τα παράθυρα των αυτοκινήτων έλιωναν. 

Η ομάδα του πανεπιστημίου αναφέρει πως η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού λειτούργησε ως παγίδα για τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν. Όπως σημειώνουν, τα στενά δρομάκια, τα αδιέξοδα και η έλλειψη ανοιχτών χώρων τους εμπόδισαν να διαφύγουν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος είπε ότι οι παράνομες κατασκευές από τους κατοίκους είχαν συμβάλει στην καταστροφή παρεμποδίζοντας τις διαδρομές διαφυγής.

Ούτε μία παραίτηση

Μέχρι στιγμής ταυτοποιήθηκαν οι σοροί 76 θυμάτων (σημείωση: πλέον οι νεκροί ανέρχονται στους 87) που εντοπίστηκαν τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα. Πραγματοποιήθηκαν οι κηδείες μερικών, όμως αρκετοί παραμένουν αγνοούμενοι.

Οι οικογένειες ενός ηλικιωμένου ζευγαριού που έχασε τη ζωή του στη φωτιά, κατέθεσαν μήνυση κατά της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, της πολιτικής προστασίας και των επικεφαλής της περιφέρειας για το χειρισμό της τραγωδίας.

Υποστηρίζουν ότι κανένας υπάλληλος από τον Μαραθώνα ή από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δεν προειδοποίησε τους κατοίκους, δεν έδωσε εντολές για να εκκενώσουν την περιοχή και δεν πρότεινε διαδρομές εκκένωσης.

Μεταξύ αυτών που επικρίθηκαν για την αντίδρασή τους στην πυρκαγιά είναι ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο οποίος τέσσερις ημέρες πριν την πυρκαγιά σε τηλεοπτική του συνέντευξη επέμεινε ότι υπήρχε άριστη αντιπυρική προετοιμασία.

Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στη φωτιά ώθησε τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει από εκείνους που έχουν την πολιτική ευθύνη και όσους χειρίστηκαν σε επιχειρησιακό επίπεδο την καταστροφή να παραιτηθούν.

«Αναρωτιέμαι πραγματικά πώς μερικοί άνθρωποι ... μπορούν να κοιμηθούν σήμερα και να συνεχίσουν να ασκούν ευτυχώς τα καθήκοντά τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Οι επικρίσεις του θεωρήθηκε ευρέως ότι στοχεύουν στον χειρισμό της κρίσης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ένας υπουργός - Τόσκας - έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του κ. Τσίπρα, ο οποίος δεν την δέχθηκε.

Πηγή: tovima.gr 

Σχετικές αναρτήσεις:
Το χρονικό της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι
Τμήμα Γεωλογίας ΕΚΠΑ: Οι δέκα λόγοι της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική
Τι έφταιξε και θρηνούμε τόσες ανθρώπινες ζωές απο τις πυρκαγιές;






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου