5 Ιουλίου 2019

Ξένος Τύπος: Πού θα κριθούν οι ελληνικές εκλογές

Μετά από τέσσερα και μισό χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, είναι βέβαιο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ότι θα νικηθεί από το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκο Μητσοτάκη στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Οι εξηγήσεις, σύμφωνα με τον ξένο Τύπο, για την αναμενόμενη ήττα του Τσίπρα στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής είναι πολλές:

Les Echos: «Οι εξηγήσεις για την εκλογική ήττα του Τσίπρα»
Η γαλλική Les Echos μεταξύ άλλων γράφει:

Ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού του σώματος δεν του συγχώρησε τη μεταστροφή του το 2015, όταν, προκειμένου να μην έρθει σε αντίθεση με τους πιστωτές της Ελλάδας, αποδέχτηκε ένα σχέδιο λιτότητας.

Επειδή ο Τσίπρας έχει σήμερα εγκαταλειφθεί από τη μεσαία τάξη που φορολογήθηκε βαριά αλλά δεν έχει επωφεληθεί - ακόμα; - από την οικονομική ανάκαμψη. Ο αντίπαλός του εμφανίζεται ως φιλελεύθερος υπερ των φορολογικών μειώσεων και των μεταρρυθμίσεων του δημόσιου τομέα, που ξεκίνησε ο ίδιος, όταν ήταν υπουργός (2012-2014) στη συντηρητική κυβέρνηση Σαμαρά. Αλλά η σημερινή του επιτυχία οφείλεται κυρίως στην απόρριψη του Τσίπρα και λιγότερο σε μια θετική ψήφο.

Ο λαϊκισμός που ενσαρκώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, μπόρεσε να καταλάβει την εξουσία καταγγέλλοντας φύρδην μίγδην το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τις ελίτ. Αλλά η σκληρή πραγματικότητα, αυτή της εξουσίας, επιβλήθηκε γρήγορα, υπερισχύοντας έναντι των ευχολογίων. Αυτό είναι που κατάλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, έστω και αν σήμερα πληρώνει το πολιτικό κόστος.

Το άλλο μάθημα είναι ήδη γνωστό. Η αριστερά - στην περίπτωση της Ελλάδας, η άκρα Αριστερά - είναι σε θέση να περάσει φιλελεύθερα μέτρα χωρίς να προκαλέσει μεγάλα κοινωνικά κινήματα. Τέλος, τελευταίο μάθημα: η υπερβολική δημαγωγία δεν αποδίδει για πολύ. 

Λιτότητα και υπερφορολόγηση στην Ελλάδα

BBC: Πέντε βασικά ζητήματα στο επίκεντρο των εκλογών 
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί οδεύουν προς μια μεγάλη νίκη γράφει το BBC στην ιστοσελίδα του. Ιδού μερικά από τα βασικά ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των εκλογών:

1. Η λιτότητα και οι υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν. Οι Έλληνες υποστήριξαν το κόμμα του Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2015, ανταποκρινόμενοι στην υπόσχεσή του να τερματίσει τη λιτότητα. Ωστόσο, μόλις βρέθηκε στην εξουσία ο Τσίπρας άρχισε να εφαρμόζει κι αυτός τα επώδυνα μέτρα διάσωσης που επέβαλλε η ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε ένα χαοτικό έτος που σημαδεύτηκε από κλείσιμο τραπεζών και αλλεπάλληλες ψηφοφορίες. Οι 'Έλληνες υπέφεραν πολύ... Ο αντίκτυπος για τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε δραματικός. Το γεγονός ότι η Ελλάδα 'βγήκε' από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 και η ανάπτυξη έχει πλέον επιστρέψει, αναμφίβολα ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν στάθηκε ικανό να κάνει την κυβέρνηση πιο δημοφιλή.

2. Οι Έλληνες στρέφονται προς τους συντηρητικούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία με μια επιθετική ρητορική εναντίον του κατεστημένου, αλλά έχει απογοητεύσει πολλούς υποστηρικτές του, ειδικά τους νέους. Οι νέοι Έλληνες εναποθέτουν πλέον το μέλλον τους στους συντηρητικούς. Ο ηλικίας 51 ετών Κ. Μητσοτάκης υπόσχεται χαμηλότερους φόρους, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών και κάνει σχέδια επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας με τους πιστωτές της Ελλάδας η οποία θα επέτρεπε την επανεπένδυση περισσότερων χρημάτων στη χώρα. Ο Α. Τσίπρας έχει επίσης υποσχεθεί περισσότερες επενδύσεις και πρόσφατα αύξησε τις συντάξεις.

3. ΠΓΔΜ-Ελλάδα: Πώς επιλύθηκε μια διένεξη 27 ετών. Η δημοτικότητα του κ. Τσίπρα υπονομεύθηκε περαιτέρω από μια βαθιά αντιλαϊκή συμφωνία που τερμάτισε μια διένεξη που διαρκούσε τρεις δεκαετίες μεταξύ της Ελλάδας και του βόρειου γείτονα αναφορικά με το όνομα. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο, το ελεγχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ Κοινοβούλιο ενέκρινε μια συμφωνία-ορόσημο για τη μετονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις όμως, τα δύο τρίτα των Ελλήνων απορρίπτουν την συμφωνία αυτή. Ύστερα από τα μαζικά συλλαλητήρια εναντίον της συμφωνίας, ο Μητσοτάκης επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει την λαϊκή δυσαρέσκεια χαρακτηρίζοντας την συμφωνία ως «προδοσία».

4. Αντιμετώπιση μεταναστευτικών ροών. Το 2015, η ΕΕ και η Τουρκία υπέγραψαν μια συμφωνία που είχε ως στόχο τον περιορισμό του αριθμού των μεταναστών που έφταναν στην Ελλάδα. Έκτοτε, σημειώθηκε δραματική πτώση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών που έρχονταν στην Ελλάδα, αν και οι ροές συνεχίζονται είτε μέσω της θαλάσσης είτε μέσω της ξηράς. Τόσο η Σάμος όσο και η Λέσβος έχουν επιβαρυνθεί πολύ από την παρουσία των μεταναστών και ο Κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε κέντρα φιλοξενίας και στα δύο νησιά, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την τήρηση της συμφωνίας με την Τουρκία. Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν διαθέτει κονδύλια για την αντιμετώπιση της κρίσης και υπόσχεται ότι θα μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που φιλοξενούνται στα κέντρα υποδοχής στα νησιά. 

Η καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι

5. Μια καταστροφική πυρκαγιά που προσέλαβε πολιτικές διαστάσεις. Το περασμένο καλοκαίρι, μια θανατηφόρα πυρκαγιά έπληξε το παραθαλάσσιο χωριό Μάτι, μια περιοχή που δεν απέχει πολύ από την Αθήνα. Η τεράστια πυρκαγιά παγίδευσε τους ανθρώπους στα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους, ενώ άλλοι έπεσαν στη θάλασσα για να ξεφύγουν από τις φλόγες. Πολλοί δεν το κατάφεραν και 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η κυβέρνηση επέρριψε ευθύνες στην αυθαίρετη δόμηση που παρεμπόδισε την διαφυγή των ανθρώπων που κινδύνευαν, αλλά τις ημέρες που ακολούθησαν την τραγωδία, αποκαλύφθηκε μια σωρεία λαθών από την πλευρά των αρχών. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης ώθησαν τον Μητσοτάκη να ζητήσει την παραίτηση τόσο αυτών που είχαν την πολιτική ευθύνη όσων και εκείνων που είχαν την ευθύνη να οργανώσουν την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. Οι αντιδράσεις του θεωρήθηκαν ευρέως ότι έθεταν στο στόχαστρο τον χειρισμό της κρίσης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος, με τη σειρά του, τον κατηγόρησε ότι προσπαθούσε να καπηλευτεί την τραγωδία. Μια αναφορά των εισαγγελέων διαπίστωνε ότι «υπήρξε απόλυτη έλλειψη επικοινωνίας, χάος και κατάρρευση του συστήματος» και ότι οι υπεύθυνοι διέπραξαν «ποινικά κολάσιμα σφάλματα και παραλείψεις κατά τη διαχείριση των πυρκαγιών» τονίζει το BBC.

Figaro: Συνέντευξη καθηγητή Γιώργου Παγουλάτου 
Συνέντευξη του καθηγητή ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργου Παγουλάτου, με θέμα τις επικείμενες εκλογές δημοσιεύει η Le Figaro.

O κ.Παγουλάτος, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι ήταν αναμενόμενη η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες ευρωεκλογές, αλλά όχι με τόσο μεγάλη διαφορά και αναφέρεται σε μία σειρά από λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την εκλογική γοητεία του:

Τα τέσσερα χρόνια στην εξουσία προκαλούν φυσιολογική φθορά, οι υπερβολικές υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν, οι διαπραγματεύσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 που οδήγησαν στο δημοψήφισμα του Ιουλίου με τεράστιο δημοσιονομικό κόστος που προέκυψε από τους κεφαλαιακούς ελέγχους που επιβλήθηκαν, το κλείσιμο των τραπεζών και την απώλεια 25 δισεκατομμυρίων από τις κρατικές μετοχές στις τράπεζες. 

Η υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών

«Εκείνη την περίοδο οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν και το κόστος της διαπραγμάτευσης ήταν βαρύ», επισημαίνει ο κ. Παγουλάτος, σημειώνοντας ότι ένα σημαντικό μέρος των εκλογέων του Ιανουαρίου του 2015 ένιωσε χαμένο, προδομένο, αποθαρρυμένο και ένα άλλο άρχισε να συνειδητοποιεί ότι δεν ήθελε αυτό το είδος πολιτικής. Η συμφωνία των Πρεσπών προκάλεσε επίσης σημαντικές απώλειες για την κυβέρνηση συνασπισμού, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, αλλά όχι μόνο. Και ο Τσίπρας είχε ήδη απογοητεύσει τους ψηφοφόρους του με τη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ (η οποία έληξε μόλις πριν από λίγους μήνες). Τέλος, οι πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι στο Μάτι και η απώλεια εκατοντάδων ζωών αμαύρωσαν σοβαρά την εικόνα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο γιατί θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά και επειδή η κυβέρνηση προσπάθησε να επωφεληθεί πολιτικά.

Για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Γιώργος Παγουλάτος επισημαίνει ότι επωφελήθηκαν από ένα εκλογικό σώμα πολύ απογοητευμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της αναντιστοιχίας ανάμεσα στις υποσχέσεις και τα αποτελέσματα. Ο επικεφαλής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε πολιτικό επίπεδο κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους ότι είναι αξιόπιστος όσον αφορά στις αγορές, ικανός να προσελκύσει επενδύσεις και να μειώσει τους φόρους για όλες τις κοινωνικές κατηγορίες λόγω των μεταρρυθμίσεων.

Neue Zürcher Zeitung: Υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης
Στην υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης εστιάζει δημοσίευμα της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung που επισημαίνει ότι: 

Οι εκλογές δεν θα κριθούν από τις σημαντικές επιτυχίες του Αλέξη Τσίπρα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, αλλά από τα οικονομικά ζητήματα. «[...] Τα επιτεύγματα στην εξωτερική πολιτική δεν παίζουν ρόλο στον προεκλογικό αγώνα, ούτε θετικό, ούτε αρνητικό. Ακόμη και στα βόρεια της χώρας, όπου υπήρξαν οι μεγαλύτερες αντιδράσεις στη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία, το θέμα δεν φαίνεται να κρίνει τις εκλογές. Τα οικονομικά προβλήματα είναι εκείνα που ανησυχούν περισσότερο τους πολίτες και τα οποία εξηγούν την επιθυμία για αλλαγή».

SZ: Μόνο ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει σε μια νίκη της αριστεράς
«Στις εκλογές της Κυριακής, οι συντηρητικοί μάλλον θα κερδίσουν. Εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, κανείς δεν φαίνεται να πιστεύει σε μια νίκη της αριστεράς», γράφει η γερμανική SZ. 

Ίσως πολλοί Έλληνες είχαν απλώς διαφορετικές προσδοκίες από ένα αριστερό κόμμα, το «Συνασπισμό της ριζοσπαστικής αριστεράς». Πολλοί πίστευαν ότι αυτός ο Πρωθυπουργός απέχει από επαφές με τους πλούσιους στη χώρα. Για παράδειγμα, με τους εφοπλιστές, οι οποίοι σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν πληρώνουν φόρους, αλλά μόνο μια "εθελοντική εισφορά" στον κρατικό προϋπολογισμό.

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕkathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:
Bloomberg για Τσίπρα: Η Ευρώπη δάμασε έναν λαϊκιστή και τώρα αυτός πληρώνει το τίμημα
FAZ: «Ο ισχνός απολογισμός της κυβέρνησης Τσίπρα»
Τόσο διαφορετικοί, ο Μητσοτάκης ακούει, ο Τσίπρας μάχεται






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου