«Η Ελλάδα δεν μένει ήσυχη και πετάει διάφορα. Βγαίνει και λέει αβάσιμα πράγματα. Ποια είναι αυτή η χώρα που μιλάει έτσι; Τέτοιες κουβέντες τις λένε στην Τουρκία; Σε ποιον νομίζεις ότι μιλάς; Για μαζέψου λίγο. Για μάθε τα όριά σου! Αν δεν μάθει τα όριά της, η Τουρκία είναι εμφανές τι θα κάνει» είπε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT.
Δείχνοντας χάρτες και πίνακες με τις επτά περιοχές κοντά στην Κρήτη ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Σε αυτό τον πίνακα φαίνεται η περιοχή με τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας και της Λιβύης. Όποιος είναι έξυπνος γνωρίζει ότι η Τουρκία εδώ δεν πρόκειται να κάνει την παραμικρή υποχώρηση. Στο παρελθόν δεν είχαμε ούτε ερευνητικά πλοία ούτε γεωτρύπανα. Τώρα, δόξα τω Θεώ, έχουμε τρία πλωτά γεωτρύπανα και δύο ερευνητικά πλοία και τώρα όλα βρίσκονται και συνεχίζουν να δουλεύουν στην περιοχή εδώ. Όλα αυτά τους έχουν ανησυχήσει πολύ (τους Έλληνες). Όταν έρθουν εδώ τα γεωτρύπανά μας, δεν θα έρθουν φυσικά για να κουνήσουν το μαντήλι. Θα τα συνοδεύουν φρεγάτες. Έρχονται εδώ προετοιμασμένα για το οτιδήποτε. Κοιτάξτε, εδώ έτσι και γίνει το παραμικρό λάθος, θα απαντήσουμε όπως πρέπει».
Πηγή: Daily Sabah
Σε παιχνίδι κλιμάκωσης των προκλήσεων και δυναμικής επαναφοράς των διεκδικήσεών της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, μέσω διαρκών εκβιασμών, προχωρά η Τουρκία, με στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων.Σε αυτό το πλαίσιο η Αγκυρα διαγράφει πλήρως από τους χάρτες της το Καστελλόριζο, καθώς και τα ελληνικά δικαιώματα που προκύπτουν από σειρά νησιών του Αιγαίου. Το σχέδιο της Αγκυρας, που έχει προκαλέσει συναγερμό στο ελληνικό «Πεντάγωνο» και στο ΥΠΕΞ, ανέδειξε εκ νέου ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.
Σε συνέντευξή του, το βράδυ της Δευτέρας, στο κρατικό κανάλι TRT, ο τούρκος υπουργός Ενέργειας παρουσίασε -επίσημα για πρώτη φορά- τα τεμαχισμένα οικόπεδα ανατολικά της Κρήτης, της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου, στα οποία η Τουρκία θέλει να διεξάγει έρευνες και γεωτρήσεις βάσει της πρόσφατης συμφωνίας με τη Λιβύη.
Σε χάρτη που παρουσίασε έδειξε τις επτά περιοχές για τις οποίες την προηγούμενη εβδομάδα η Εταιρεία Πετρελαίων της Τουρκίας υπέβαλε αίτηση για άδεια έρευνας και γεώτρησης. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Sabah, ο ίδιος ανέπτυξε το πρόγραμμα των ερευνών στις επτα περιοχές, κάνοντας λόγο για μία περίοδο 3-4 μηνών. «Υπάρχει μία νομική διαδικασία 3 μηνών για την παροχή της άδειας και την ανακοίνωσή της. Κι έπειτα, αν δεν υπάρχει κάποια άλλη αίτηση για άδεια, τα Τουρκικά Πετρέλαια θα ξεκινήσουν τις έρευνές τους σε αυτή εδώ την περιοχή. Ίσως χρειαστεί κι ένας μήνας ακόμη για να γίνει μία αξιολόγηση και μετά οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν 3-4 μήνες» είπε χαρακτηριστικά ο Φατίχ Ντονμέζ.
Πηγές: kathimerini.gr , in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου