Το σχέδιο, με ημερομηνία 13 Ιουνίου 2014, με την κωδική ονομασία Τζαχά Μπέης (Çaka Bey) από το όνομα ενός Τούρκου στρατιωτικού διοικητή του 11ου αιώνα, ενημερώθηκε και οριστικοποιήθηκε εκείνη την ημέρα και, σύμφωνα με το Nordic Monitor, ίσως παραμένει ενεργό.
Σύμφωνα με τον συντάκτη του δημοσιεύματος, τον Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, δεν προκαλεί έκπληξη που χρησιμοποιήθηκε η κωδική ονομασία Τζαχά Μπέη. Την περίοδο 1088-1091, ο Τούρκος στρατιωτικός διοικητής, ξεκινώντας από τη Σμύρνη κατέλαβε τη Λέσβο, τη Χίο, τη Ρόδο και τη Σάμο. Ορισμένοι στην Τουρκία τον αποκαλούν ιδρυτή του τουρκικού ναυτικού.
Η κυβέρνηση Ερντογάν προωθεί την κληρονομιά του Τζαχά Μπέη εδώ και χρόνια. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο πιο αξιόπιστος συνεργάτης του Ερντογάν που είχε υπηρετήσει 12 χρόνια ως υπουργός ναυτιλιακών υποθέσεων προτού γίνει πρωθυπουργός, οργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων το 2010 προς τιμήν του.
Το σχέδιο αποκαλύφθηκε εκ λάθους. Τα έγγραφα εμπεριέχονταν μέσα σε φάκελο που αφορούσε μία δικαστική υπόθεση την οποία χειριζόταν ο εισαγγελέας Serdar Coşkun, έμπιστος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν. Ο εισαγγελέας προφανώς ξέχασε να αφαιρέσει τα απόρρητα έγγραφα προτού τα υποβάλει στο δικαστήριο, με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν.
Τα έγγραφα, στα οποία περιλαμβάνεται το σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα, συλλέχθηκαν από τα κεντρικά γραφεία του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια έρευνας για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Φαίνεται πως τα αντάλλαξαν μεταξύ τους ανώτατοι διοικητές του Γενικού Επιτελείου, οι οποίοι χρησιμοποιούν ασφαλές εσωτερικό σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας.
Σύμφωνα με τη Nordic Monitor, την 1η Αυγούστου του 2016 ο Coşkun διέταξε το Γενικό Επιτελείο να προωθήσει αντίγραφα όλων των μηνυμάτων email των δύο προηγούμενων μηνών, ανάμεσα στα οποία ήταν και τα εν λόγω κρυπτογραφημένα έγγραφα.
Όπως αναφέρει ο γνωστός Τούρκος αντιστασιακός Abdullah Bozkurt, ο οποίος υπογράφει το δημοσίευμα της Nordic Monitor, η κωδική ονομασία μόνο τυχαία δεν είναι. Ο ιστότοπος της τουρκικής ναυτικής διοίκησης (Türk Deniz Kuvvetleri) παραθέτει το 1081 ως την ημερομηνία κατά την οποία ιδρύθηκε το πρώτο σύγχρονο τουρκικό ναυτικό ιδρύθηκε υπό τον Τζαχά Μπέη ο οποίος έχτισε στη Σμύρνη μια αρμάδα 50 σκαφών με τα οποία βγήκε στο Αιγαίο κατατροπώνοντας το βυζαντινό ναυτικό.
Μάλιστα, το τουρκικό Ναυτικό Μουσείο Διοίκησης έχει ένα άγαλμα που απεικονίζει τον Τζαχά Μπέη ως τον πρώτο Τούρκο ναύαρχο στο μουσείο του στην Κωνσταντινούπολη.
Εικόνα επάνω αριστερά: Η αναφορά στον Τζαχά Μπέη στο Ναυτικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης
Πάντως, το έγγραφο δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο εισβολής καθώς είχαν χαρακτηριστεί άκρως απόρρητες και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να κοινοποιηθούν μέσω του συστήματος intranet που χρησιμοποιείται στους διακομιστές ανταλλαγής email του τουρκικού στρατού.
Η Nordic Monitor αναφέρει επίσης ότι το εν λόγω έγγραφο φαίνεται να είχε προετοιμαστεί για παρουσίαση στα κεντρικά γραφεία του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στη Συρία. Δηλαδή, ο τουρκικός στρατός αξιολογούσε τις επιχειρησιακές δυνατότητές του «στο δυτικό μέτωπο», δηλαδή απέναντι στην Ελλάδα, την ώρα που μετέφερε στρατεύματα και εξοπλισμό στα σύνορα με τη Συρία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οκτώ μήνες μετά τη διαρροή των εγγράφων στο τουρκικό ΓΕΕΘΑ επικράτησε πανικός όταν άρχισαν να αναλογίζονται τις πιθανές επιπτώσεις της αποκάλυψης του απόρρητου σχεδίου.
Τα έγγραφα επιβεβαιώνουν επίσης προηγούμενες αναφορές του Nordic Monitor για την Αρμενία. Ειδικότερα, στα έγγραφα περιλαμβάνεται και το επίσης απόρρητο σχέδιο της επιχείρησης «Altay», που αφορούσε στρατιωτική δράση εναντίον της Αρμενίας.
Πηγές: tanea.gr , naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου