4 Μαρτίου 2019

4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε έναν απρόβλεπτο κόσμο

Η Ευρώπη ανησυχεί για το Brexit, τον εθνολαϊκισμό και τον εντεινόμενο γεωπολιτικό και τεχνολογικό ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ήταν κάποια από τα θέματα που κυριάρχησαν στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που διεξήχθη από τις 28/2 μέχρι τις 3/3 με τη συμμετοχή εκπροσώπων 34 χωρών, 500 ομιλητών και 3.000 σύνεδρων.

Δυο απόψεις για το Φόρουμ των Δελφών, από ισάριθμα δημοσιεύματα στο Protagon.gr, στη συνέχεια (αποσπάσματα):

Ενας απρόβλεπτος, δύσκολος κόσμος
Κώστας Γιαννακίδης

Παρακολουθώντας το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών θυμάσαι ότι ενώ οι δείκτες της ανθρώπινης ευημερίας βελτιώνονται, ο κόσμος γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτος, όλο και πιο δύσκολος. Και η Ελλάδα καλείται, επιτέλους, να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της και να απαλλαγεί από τις εμμονές της

Κατά μία εκδοχή το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είναι μία ενδιαφέρουσα συνάντηση του αυτονόητου με την κοινή λογική για να ρίξουν μία ματιά στο μέλλον. Το πρόβλημα είναι ότι πλέον στις μέρες μας υπάρχουν πολλές απόψεις για το τι στα αλήθεια είναι κοινή λογική.

Ασφαλώς το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών υιοθετεί μία φιλελεύθερη, πραγματιστική ματιά που κατά βάση αντιπροσωπεύει την οπτική των ανθρώπων που κινούν τον κόσμο. Στους Δελφούς συναντώνται πολιτικοί, επιχειρηματίες, άνθρωποι της επικοινωνίας και της ακαδημαϊκής διανόησης. Όλοι αυτοί μοιράζονται την αγωνία τους για το μέλλον της ανθρωπότητας. Όχι επειδή, απαραιτήτως, τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, αλλά επειδή, κυρίως, δεν ξέρουμε προς τα πού κατευθύνονται.

Ο κόσμος οδεύει προς δραματικές ανατροπές που εκπορεύονται από την τεχνολογική εξέλιξη, την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση και, φυσικά, την άνοδο του λαϊκισμού. Οι άνθρωποι δεν συγκρούονται πλέον για ιδεολογίες, οι παραδοσιακές ιδεολογικές διαμάχες έχουν εξαλειφθεί, ο καθένας πλέον μπορεί να αισθάνεται ότι ξεκινάει τη δική του σύγκρουση με μία πραγματικότητα που δεν του αρέσει. 

Παράλληλα η κοινωνική δικτύωση αλλάζει την έννοια της Δημοκρατίας, όπως τη γνωρίζαμε πριν το Facebook, εντείνει τον φθόνο και καθιστά της «Γης τους κολασμένους» εύπιστα πρόβατα στα μαντριά των λαϊκιστών. Μεγάλες εταιρείες αποκτούν σταδιακά δυνάμεις που, στον παλιό κόσμο, μπορούσαν μόνο τα κράτη να αποκτήσουν και να ασκήσουν... Η ζωή μας γίνεται πιο εύκολη, αλλά ο κόσμος όλο και πιο δύσκολος.

Βασικό θέμα συζήτησης στους Δελφούς είναι η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς σε έναν κόσμο που από τη μία εντείνει τις ανισότητες, αλλά, από την άλλη, δημιουργεί νέες ευκαιρίες ακόμα και για εκείνους που, παλαιότερα, δεν θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια, συνεργάτες και τεχνολογία. Επίσης οι τεχνολογίες του blockchain και του νέου χρήματος θα αποκεντρώσουν την κεφαλαιακή ισχύ, στο μέλλον οι τράπεζες δεν θα είναι τόσο ισχυρές όσο είναι σήμερα.

Η Ευρώπη ανησυχεί για το Brexit, τον λαϊκισμό και το ευρωσκεπτικισμό. Η Αμερική επιλέγει τα τείχη της εσωστρέφειας, ενώ η Ρωσία και η Κίνα ακονίζουν νύχια πάνω σε αγωγούς τεχνολογίας και ενέργειας. Το απρόβλεπτο έχει μεγαλύτερο βάρος από όσο είχε παλιά, ενώ ο λαϊκισμός μπορεί να γεννήσει συγκρούσεις ακόμα και σε ένα περιβάλλον που θεωρείτο ελεγχόμενο.

Και η Ελλάδα; Ε, τα γνωστά. Πρέπει, λένε, να κάνει μεταρρυθμίσεις, να βελτιώσει το brand της, να απαλλαγεί από τον λαϊκισμό και να ευνοήσει την καινοτομία, αξιοποιώντας το φυσικό περιβάλλον και τη γεωγραφική της θέση. Όμως συνέχεια δεν λέμε τα ίδια και τα ίδια; Ναι. Γιατί η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι οι εμμονές της. 


Φόρουμ και τον καλό μας τον καιρό!
Ρέα Βιτάλη

Τι είναι το forum: Επί της ουσίας η Αρχαία «Αγορά». Μια συνάθροιση, μια συνομιλία, ένας χώρος ιδεών, απόψεων, σκέψεων, προβληματισμών. Δηλαδή, το DNA της χώρας μας, διαχρονικά.

Μιλάμε για μια διοργάνωση με συμμετοχή εκπροσώπων 34 χωρών, 500 ομιλητών, 3.000 σύνεδρων. Που εξυπακούεται ότι για να εισέλθει κάποιος πληρώνει αδρά άρα έχει απαιτήσεις. Και κατόρθωσαν να είναι τόσο πολυθεματικό το όλον, που μπορεί να φτάνεις σε απόγνωση επιλογής. Ποιο πάνελ να χαρείς, ποιο, αναγκαστικά να χάσεις; Ποιον φωτισμένο καλεσμένο να μην γραπώσεις την ευκαιρία να τον παρακολουθήσεις;

Γιατί προφανώς αντιλαμβάνονται, ότι ένας θεσμός αν πετύχει, επιβιώνει περισσότερο από τους πρόσκαιρους διάττοντες, ας πούμε για παράδειγμα, της εκάστοτε πολιτικής σκηνής. Επ΄αυτού φέτος, διέκρινες με ευκολία την κατηφορική πορεία των ΣΥΡΙΖΑ. Στα πάνελ, μόνο αν ήσουν δικό τους «γκρούπι», δεν θα έβλεπες πόσο «ελάχιστοι», πόσο ανεπαρκείς μοιάζουν και συμπεριφέρονται σε τέτοιες εκδηλώσεις. Τελικά, μόνο στο κοινό μιας πνιγηρής «επαρχίας» μπορούν να αποδώσουν πια, απλώνοντας φθήνιες και λαϊκισμούς, τακίμια και τσαλίκια.

Θυμάμαι το ύφος τους ένα χρόνο πριν, τις κουστωδίες, νικητές και τροπαιούχοι, ολόφωτοι, χαμένοι στην πρόσφατη εξουσία τους. Φέτος… Πού να πάει η έρμη Κουντουρά; Σε όποιο πάνελ συμμετείχαν ήταν να τους κλαίνε οι ρέγκες. Αλλού η ανθρωπότητα, αλλού εμείς! «Πάρτε το απόφαση. Τέλος η κρίση!» ανέκραξε θριαμβευτικά ο υφυπουργός Λιάκος και ξένοιασε. «Ο Νεοφιλελευθερισμός είναι αποτυχημένη πολιτική που οδηγεί στην ακροδεξιά» μας ενημέρωσε ο κ. Δουζίνας του ΣΥΡΙΖΑ επίσης και ονειρεύτηκε προφανώς τους παραδείσους Βενεζουέλας. 

Τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, ο κόσμος και το ψηφιακό «παραπέτασμα»… Τι ευφυής ο χαρακτηρισμός «ψηφιακό παραπέτασμα», από ομιλία του Δοξιάδη!… Οι του ΣΥΡΙΖΑ;… Υφυπουργός προβληματίστηκε φωναχτά για την ψηφιακή επανάσταση παρατηρώντας πόσο η νέα γενιά χρησιμοποιεί το κινητό της. Σώπα! Μέχρι εκεί είδε. Εξού και το ακροατήριο έμεινε βουβό. Τζίφος από παλαμάκι. Εδώ βλέπεις τα παλαμάκια δεν χαρίζονται απλόχερα, κατακτιούνται.

Πηγή: protagon.gr
Περισσότερα στα: 

Σχετικές αναρτήσεις:
Μπαρόζο: Οι αγορές περιμένουν νίκη του Κ. Μητσοτάκη (03.03.2019)
Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 2.3.2019






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου