2 Αυγούστου 2019

Πλήγμα στη βιομηχανία η χαμηλή λόγω καύσωνα στάθμη του Ρήνου

Εκφράζονται εκ νέου φόβοι για κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία, καθώς εξαιτίας του καύσωνα μειώνεται η στάθμη των υδάτων στον ποταμό με τον μεγαλύτερο όγκο μεταφορών στον κόσμο μετά τον Μισισιπή.

Ο Ρήνος είναι από τις βασικές πλωτές οδούς στην ηπειρωτική Ευρώπη για τη μεταφορά εμπορευμάτων. Μέσω του Ρήνου πραγματοποιείται το 80% των εγχώριων πλωτών μεταφορών στη Γερμανία. Συνδέει τις βιομηχανικές ζώνες της Ελβετίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας προτού καταλήξει στο λιμάνι του Ρότερνταμ. 

Στις φωτογραφίες επάνω αριστερά και κάτω ο Ρήνος στη Βασιλεία (Basel) της Ελβετίας. Εκεί, στο γόνατο του Ρήνου, ο ποταμός αλλάζει κατεύθυση: από ανατολικά προς δυτικά σε νότια προς βόρεια. 


«Χάλυβας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο μεταφέρονται με μεγάλη συχνότητα μέσω του Ρήνου. Αυτά είναι προϊόντα που αποτελούν βάση της εφοδιαστικής αλυσίδας για τη βιομηχανία. Οπότε η χαμηλή στάθμη νερού στον ποταμό μπορεί να παρεμβάλει μεγάλα εμπόδια στην παραγωγή της Γερμανίας», σχολιάζει ο Ντέιβιντ Λέχμαν, οικονομολόγος στο ινστιτούτο ερευνών Ifo, στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC. 

Σήμερα εκφράζονται και πάλι φόβοι για την αναχαίτιση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία από τον καύσωνα που μειώνει τη στάθμη του νερού στον ποταμό με τον μεγαλύτερο όγκο μεταφορών στον κόσμο μετά τον Μισισιπή. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING στη Γερμανία Κάρστεν Μπρέτσκι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, που ήδη διανύει δύσκολη περίοδο λόγω των μεγάλων πιέσεων που δέχεται η μεταποίηση από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας. 

Φωτογραφία επάνω: Ραϊνφέλντεν (Rheinfelden), μια πόλη σε δυο Χώρες, στην Ελβετία και στη Γερμανία. Τη χωρίζει στα δυο ο Ρήνος ποταμός. 

Ο ασυνήθιστος καύσωνας που έχει πλήξει τη Βόρεια και την Κεντρική Ευρώπη, ξεπερνώντας ακόμη και τους 41 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να επιδεινώσει τις οικονομικές συνθήκες στη Γερμανία. Πρόκειται για το τρίτο διαδοχικό καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες, που ενδεχομένως να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας στο διάστημα του β΄ εξαμήνου του 2019. Αν και δεν έχουν υπάρξει ανησυχητικά σημάδια για τη μεταφορά εμπορευμάτων λόγω του καύσωνα, «εάν υποχωρήσει περισσότερο η στάθμη του νερού, οδηγώντας σε επανάληψη των περυσινών γεγονότων, θα πληγεί συνολικά η οικονομία», σχολιάζει ο Μπρέτσκι.

Διάφορες γερμανικές εταιρείες με παραγωγικές μονάδες στις όχθες του Ρήνου έχουν αναγγείλει μέτρα για να θωρακιστούν από τη μείωση της στάθμης του ποταμού από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Οι Αρχές, παράλληλα, συζητούν τρόπους για να προστατεύσουν τη ροή του ποταμού. Ωστόσο, ο πρόεδρος της αρμόδιας ομοσπονδιακής στη Γερμανία (WSV) Χανς-Χέιντριχ Βιτ δήλωσε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC ότι «ο Ρήνος είναι φυσικός ποταμός. Υπάρχουν όρια στο τι μπορούμε να κάνουμε».

Το μήκος του Ρήνου είναι 800 μίλια ή 1.287 χλμ. Εκτός των πρώτων υλών, ο Ρήνος διευκολύνει, μεταξύ άλλων, τη μεταφορά ζιζανιοκτόνων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων. Εταιρείες όπως η BASF και η Royal Dutch Shell έχουν αγοράσει μικρότερα πλοία για να είναι προετοιμασμένες σε περίπτωση παράτασης του καύσωνα μέσα στο καλοκαίρι. 

Πηγή: Στοιχεία από kathimerini.gr
Φωτογραφίες: Takis Ant 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου