Πληθώρα άρθρων και σχολίων δημοσιεύονται στον γερμανικό Τύπο σχετικά με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Τσίπρα, σε συνάρτηση με το ζήτημα του ονοματολογικού. SZ: Μάθημα πολιτικής επιβίωσης από τον Αλέξη Τσίπρα. Handelsblatt: Ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας δεν διαθέτει ικανότητα διακυβέρνησης. Bild: Εκλογές στην Ελλάδα πριν το καλοκαίρι.
Κάποια αποσπάσματα από τα δημοσιεύματα αυτά, από δυο άρθρα στη Deutsche Welle, στη συνέχεια:
Η εφημερίδα Bild σε αναλυτικό άρθρο της το ερώτημα που θέτει είναι τι θα γίνει από εδώ και στο εξής σε ό,τι αφορά τις βουλευτικές εκλογές. «Ήδη πριν την ψήφο εμπιστοσύνη στη Βουλή ήταν σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα ψηφίσει κανονικά τον Οκτώβριο, αλλά πριν το καλοκαίρι» επισημαίνει ο σχολιαστής της. «Ο Τσίπρας δεν διαθέτει πολιτικά αρκετή ενέργεια για να μπορέσει να περάσει το καλοκαίρι. Και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας δεν θέλει κιόλας να περιμένει. Άρα, η κοινοβουλευτική νίκη με την ψήφο εμπιστοσύνης δεν είναι το τέλος, αλλά μόνο η αρχή (για την επόμενη μάχη). Γιατί ο Τσίπρας δεν διαθέτει πλειοψηφία». Η εφημερίδα περιγράφει όλες τις πιθανές εκδοχές για τις εκλογές. «Ο Τσίπρας θέλει να κάνει εκλογές μαζί με τις Ευρωκελογές τον ερχόμενο Μάιο. Ίσως όμως να αποφάσιζε και νωρίτερα για τον Μάρτιο, εάν χάσει τις επόμενες ημέρες μια ψηφοφορία στη Βουλή, τη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία διαλύθηκε ο συνασπισμός του».
Στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, σε άρθρο γνώμης, η αρθρογράφος επικεντρώνεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, μήλο της έριδας ανάμεσα στην συμπολίτευση και την αντιπολίτευση. Αφού υπενθυμίζει την μακρά προϊστορία του προβλήματος, φτάνει στο σήμερα και σημειώνει: «Αντί να αναζητήσουν τη συνεννόηση, οι εθνικιστές και από τις δύο χώρες εκμεταλλεύτηκαν τη διένεξη για να αποκομίσουν εσωτερικοπολιτικά οφέλη. Μέχρις ότου δύο πρωθυπουργοί μιας νέας γενιάς, ο σοσιαλδημοκράτης Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια και ο αριστερός Αλέξης Τσίπρας στην Αθήνα να τολμήσουν να κόψουν τον γόρδιο δεσμό».
Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει αναλυτικό άρθρο για τις εξελίξεις στην Ελλάδα που εστιάζει στην ικανότητα του έλληνα πρωθυπουργού να επιβιώνει πολιτικά ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες. «'Κέρδισε το πρώτο στοίχημα' ήταν ο τίτλος φιλοκυβερνητικής εφημερίδας. Κατά την επικείμενη ψηφοφορία αναφορικά με το όνομα Βόρεια Μακεδονία για τη γειτονική χώρα ο Τσίπρας αναλαμβάνει ένα νέο ρίσκο. Ωστόσο οι ενέργειές του δεν έχουν να κάνουν ούτε με τζόγο, ούτε με πόκερ, αλλά αντιθέτως είναι πολύ καλά μετρημένες και ζυγισμένες. Σε άλλες χώρες ένας πρωθυπουργός χωρίς διασφαλισμένη πλειοψηφία στη Βουλή θα χαρακτηρίζονταν μάλλον ‘lame duck' (σ.σ. πολιτικός που εκτιμάται ότι οδεύει προς το πολιτικό του τέλος). Όχι όμως στην Ελλάδα: ο Τσίπρας θα μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνά και με απλή πλειοψηφία. Γι' αυτό πολιτικοί αναλυτές στην Ελλάδα τον βλέπουν να εξέρχεται τώρα ενισχυμένος από την ψηφοφορία».
Παρακάτω ο δημοσιογράφος της Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ποιο θα μπορούσε να είναι το πολιτικό μέλλον του έλληνα πρωθυπουργού: «Εάν περάσει το όνομα Βόρεια Μακεδονία, ο Τσίπρας θα χάσει κι άλλους ψηφοφόρους. Ούτως ή άλλως όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ήδη τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να πέφτουν από το 35,5% που είχε κάποτε στο 16,5%. Πολύ πιθανό λοιπόν να μην επανεκλεγεί φέτος. Αλλά ο Τσίπρας είναι ακόμη νέος, λένε πολιτικοί αναλυτές. Σε μελλοντικές εκλογές θα είναι εκείνος που θα μπορεί να πει ότι έβγαλε τη χώρα από την οικονομική κρίση και πως επιπλέον τερμάτισε τη δύσκολη διαμάχη για το όνομα Μακεδονία, ανακτώντας με τον τρόπο αυτό την ικανότητα διακυβέρνησης της χώρας».
Η εφημερίδα Handelsblatt από την πλευρά της αμφισβητεί την ικανότητα αυτή του έλληνα πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι «στην πραγματικότητα, ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, δεν διαθέτει ικανότητα διακυβέρνησης. Η χώρα απειλείται από πολιτική στασιμότητα. Άνθρωποι του οικονομικού κλάδου ελπίζουν να διεξαχθούν εκλογές νωρίτερα από το φθινόπωρο. Αλλά ο Τσίπρας διστάζει να κατέβει σε πρόωρες εκλογές. Μπορεί το Κοινοβούλιο να τον στήριξε τώρα με οριακή πλειοψηφία, αλλά την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων την έχει χάσει προ πολλού. Εδώ και τρία χρόνια η συντηρητική Νέα Δημοκρατία προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις. Ο πρωθυπουργός ελπίζει και προσπαθεί να το αλλάξει αυτό μέχρι το φθινόπωρο».
Η εφημερίδα Tageszeitung στο πρωτοσέλιδο σχόλιο υπό τον τίτλο «Η επιδημία του εθνικισμού», υπογραμμίζεται ότι ο εθνικισμός εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς στην Ευρώπη: «Είναι η απόλυτη παραφροσύνη. Και ο εθνικισμός λειτουργεί έτσι όπως λειτουργεί πάντα: με έναν αδυσώπητα κακό και επιπλέον ξένο αντίπαλο, με επίκληση στο συναίσθημα του πατριωτισμού σε μια δήθεν ομοιογενή κοινωνία και με το φόβο μιας ανύπαρκτης απειλής. Το ότι στις τάξεις των ελλήνων εθνικιστών φουντώνουν τα πατριωτικά συναισθήματα θα μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους εάν αφορούσε μόνο την Ελλάδα και τη ‘Μακεδονία'. Ωστόσο η εθνικιστική ασθένεια εξελίσσεται σε όλη την ήπειρο σε επιδημία.
Η εφημερίδα Tageszeitung στο πρωτοσέλιδο σχόλιο υπό τον τίτλο «Η επιδημία του εθνικισμού», υπογραμμίζεται ότι ο εθνικισμός εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς στην Ευρώπη: «Είναι η απόλυτη παραφροσύνη. Και ο εθνικισμός λειτουργεί έτσι όπως λειτουργεί πάντα: με έναν αδυσώπητα κακό και επιπλέον ξένο αντίπαλο, με επίκληση στο συναίσθημα του πατριωτισμού σε μια δήθεν ομοιογενή κοινωνία και με το φόβο μιας ανύπαρκτης απειλής. Το ότι στις τάξεις των ελλήνων εθνικιστών φουντώνουν τα πατριωτικά συναισθήματα θα μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους εάν αφορούσε μόνο την Ελλάδα και τη ‘Μακεδονία'. Ωστόσο η εθνικιστική ασθένεια εξελίσσεται σε όλη την ήπειρο σε επιδημία.
Αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή (ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γ. Κολεσίδης)
Η Bild φιλοξενεί απόψεις του Γιώργου Τζογόπουλου, πολιτικού αναλυτή στο Κέντρο Μπεγκίν Σαντάτ του Ισραήλ, ο οποίος υποστηρίζει ότι «όσο νωρίτερα γίνουν οι εκλογές, τόσο καλύτερα, διότι όσο περισσότερο διαρκέσει ο προεκλογικός αγώνας, τόσο πιο δύσκολη θα γίνει η εύθραυστη οικονομική κατάσταση». Υποστηρίζει επίσης ότι ακόμη και μετά τις εκλογές η κατάσταση δεν θα γίνει άμεσα καλύτερη γιατί δεν είναι σαφές εάν το κόμμα που θα κερδίσει θα μπορεί να συγκροτήσει εύκολα κυβέρνηση. «Το συμπέρασμα του Τζογόπουλου είναι πικρό» σημειώνει η εφημερίδα. «Ακόμη και δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης λείπει από τους πολιτικούς η απαραίτητη ωριμότητα να σχηματίζουν συνασπισμούς ευρείας βάσης».
Η εφημερίδα επισημαίνει το υψηλό πολιτικό κόστος που σηκώνει ο έλληνας πρωθυπουργός δεδομένου ότι «σύμφωνα με το τωρινά δεδομένα ο Τσίπρας δεν θα μπορούσε να κερδίσει πρόωρες εκλογές». Και καταλήγει: «Σε περίπτωση που αποτύχει η Συμφωνία, θα αποτύχει και ένα σημαντικό έργο συμφιλίωσης, θα ήταν ένα μεγαλειώδες λάθος. Και το βάρος θα έπρεπε να το σηκώσει το μεγάλο συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης, η ΝΔ, η οποία προτιμά να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, από το να τείνει χείρα στον Τσίπρα για έναν ιστορικό συμβιβασμό».
Πηγή: Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου