16 Ιουλίου 2019

Moody’s: Η χαμηλή ανάπτυξη τροχοπέδη για την επενδυτική βαθμίδα

«Όσο δεν βλέπουμε άλμα στη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας, η αξιολόγηση του ελληνικού κράτους θα παραμένει σταθερή», τόνισε ο Chief Credit Officer του διεθνούς οίκου Moody’s, , ο οποίος κράτησε χαμηλά των πήχη των προσδοκιών στο πεδίο των αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Παράλληλα ο διεθνής οίκος αναβάθμισε από σταθερή σε θετική την προοπτική για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων σε τρεις ελληνικές τράπεζες. 

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι, ο Colin Ellis, είπε ότι η υφιστάμενη βαθμολόγηση (Β1) της πιστοληπτικής δυνατότητας του ελληνικού κράτους αντικατοπτρίζει από τη μία πλευρά την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί, από την άλλη πλευρά την απόσταση από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

«Όσο η Ελλάδα διατηρεί την καλή της στάση απέναντι στους θεσμούς, η πιστοληπτική της ικανότητα θα ενισχύεται», συμπλήρωσε ο κ. Ellis, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα επωφελείται ιδιαίτερα από το πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, «χάρη στους εταίρους της».

Αναφερόμενος στις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, μίλησε για μεγάλα περιθώρια μεταρρύθμισης και για ιδιαίτερα υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. 


Moody’s: Θετικό outlook για Εθνική, Alpha Bank και Eurobank


Σε θετική από σταθερή αναβάθμισε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s την προοπτική (outlook) για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο Caa1 των καταθέσεων της Alpha Bank, της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας.

Οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CRA) της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας αναβαθμίστηκαν, επίσης, στο B1 (cr) από B2 (cr), ενώ επιβεβαιώθηκαν όλες οι άλλες αξιολογήσεις των τριών τραπεζών, περιλαμβανομένων των βασικών πιστωτικών αξιολογήσεων τους (BCA) στο caa1.

Η σημερινή αλλαγή στην αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών «καθοδηγείται κυρίως από την προσδοκία μας για περαιτέρω βελτιώσεις στην ποιότητα του ενεργητικού, στη χρηματοδότηση και στην κερδοφορία το 2019-20, αντλώντας όφελος από ένα πιο υποστηρικτικό λειτουργικό περιβάλλον», δήλωσε ο Νώντας Νικολαϊδης, αντιπρόεδρος - υψηλόβαθμος αξιωματούχος για πιστοληπτικές αξιολογήσεις του οίκου.

«Η πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα είναι πιθανό να επιταχύνει φιλικές προς την ανάπτυξη οικονομικές πολιτικές, οι οποίες θα κάνουν ευκολότερη για τις τράπεζες την εφαρμογή των στρατηγικών σχεδίων τους για τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων τους», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Moody's.

Αναφορικά με την ποιότητα του ενεργητικού, μία ισχυρότερη από το 2% οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια θα παρείχε σημαντική στήριξη στις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν το ακόμη μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) που αντιστοιχούσε στο 45,2% των δανείων του τραπεζικού συστήματος στο τέλος Μαρτίου 2019 (από 48,6% τον Μάρτιο του 2018)... 

Το θετικό outlook αντανακλά επίσης την προσδοκία του Moody's για βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, με την αύξηση των καταθέσεων των πελατών τους και την πρόσβαση σε διεθνείς αγορές κεφαλαίων χωρίς διασφαλίσεις, που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω διαφοροποίηση των χρηματοδοτικών πηγών τους και τη στήριξη της ρευστότητάς τους, σημειώνει ο οίκος.

«Μετά τις πρόσφατες εκλογές, ο οίκος αναμένει την πλήρη κατάργηση των capital controls στη χώρα, που είναι πιθανό να ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των καταθετών και επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα», αναφέρει.

Πηγές: naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου