Αγνωστος θα πρέπει να είχε περάσει αρκετές ώρες τη νύχτα επιζωγραφίζοντας το μαύρο γλυπτό «Χωρίς τίτλο» με λευκή μπογιά.
«Με ρωτούν τι βρίσκω στην Αίγινα. Είναι σαν να μου λένε γιατί μου αρέσει μια συγκεκριμένη γυναίκα. Μα απαντιούνται αυτά; Μου ασκεί τρομερή γοητεία, αυτό είναι... Το 1950 πήγε εκεί ο επιστήθιος φίλος μου ο Νικολάου, ενώ ο Καπράλος είχε ψευτοεγκατασταθεί στο νησί. Μου λένε: “Δεν έρχεσαι και συ;”. Ηρθα και εγώ και νοίκιασα ένα σπίτι με τη γυναίκα μου και τον γιο μου, τον Κωνσταντίνο. Αυτό ήταν! Ακόμα εδώ είμαι». Κάπως έτσι ξεκίνησε η τεράστια αγάπη του ζωγράφου για το νησί, που αποδείχθηκε το ησυχαστήριό του. «Εφυγε» τον Δεκέμβριο του 2009.
Το 2016, στο πλαίσιο του Ετους Μόραλη, είχε γίνει μεγάλο εκθεσιακό αφιέρωμα στη μνήμη του, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, καθώς και στο Αρχαιολογικό. Τότε, είχε τοποθετηθεί για περίπου τρεις μήνες στο λιμάνι του νησιού το γλυπτό «Χωρίς τίτλο», φτιαγμένο από μέταλλο. Επρόκειτο για ευγενική χειρονομία της Πέγκυς Ζουμπουλάκη, που δώρισε με την ευκαιρία αυτή το έργο στον Δήμο Αίγινας. Ο ίδιος ο Μόραλης έλεγε ότι το εμπνεύσθηκε από τη θέα του πελάγους στο σπίτι του μια μέρα που είδε δυο καράβια να πλησιάζουν το ένα το άλλο.
Το γλυπτό πριν τον βανδαλισμό
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, το γλυπτό αυτό αποσύρθηκε για να τοποθετηθεί τελικά στην ακτογραμμή, σε ένα σημείο κοντά στο σπίτι του καλλιτέχνη. Στις 16 Σεπτεμβρίου θα γίνονταν τα επίσημα αποκαλυπτήρια.
Την Τετάρτη το πρωί, μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους Αιγινήτες. Αγνωστος θα πρέπει να είχε περάσει αρκετές ώρες τη νύχτα επιζωγραφίζοντας το μαύρο γλυπτό με λευκή μπογιά (πρώτη φωτογραφία επάνω αριστερά).
Την Τετάρτη το πρωί, μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους Αιγινήτες. Αγνωστος θα πρέπει να είχε περάσει αρκετές ώρες τη νύχτα επιζωγραφίζοντας το μαύρο γλυπτό με λευκή μπογιά (πρώτη φωτογραφία επάνω αριστερά).
«Με θλίβει βαθύτατα το γεγονός πως κάποιος αποφάσισε να βανδαλίσει έτσι το έργο ενός καλλιτέχνη που λάτρεψε την Αίγινα», δήλωσε στην «Καθημερινή» η Πέγκυ Ζουμπουλάκη, συμπληρώνοντας: «Με προβληματίζει ότι, για να ολοκληρώσει την καταστροφική του δουλειά, πρέπει να ασχολήθηκε πολλή ώρα και να είχε μαζί του φακό. Απορώ πώς δεν έγινε αντιληπτός». «Πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια», λέει ο βυζαντινολόγος Γιώργος Καλόφωνος. Ο Κώστας Βαρώτσος, που κατοικεί στο νησί και έχει τοποθετήσει έργο του σε δημόσια θέα, δήλωσε ότι ήταν μια πράξη άστοχη και ναρκισσιστική, σαν να ήθελε κάποιος να τραβήξει την προσοχή στη δική του «δημιουργία».
Τις επόμενες ημέρες θα γίνει αποκατάσταση του γλυπτού.
Πηγή: kathimerini.gr
Πηγή: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου