Πλήθος σχολίων στον γερμανικό τύπο για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και την όξυνση της κατάστασης στο συριακό μέτωπο με επίκεντρο το Ιντλίμπ. Η κατάσταση στην Αδριανούπολη είναι τεταμένη. Ολοένα περισσότεροι πρόσφυγες συρρέουν στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Δεν καταδικάζει το Βερολίνο το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων. Η γερμανική κυβέρνηση «αναμένει» ότι η Άγκυρα θα τηρήσει τη συμφωνία με την ΕΕ. «Κραυγή βοήθειας» της Τουρκίας προς την ΕΕ λόγω της αποτυχίας της στη Συρία. Από τρία δημοσιεύματα στη Deutsche Welle:
Το «φριχτό παιχνίδι» του Ερντογάν με τους πρόσφυγες
Η ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης σε σχόλιο με τίτλο «Ιντλίμπ – ένα φριχτό παιχνίδι με τους πρόσφυγες» αναφέρει: «Η Τουρκία είναι συγκλονισμένη από τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών (στο Ιντλίμπ). Αλλά ο πόλεμος δεν γεννά ήρωες, ούτε απλώς σκοτώνονται ήρωες. Άνθρωποι είναι αυτοί που πεθαίνουν κι έτσι εξαπλώνεται μια απεριόριστη δυστυχία, τόσο στις οικογένειες των νεκρών στρατιωτών όσο μεταξύ των αναρίθμητων αμάχων. Αυτή όμως η σκέψη συχνά χάνεται μέσα στην προπαγάνδα του πολέμου».
Η ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης σε σχόλιο με τίτλο «Ιντλίμπ – ένα φριχτό παιχνίδι με τους πρόσφυγες» αναφέρει: «Η Τουρκία είναι συγκλονισμένη από τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών (στο Ιντλίμπ). Αλλά ο πόλεμος δεν γεννά ήρωες, ούτε απλώς σκοτώνονται ήρωες. Άνθρωποι είναι αυτοί που πεθαίνουν κι έτσι εξαπλώνεται μια απεριόριστη δυστυχία, τόσο στις οικογένειες των νεκρών στρατιωτών όσο μεταξύ των αναρίθμητων αμάχων. Αυτή όμως η σκέψη συχνά χάνεται μέσα στην προπαγάνδα του πολέμου».
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στο συριακό μέτωπο «από προχθές συνεχίζουν να συρρέουν ξανά εκατοντάδες πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ελπίζοντας ότι τελικά θα τα καταφέρουν να φύγουν από την Τουρκία (…)
Σε άλλο σημείο το ίδιο σχόλιο αναφέρεται και στον τρόπο που ο Ερντογάν μεταχειρίζεται την προσφυγική συμφωνία που είχε συνομολογήσει με την ΕΕ παρατηρώντας: «Με την προσφυγική συμφωνία του 2016 ο Ερντογάν έχει έναν άσο στο μανίκι. Δεν θα τον βγάλει αμέσως όμως, ακόμη κι αν τώρα έχει ανοίξει προσωρινά τις πύλες προς την Ευρώπη. Kάθε φορά που το λέει αυτό οι Ευρωπαίοι ταράσσονται. Αυτό δείχνουν οι διάφορες έκτακτες συσκέψεις που γίνονται από προχθές. Καμιά λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, αλλά ένα πρώτο βήμα πρέπει να γίνει. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να πάρουν πρόσφυγες από την Τουρκία (…) Όσο κλείνονται στον εαυτό τους, όσο περιχαρακώνονται απέναντι στα δεινά και τη δυστυχία ανθρώπων, τόσο το αίμα που χύνεται στο Ιντλίμπ κυλά και στα δικά τους χέρια».
Eικόνα από τα ελλητουρκικά σύνορα, 29.02.2020 (Picture Alliance/Dpa)
Η Nordwest-Zeitung, μια τοπική εφημερίδα, σχολιάζει για το ίδιο θέμα: «Η Γερμανία, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ – όλοι δρέπουν τώρα τους καρπούς του κατακτητικού πολέμου της Τουρκίας στη Συρία (…) Άφησαν για καιρό τη νεο-oθωμανική τρέλα των Τούρκων να δρα, ελπίζοντας πιθανώς ότι θα μπορούσε κάπως να περιορίσει τη ρωσική επιρροή στη Δαμασκό. Αλλά τα πράγματα πήγαν θεαματικά λάθος. Η Τουρκία έχει γίνει στο μεταξύ προστάτιδα δύναμη των ισλαμιστών τρομοκρατών κάθε είδους. Στην τουρκοσυριακή μεθόριο ήδη εφαρμόζει η Τουρκία σχέδιο εθνοκάθαρσης εναντίον Χριστιανών και Κούρδων».
Ολοένα περισσότεροι πρόσφυγες στην ελληνοτουρκική μεθόριο
Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Αδριανούπολη με τους μετανάστες να συρρέουν εκεί όλο και περισσότερο προσπαθώντας να περάσουν σε ελληνικό έδαφος. Το άνοιγμα των συνόρων από την Τουρκία προς την Ευρώπη έχει οδηγήσει σε μαζική προσέλευση από διάφορες πόλεις της Τουρκίας προς τα χερσαία αλλά και τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Στο μεταξύ μεγάλες αναντιστοιχίες υπάρχουν στους αριθμούς που ανακοινώνονται από Τούρκους αξιωματούχους, τη Διεθνή αμνηστία και τις αρχές της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Προχθές ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωνε ότι ήδη έχουν περάσει τα τουρκικά σύνορα 18.000 πρόσφυγες ενώ χθες το πρωί ο υπ. Εσωτερικών της Τουρκίας κ. Σοϊλού ανακοίνωσε με μεγάλη ακρίβεια ότι έχουν φύγει από την Τουρκία 76.838 πρόσφυγες. Ο Ταγίπ Ερντογάν επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να κλείσει τα σύνορα, κατηγορώντας την ΕΕ ότι δεν βοηθάει στο προσφυγικό την Τουρκία.
Toύρκοι στρατιώτες στο κατεστραμμένο Ιντλίμπ
Παρά τη λήξη της προθεσμίας που είχε δώσει ο Ερντογάν στον Άσαντ για να αποσυρθεί από τις περιοχές που έχει καταλάβει, δεν φαίνεται να ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση με τον τουρκικό στρατό, αλλά συνεχίζει με χτυπήματα που κάνει το πυροβολικό και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, υποστηρίζοντας τους αντικαθεστωτικούς στις μάχες για την ανακατάληψη του Σαρακίμπ.
Στο πολιτικό πεδίο η Τουρκία ζητά τον τρόπο να πείσει ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσης στο Ιντλίμπ, καθώς ο Πούτιν δεν δίνει πράσινο φως στη τουρκική αεροπορία να εισέλθει στον εναέριο χώρο της Συρίας. Σημείο καμπής φαίνεται πως θα είναι η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν, η οποία τελικά θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαρτίου στην Μόσχα, μόνο μεταξύ των δύο ηγετών.
Δεν καταδικάζει το Βερολίνο το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων
Η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγει να καταδικάσει τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το άνοιγμα των συνόρων προς την ΕΕ. Τόσο η καγκελαρία όσο και το υπουργείο Εξωτερικών «αναμένουν» πως θα τηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό. Όπως διαβεβαιώνουν εκπρόσωποί τους στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung, η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Αιτία η αποτυχία στη Συρία. Ο δε πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής, ο χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Ρέτγκεν (φωτογραφία αριστερά) δηλώνει στην ίδια εφημερίδα πως η Γερμάνια αλλά και η ΕΕ δεν θα πρέπει να αντιδράσουν σκληρά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων έχει μεν «προς τα έξω την μορφή μιας απειλής», επί της ουσίας πρόκειται όμως για μια «κραυγή βοήθειας» προς την Ευρώπη. Ο πρόεδρος Ερντογάν απέτυχε σύμφωνα με τον κ. Ρέντκεν στην προσπάθειά του να συνεργαστεί με τη Ρωσία. Με το άνοιγμα των συνόρων ζητά τώρα την βοήθεια των Ευρωπαίων.
Βοήθεια προς την Ελλάδα. Μια εντελώς διαφορετική στάση τηρούν οι γερμανοί Φιλελεύθεροι. Η ΕΕ θα πρέπει να διακόψει άμεσα κάθε χρηματική βοήθεια προς την Τουρκία για τους πρόσφυγες ζητά η ΓΓ του κόμματος Λίντα Τόιτενμπεργκ. Και ο αντιπρόεδρος της ΚΟ Στέφαν Τομέ καλεί τη γερμανική κυβέρνηση και την ΕΕ να βοηθήσουν την Ελλάδα. Όπως ενδεικτικά δηλώνει ο κ. Τομέ: «Η ΕΕ και προπαντός η Γερμανία θα πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη με την Ελλάδα και να βοηθήσουν, προκειμένου να περιοριστεί η μαζική παράτυπη διέλευση των συνόρων».
Η πρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε στη Welt ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε ότι η κατάσταση δεν μας αφορά» και πρότεινε να στηθούν άμεσα δομές υποδοχής των προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Τέλος ο πρόεδρος της ακροδεξιάς «Εναλλακτική για τη Γερμανία» Αλεξάντερ Γκάουλαντ είπε ότι «οι κυνικές μανούβρες εκβιασμού του τούρκου προέδρου επιβεβαιώνουν όλες τις προειδοποιήσεις μας, το τουρκικό ντιλ της καγκελαρίου δεν είναι μόνο νεκρό, αλλά από την αρχή συνδέθηκε με μοιραία πολιτικά λάθη».
Πηγή: Deutsche Welle, και ειδικότερα από:
Σχετικές αναρτήσεις:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου