3 Απριλίου 2020

Γιατί χτυπάει ο κορωνοϊός περισσότερο τους άνδρες;

Τα επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα ανέρχονται μέχρι σήμερα (3/4/2020) στα 1.613, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, με τους περισσότερους ασθενείς να είναι άνδρες. Ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 59, ενώ από τους θανόντες 49 είναι άνδρες (ποσοστό 83%) και 10 γυναίκες (ποσοστό μόλις 17%). Γενικότερα διαπιστώνεται ότι από τον νέο κορωνοϊό περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες προσβάλλονται και πεθαίνουν, τόσο παγκοσμίως όσο και ανά χώρα. Όμως γιατί; Κάποιες απαντήσεις επιχειρεί να δώσει ένα δημοσίευμα στη Wall Street Journal. Το παραθέτουμε στη συνέχεια όπως αυτό δημοσιεύεται σήμερα στη naftemporiki.gr:

Kορωνοιός: Γιατί χτυπάει περισσότερο τους άνδρες; 


Περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες προσβάλλονται και πεθαίνουν από τον νέο κορωνοϊό παγκοσμίως, αλλά και ανά χώρα. Προς το παρόν η επιστημονική κοινότητα, καθώς πρόκειται για έναν πολύ νέο ιό, δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα το γιατί. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που επισημαίνουν οι ειδικοί.

Το μοτίβο αυτό έρχεται να υπογραμμίσει το ρόλο του φύλου και των συναφών κοινωνικών κανόνων και συμπεριφορών ως δείκτη κινδύνου και αντίδρασης σε λοιμώξεις και ασθένειες.

«Υπάρχουν βαθιές διαφορές φύλου στα ανοσοποιητικά συστήματα και αυτή η πανδημία τις αποκαλύπτει για άλλη μια φορά» αναφέρει στη Wall Street Journal η Marcia Stefanick, καθηγήτρια ιατρικής στο Κέντρο Ερευνών Πρόληψης του Στάνφορντ του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. «Το σε ποιο βαθμό είναι βιολογία και σε ποιο βαθμό έχει να κάνει τα κοινωνικά πρότυπα και τις συμπεριφορές των δύο φύλων δεν είναι ακόμη τόσο ξεκάθαρο» συμπληρώνει.

Στην Ιταλία, οι άνδρες αποτελούσαν περίπου το 70% των θανάτων από το Covid-19, την ασθένεια που προκλήθηκε από το νέο κορωναϊό έως και τις 26 Μαρτίου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ISS) της χώρας. Οι άνδρες είναι επίσης πιο πιθανό να μολυνθούν από τον ιό, ειδικά αν είναι μεγαλύτεροι με υποκείμενα νοσήματα, λένε οι επιστήμονες. Στην Κίνα, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες είναι επίσης περισσότεροι.

Σε προηγούμενες επιδημίες, όπως το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) το 2003 και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) το 2012, οι άνδρες αντιμετώπιζαν επίσης διπλάσιο βαθμό κινδύνου από τις γυναίκες, σύμφωνα με μελέτες.

Σήμερα, σε ολόκληρο τον πλανήτη υπολογίζεται ότι 
οι άνδρες κινδυνεύουν τρεις φορές περισσότερο από τις γυναίκες να πεθάνουν στο νοσοκομείο από Covid19 σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που πραγματοποίησαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, Miller School of Medicine. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε από το medRxiv, αναλύει τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1 Ιανουαρίου και 3 Μαρτίου σε 4.789 ασθενείς.

Ένας λόγος μπορεί να είναι το γεγονός ότι οι κοινωνικές συμπεριφορές που αυξάνουν τις πιθανότητες μόλυνσης και θανάτου από τον ιό -όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ- σχετίζονται περισσότερο με τους άνδρες σε πολλά μέρη του πλανήτη. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τείνουν να υποφέρουν περισσότερο από τις γυναίκες και από καταστάσεις όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και οι καρδιακές προσβολές, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA.

Στην Ιταλία, περισσότεροι από 7 εκατομμύρια καπνιστές είναι άνδρες, ενώ 4,5 εκατομμύρια είναι γυναίκες, σύμφωνα με την ISS. Στην Κίνα το ποσοστό των καπνιστών στους άνδρες είναι 10 φορές υψηλότερο από ό, τι μεταξύ των γυναικών.

Η κατανομή των φύλων στο χώρο εργασίας παίζει επίσης κάποιο ρόλο. Στη Βουχάν της Κίνας οι επιστήμονες είχαν από την πρώτη στιγμή παρατηρήσει ότι οι άνδρες ασθενείς ήταν πολύ περισσότεροι, εν μέρει επειδή είχαν κυρίαρχη παρουσία στην αγορά στην οποία ξέσπασε η επιδημία.

Οι γυναίκες έχουν επίσης πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά εάν είναι μητέρες, αφού η εγκυμοσύνη μαθαίνει στον οργανισμό τους να αντιστέκεται.

Πηγές: Wall Street Journal, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου