6 Οκτωβρίου 2018

Οι ατάκες του Λάμπρου Κωνσταντάρα που έγραψαν ιστορία

Σε έναν εκ των κορυφαίων του ελληνικού κινηματογράφου, τον «Αρχοντα» των αγαπημένων ταινιών της χρυσής εποχής του σινεμά, Λάμπρο Κωνσταντάρα είναι αφιερωμένο το πρώτο βιβλίο της σειράς «Μεγάλοι Ελληνες ηθοποιοί», της εκδοτικής προσφοράς της Καθημερινής, που ξεκινάει αυτή την Κυριακή.

Πρόκειται για 14 βιογραφίες πρωταγωνιστών του παλιού ελληνικού κινηματογράφου από τον ηθοποιό και συγγραφέα Μάκη Δελαπόρτα. Ενός κινηματογράφου που, καθώς αποδεικνύεται από την απήχησή του, παραμένει θαλερός παρά την ηλικία.

Ενδεικτικό του στίγματος που έχει αφήσει η χρυσή αυτή εποχή του κινηματογράφου είναι οι ατάκες των αυθεντικών, διασκεδαστικών, γλετζέδων μεγάλων πρωταγωνιστών του που έχουν μείνει ανεξίτηλες στην ιστορία, ενώ δεν είναι λίγες αυτές που έχουν ειπωθεί από τον αξέχαστο «Λαμπρούκο».

Από τη δεύτερη περίοδο της καριέρας του Λάμπρου Κωνσταντάρα, όπου υποδυόταν τους ρόλους του πατέρα ξεχωρίζει η Αλίκη στο Ναυτικό.

Από την κωμική ταινία του Αλέκου Σακελλάριου, που έκανε πρεμιέρα το 1961, δεν μπορεί να μείνει αλήσμόνητη η ατάκα του Λάμπρου Κωνσταντάρα ως Διοικητή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και πατέρα της Αλίκης: «Πολλά φουστάνια βρε παιδιά... Πολλά φουστάνια. Εδώ είναι αντιτορπιλικό, δεν είναι το Λύκειο των Ελληνίδων». 



Η Αλίκη στο Ναυτικό σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, ήταν η πρώτη έγχρωμη ταινία της Φίνος Φιλμ.

«Κάτω τα ξερά σου, βρε! Θα πιάσεις μάγουλο του πατέρα σου», απαντά ο Λάμπρος Κωνσταντάρας υποδυόμενος τον πατέρα του Κώστα Βουτσά, σε μια αλησμόνητη - επίσης διαχρονική σκηνή - όπου ο πατέρας κάνει κήρυγμα στο γιο και ο γιος στον πατέρα, στην ταινία «Χαρτοπαίχτρα» του 1964 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη. 


Το σενάριο είναι βασισμένο στην ομώνυμη θεατρική παράσταση του Δημήτρη Ψαθά. 

Αλησμόνητος χαρακτήρας για τη γραφικότητα των λόγων αλλά και για το σχεδόν ρεαλιστικό του αντίκτυπο στην κοινωνία είναι ο Ανδρέας Μαυρογιαλούρος, ο υπουργός «Εθνικής Ανασυγκροτήσεως και Περιθάλψεως» στην ταινία «Υπάρχει και Φιλότιμο» του 1965 σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου. 


«Δεν είμαθα οι άνθρωποι των λόγων, είμεθα οι άνθρωποι των έργων! Θα σας εξαφανίσωμεν!», λέει ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ως Μαυρογιαλούρος προβάροντας τον λόγο που ετοιμάζεται να απευθύνει στους μελλοντικούς του ψηφοφόρους.

Αξέχαστη παραμένει η σκηνή από την ταινία «Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι», του 1968 σε παραγωγή Καραγιάννη - Καρατζόπουλο και σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου, όταν ο πλοίαρχος Λεωνίδα Πετρόχειλο, διευθυντής Σχολής Εμποροπλοιάρχων, που υποδύεται ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ζητά λίγο νερό από τους τρεις γιούς τους - σωστά θηρία. 


«Λίγο νερό, ρε παιδιά!» και «Κάντε και κανά σταυρό, βρε παιδιά! Μπορεί να μας βγει σε καλό... Σταυρό, βρε, όχι μαντολίνο!», είναι μόνο μερικές από τις ατάκες του «στρίγγλου» λίγο πριν την άφιξη της οικονόμου, κας Μαίρης (που υποδύεται η Μάρω Κοντού) που έμελλε να του αλλάξει τη ζωή. 


Εχοντας αναλάβει το δύσκολο έργο να παντρέψει την αδελφή του (Μήτση Κωνσταντάρα), η οποία έχει περάσει την «προβλεπόμενη» ηλικία γάμου, ως Τηλέμαχος ο Λάμπρος αποφασίζει να αναζήτησει γαμπρούς ακόμα και σε αγγελίες εφημερίδων σκορπώντας απλόχερα το γέλιο στην κωμική ταινία «Ο Ρωμιός έχει φιλότιμο» του 1968. 


«Μ' έχεις φλομώσει στο λιβάνι... Κι όταν ξαπλώνω και πάω να γλαρώσω, νομίζω πως γεμίζει η κάμαρα Χερουβείμ και Σεραφείμ», είναι μια από τις αλησμόνητες ατάκες του Τηλέμαχου κατά τη συμβίωση με την αδερφή του.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική στιγμή της καριέρας του τζέντλεμαν του ελληνικού κινηματογράφου είναι ο ρόλος του ως Ζάχου Φωκιανού στην κωμική ταινία του 1972 με τίτλο «Τι 30... Τι 40... Τι 50...» των Καραγιάννη - Καρατζόπουλο.

«Τι σταυροκοπιέσαι μωρή, τον Αγιο Σουλπίκιο βλέπεις;», λέει ο επιχειρηματίας παλαιών αρχών, ο οποίος αντιπαθεί κάθε τι νέο, πριν η νεαρή γραμματέας του όμως τον έχει ερωτευτεί. 


«Α,τη γρια σβουνιά, την ξεδοντιάρα!» και «Κεφάλι είναι αυτό, πανάθεμάτον. Ή κουνουπίδι;», είναι μερικές μόνο από της αστείρευτης έμπνευσης ατάκες μιας ταινίας που δεν έχει σταματήσει να ψυχαγωγεί τους θεατές της. 


Πηγή: kathimerini.gr 

Δες τε και μια παλίοτερη 
(από 05.03.2012)
σχετική ανάρτησή μας:






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου