(upd) Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε αργά το βράδυ της Παρασκεύης την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Έτσι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της διαδικασίας.
Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης, κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Έτσι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της διαδικασίας.
Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης, κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Ζάεφ: «Ιστορική μέρα». Είναι μια ιστορική ημέρα για την χώρα μας. Μαζί γράψαμε ιστορία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο. «Το ταξίδι μας για ένα καλύτερο μέλλον, για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ξεκίνησε. Επίκειται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την εναρμόνιση των τροπολογιών του Συντάγματος. Θα εργαστούμε για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενότητα», ανέφερε.
Ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε όλους τους βουλευτές γι΄ αυτήν τη ιστορική όπως τη χαρακτήρισε απόφαση . «Ιδιαιτέρως θέλω να συγχαρώ τους βουλευτές από τις τάξεις του VMRO-DPMNE που επέδειξαν θάρρος , έβαλαν πάνω από το κομματικό συμφέρον το συμφέρον της χώρας και ψήφισαν ΝΑΙ» είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
Διαγραφές βουλευτών του VMRO. Στη διαγραφή των 7 βουλευτών του κόμματός του προχώρησε ο επικεφαλής του VMRO Χριστιάν Μιτσκόσκι. «Οι επτά βουλευτές που ενήργησαν κόντρα στη θέση του κόμματος και των πολιτών απογοήτευσαν εμένα, το κόμμα και την πατρίδα. Πρέπει να ζήσουν με αυτό. Για αυτό η εκτελεστική επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως και τους έθεσε εκτός κόμματος», δήλωσε ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι. Σε κάποιους από αυτούς, πρόσθεσε, υποσχέθηκαν αμνηστία. «Ισως να έπεσαν και μετρητά στο τραπέζι, αλλά σαν άνθρωπος δεν μπορώ να δικαιολογήσω ή να κατανοήσω τις ενέργειές τους», συμπλήρωσε.
Εκ διαμέτρου αντίθετες οι πρώτες αντιδράσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου μετά την πρώτη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Συγχαρητήρια του Αλέξη Τσίπρα, όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προς τον Ζόραν Ζάεφ. "Η αποψινή ψηφοφορία είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κοινή μας επιτυχία. Ένα πολύ σημαντικό βήμα για ένα ειρηνικό μέλλον με ευημερία για τους λαούς μας" προσθέτει.
Congratulations my friend @Zoran_Zaev ! Tonight’s vote is a big step towards our common success. A very important step to a peaceful and prosperous future for our people!
Εντύπωση πάντως, αλλά και αντιδράσεις, προκάλεσε ανάρτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στο twitter, όπου, αναφερόμενος σε καταγγελίες, (σύμφωνα με τις οποίες βουλευτές της αντιπολίτευσης -του VMRO- δέχθηκαν μέχρι και 2 εκατ. ευρώ προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών), εκφράζει την ντροπή του.
Ποιός θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας οποίος δεν ψηφίζει κατά τις εντολες προφυλακίζεται και οποίος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000€ μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι.
Αξίζει όμως εδώ να υπεθυμίσουμε την μόλις προ δυο ημερών δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι "δεν θα ανεχτεί καμία διγλωσσία καμία προσωπική στρατηγική από οποιονδήποτε". Ο κ. Καμμένος απλά επιβεβαίωσε ότι εμπίπτει στις εξαιρέσεις...
Στις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμη δύο συνεδριάσεις, οι οποίες θα πρέπει, επίσης, να οδηγήσουν σε πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί οριστικά από την πλευρά της πΓΔΜ. Με την αλλαγή του ονόματος θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγές: Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, twitter.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου