«Για μια χούφτα δολάρια», «Η αποστολή», «Σινεμά ο Παράδεισος», «Μαλένα». Αυτές είναι ορισμένες μόνον από τις ταινίες, στις οποίες ο Ένιο Μορικόνε προσέφερε την ξεχωριστή μουσική του. Ο γνωστότερος σύγχρονος Ιταλός συνθέτης και μαέστρος πέθανε την περασμένη νύχτα στη Ρώμη σε ηλικία 91 ετών εξαιτίας επιπλοκών που του προκάλεσε κάταγμα του μηρού.
Βραβευμένος με Όσκαρ, ξεχώριζε πάντα, με την εξυπνάδα και την ευαισθησία του. Τις πιο δύσκολες ημέρες της επιδημίας του κορωνοϊού, είχε δηλώσει ότι θα δυσκολευόταν να παίξει ένα από τα μουσικά κομμάτια του, μέσα σε μια τόσο μεγάλη τραγωδία. Το θεωρούσε άτοπο.
«Ήταν ένας μουσικός μεγάλης μόρφωσης αλλά συγχρόνως και κοντά στην λαϊκή πραγματικότητα. Συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση του κύρους της χώρας μας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα.
«Θα τον θυμόμαστε πάντα με ατέλειωτη ευγνωμοσύνη. Μας βοήθησε να συγκινηθούμε, να προβληματισθούμε, να ονειρευτούμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. «Ολόκληρος ο κόσμος πενθεί για τον χαμό του Ένιο Μορρικόνε», γράφει η εφημερίδα La Repubblica.
Το 2007 απονεμήθηκε στον Ένιο Μορικόνε το Όσκαρ για το σύνολο της συνεισφοράς του στη μουσική για τον κινηματογράφο
Kλάουντια Καρντινάλε, Σέρτζιο Λεόνε, Πιερπάολο Παζολίνι, Κλιντ Ίστγουτν, είναι μόνον μερικά από τα μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου, με τα οποία είχε συνεργαστεί, δωρίζοντας πρόσθετη, ανεκτίμητη αξία στα έργα τους. Οι συνθέσεις του ξεπερνούν τις 500. Παρά τις τόσες επιτυχίες την ημέρα των ενενηκοστών γενεθλίων του είχε δηλώσει ότι στην τόσο μακρά πορεία του, μετά από έξι δεκαετίες κοινής ζωής, το πολυτιμότερο πράγμα ήταν αναμφισβήτητα η σύζυγός του.
Η κηδεία του θα γίνει σε στενό, ιδιωτικό κύκλο, όπως είχε ζητήσει ο ίδιος ο μαέστρος. Η Ιταλία και ολόκληρος ο κόσμος αποχαιρετούν έναν συνθέτη που, όπως είχε πει ο Κουέντιν Ταραντίνο, «ήταν πιο προικισμένος με ταλέντο από τον Μότσαρτ και τον Μπετόβεν».
Πηγή: Deutsche Welle
Ένιο Μορικόνε
(από τη Βικιπαίδεια)
Ο Ένιο Μορικόνε (Ennio Morricone, 10 Νοεμβρίου 1928 - 6 Ιουλίου 2020) ήταν Ιταλός συνθέτης, ενορχηστρωτής, μαέστρος και πρώην τρομπετίστας, ο οποίος έχει γράψει μουσική για περισσότερες από 500 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, καθώς και σύγχρονα έργα κλασσικής μουσικής. Η καριέρα του περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ειδών μουσικής σύνθεσης, καθιστώντας τον έναν από τους πιο πολύπλευρους, παραγωγικούς και με επιρροή συνθέτες μουσικής για ταινίες όλων των εποχών. Η μουσική του Μορικόνε έχει χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από 60 βραβευμένες ταινίες.
Ο Μορικόνε γεννήθηκε στη Ρώμη και από 1946 έχει συνθέσει περισσότερα από 100 κλασσικά κομμάτια. Στο τέλος της δεκαετίας του 1950, υπηρέτησε ως επιτυχημένος ενορχηστρωτής στούντιο για την RCA. Ενορχήστρωσε πάνω από 500 τραγούδια και συνεργάστηκε με μουσικούς όπως οι Πωλ Άνκα, Τσετ Μπέικερ και η Μίνα. Όμως, ο Μορικόνε έγινε παγκοσμίως γνωστός συνθέτοντας μουσική (την περίοδο 1960-75) για ιταλικά γουέστερν από σκηνοθέτες όπως ο Σέρτζιο Λεόνε, Ντούτσιο Τέσαρι και Σέρτζιο Κορμπούτσι, όπως η Τριλογία των δολαρίων (Για Μια Χούφτα Δολάρια, Μονομαχία Στο Ελ Πάσο και Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος).
Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και 1970, ο Μορικόνε συνέθεσε μουσική για πολλά είδη ταινιών, από κωμωδίες μέχρι δράμα, θρίλερ και ιστορικές ταινίες. Αρκετές από τις συνθέσεις του γνώρισαν εμπορική επιτυχία, όπως το The Ecstasy of Gold, μουσικό θέμα της ταινίας Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος, το A Man with Harmonica, το Here's to You, το οποίο ερμηνεύθηκε από την Τζόαν Μπαέζ, και το Chi Mai. Ανάμεσα στο 1964 και το 1980, ο Μορικόνε ήταν επίσης τρομπετίστας και συν-συνθέτης στο αβάν-γκαρντ συγκρότημα ελεύθερου αυτοσχεδιασμού Il Gruppo. Έγραψε το επίσημο τραγούδι για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1978.
Από το τέλος της δεκαετίας του 1970, ο Μορικόνε διακρίθηκε στο Χόλιγουντ, συνθέτοντας μουσική για Αμερικανούς σκηνοθέτες, όπως ο Τζον Κάρπεντερ, Μπράιαν ντε Πάλμα, Μπάρι Λέβινσον, Μάικ Νίκολς και Όλιβερ Στόουν. Ο Μορικόνε συνέθεσε μουσική για αρκετές ταινίες που κέρδισαν Όσκαρ, όπως τα Days of Heaven, The Mission, Οι Αδιάφθοροι, Cinema Paradiso και Bugsy. Ο Μορικόνε συνεργάστηκε επίσης με τον Ιταλό σκηνοθέτη Τζουζέπε Τορνατόρε. Στον 21ο αιώνα, η μουσική του Μορικόνε ξαναχρησιμοποιήθηκε στην τηλεόραση και σε ταινίες όπως αυτές του Κουέντιν Ταραντίνο: Kill Bill (2003), Death Proof (2007), Άδωξοι Μπάσταρδη (2009) και Django: Ο Τιμωρός (2012).
Το 2007, ο Μορικόνε παρέλαβε το τιμητικό Όσκαρ «για την μαγευτική και πολυπρόσωπη συνεισφορά του στην τέχνη της μουσικής για ταινίες». Είχε προταθεί για άλλα πέντε Όσκαρ την περίοδο 1979-2001. Επίσης παρέλαβε και το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής το 2016 για τη μουσική της ταινίας Μισητοί 8. Ο Μορικόνε έχει κερδίσει τρία βραβεία Γκράμι, τρεις Χρυσές Σφαίρες, έξι BAFTA, δύο Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ένα τιμητικό Χρυσό Λέοντα και ένα Πολικό Μουσικό Βραβείο.
Πηγή: el.wikipedia.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου