Ολοκληρώθηκε το Μουσείο Υποβρύχιας Τέχνης στον κοραλλιογενή ύφαλο Great Barrier Reef της Αυστραλίας.
Φωτογραφία επάνω αριστερά: Άμαξα σχεδόν ίδια με την επίσημη βασιλική του Τατοϊου η οποία ανήκει στην συλλογή αμαξών του κόμη του Σαμπόρ, στο Château de Chambord έξω από το Παρίσι
Φωτογραφία επάνω αριστερά: Άμαξα σχεδόν ίδια με την επίσημη βασιλική του Τατοϊου η οποία ανήκει στην συλλογή αμαξών του κόμη του Σαμπόρ, στο Château de Chambord έξω από το Παρίσι
Εντοπίστηκαν από την Διεύθυνση Συντήρησης του υπουργείου Πολιτισμού οι «χαμένες» βασιλικές άμαξες στο Τατόι, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η κλειστή άμαξα, η πιο σημαντική της βασιλικής συλλογής, με την οποία έγινε ο γάμος της βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας με τον Χουάν Κάρλος στην Αθήνα το 1962.
Όπως ενημερώνει το Σωματείο Φίλοι Κτήματος Τατοΐου, βρέθηκαν τουλάχιστον 4 βασιλικές άμαξες που «μέχρι σήμερα ουδείς ήταν σίγουρος για το πού βρίσκονται και σε ποια κατάσταση». Σύμφωνα με τον σύλλογο, «στο αμέσως προσεχές διάστημα το υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσει με τα πρώτα σωστικά μέτρα, ενώ οι άμαξες βρίσκονται, ευτυχώς ακόμα, σε καλή κατάσταση», τονίζοντας ότι με την εξέλιξη αυτή διασφαλίζεται η δημιουργία Μουσείου Βασιλικών Αμαξών και Αυτοκινήτων στο Τατόι.
Η άμαξα με την οποία έγινε ο γάμος της βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας αγοράστηκε από τον βασιλιά Γεώργιο Α' περί το 1871, ενώ αρχικά ανήκε στον κόμη του Σαμπόρ, πρώην δούκα του Μπορντό, γνωστό και ως Ερρίκο Ε' των νομιμοφρόνων. Η άμαξα τροποποιήθηκε όταν πάνω από τους θυρεούς του γαλλικού οίκου ζωγραφίστηκαν οι θυρεοί της ελληνικής δυναστείας.
Χρησίμευσε ως η επίσημη άμαξα της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας. Με αυτή την άμαξα έγινε ο γάμος του Διαδόχου Κωνσταντίνου και της Πριγκίπισσας Σοφίας της Πρωσίας, ο γάμος του Διαδόχου Παύλου και της Πριγκίπισσας Φρειδερίκης και τελευταία ο γάμος της Πριγκίπισσας Σοφίας της Ελλάδος με τον Πρίγκιπα Χουάν Κάρλος των Αστουριών.
Λογικά ανάμεσα στις 4 άμαξες που έχουν εντοπιστεί είναι και το εξαιρετικό ανοιχτό Άσκοτ Λαντό με το οποίο έγινε ο γάμος των Βασιλέων Κωνσταντίνου και Άννας-Μαρίας.
Πηγές: kathimerini.gr ΑΠΕ - ΜΠΕ, tatoi.org
Μουσείο Υποβρύχιας Τέχνης σε κοραλλιογενή ύφαλο της Αυστραλίας
Επιδιώκοντας να αναδείξει και να διατηρήσει την απίστευτη βιοποικιλότητα του κοραλλιογενούς υφάλου Great Barrier Reef της Αυστραλίας, ολοκληρώθηκε το Μουσείο Υποβρύχιας Τέχνης (MOUA) στον βυθό, στα ανοιχτά των ακτών της πόλης Townsville, και παρουσιάζει σε φιλότεχνους δύτες γλυπτά έργα του Βρετανού καλλιτέχνη Jason deCaires Taylor.
Το μοναδικό έκθεμα του Μουσείου που είναι ορατό πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας είναι το γλυπτό «Σειρήνα του Ωκεανού», ένα έργο που είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι και διαφανές ακρυλικό και στο εσωτερικό του έχει 202 LED που αλλάζουν χρώμα με την άνοδο και πτώση της θερμοκρασίας.
Ο τελευταίος κήπος του υποβρύχιου Μουσείου, του μεγαλύτερου υποβρύχιου Μουσείου στο νότιο ημισφαίριο – με επωνυμία «Coral Greenhouse» – ήταν προγραμματισμένο να εγκαινιαστεί τον περασμένο Απρίλιο, αλλά λόγω πανδημίας τα εγκαίνια αναβλήθηκαν.
Το μουσείο περιλαμβάνει 20 γλυπτά τα οποία θα αυξάνονται σε μέγεθος, καλυπτόμενα σιγά σιγά με κοράλλια, για να προσελκύσουν νέα θαλάσσια ζωή στο Great Barrier Reef.
Πηγές: naftemporiki.gr , youtube.cpm
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου