Σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφακ, η απόφαση για την επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην Τουρκία και τη μη ανανέωση της Navtex, ελήφθη λόγω των συνομιλιών των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ. Η εφημερίδα γράφει ότι το πλοίο συγκέντρωσε σεισμικά δεδομένα σε μια περιοχή περίπου 3.500 χιλιομέτρων εντός του πεδίου των ερευνητικών δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν στις 10 Αυγούστου.
Τι οδήγησε στην αποχώρηση του Ορούτς Ρέις
Η απόφαση της Άγκυρας να μην ανανεώσει τη NAVTEX των δραστηριοτήτων του «Ορούτς Ρέις», ενώ λίγο νωρίτερα έγερνε προς την έκδοση νέας NAVTEX που θα το έφερνε κοντά στο Καστελόριζο, είναι αποτέλεσμα εντατικού διπλωματικού παρασκηνίου των τελευταίων ωρών. Τι ακριβώς όμως συνέβη το τελευταίο 24ωρο;
Σύμφωνα με την kathimerini.gr οι εντατικές πιέσεις κυρίως από την πλευρά του Βερολίνου προς την Άγκυρα, οδήγησαν τελικά στην απόφαση των Τούρκων, λίγο πριν τις έξι χθες το απόγευμα, στην εντολή για αποχώρηση του ερευνητικού «Ορούτς Ρέις», που είχε φθάσει να δραστηριοποιείται ακόμη και 32 ν.μ. από το Καστελόριζο, αλλά και του στολίσκου των πολεμικών πλοίων που το συνόδευαν. Είναι απολύτως σαφές ότι το κλίμα που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται στην Ε.Ε. περί κυρώσεων κατά της Τουρκίας ήταν σημαντικό εργαλείο στα χέρια του Βερολίνου. Παρά τις αποκλίνουσες απόψεις (Γαλλία, Αυστρία πιο σκληρές και Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία πιο μετριοπαθείς), στην Άγκυρα διαμηνύθηκε ότι παραβίαση του δικαιώματος επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Καστελόριζο από τα 6 στα 12 ν.μ., μάλιστα με πολεμικά μέσα και την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρούσα στο ακριτικό νησί, θα δυσκόλευε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από το να μη προχωρήσει σε δραστικές αποφάσεις κατά της Τουρκίας.
Μέρος της πίεσης που ασκήθηκε προς την Άγκυρα προέρχεται και από την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Η παρουσία του Μάικ Πομπέο στη Λευκωσία χθες, μάλιστα αιφνιδιαστικά, την ημέρα που επρόκειτο να ανανεωθεί η Τουρκική NAVTEX είχε διπλό στόχο: Πρώτο να στείλει σήμα στην Άγκυρα, δεύτερον, να ασκήσει πίεση και προς τους Κυπρίους. Η επίλυση του Κυπριακού παραμένει «κλειδί» για την μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα αφού η Άγκυρα χρησιμοποιεί τα Κατεχόμενα ως μοχλό πίεσης όχι μόνο προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά προς το σύνολο των χωρών της περιοχής. Μια ενδιαφέρουσα, αθόρυβη αλλά πολύ στιβαρή, πτυχή της αμερικανικής παρέμβασης είναι η στρατιωτική. Χθες, το πλοίο υποστήριξης του Αμερικανικού Ναυτικού USNS Yuma, έπλευσε από τα ανοιχτά της Κύπρου, πέρασε σε ορατή απόσταση από τον στόλο που συνόδευε το «Ορούτς Ρέις» και την περιοχή που δραστηριοποιούταν τις προηγούμενες ημέρες, προτού κατευθυνθεί βορειοδυτικά προς τη Ναυτική Βάση της Σούδας. Χθες, επίσης, στην Κύπρο κατέφθασαν δύο ταχύπλοα σκάφη του Αμερικανικού Ναυτικού για ασκήσεις με την Εθνική Φρουρά.
Η αποκλιμάκωση στα νότια του Καστελόριζου είναι ορατή, αλλά η μετατροπή της σε κεκτημένο θα εξαρτηθεί από τις διπλωματικές εξελίξεις. Είναι λοιπόν, απολύτως σαφές, ότι η Άγκυρα υποχώρησε αλλά θα συνεχίσει τις πιέσεις. Στην πραγματικότητα το χρονικό διάστημα από σήμερα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (24-25 Σεπτεμβρίου) είναι καθοριστικής σημασίας. Πρακτικά εκείνο που εκκρεμεί είναι μια συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα για επιστροφή στις διερευνητικές επαφές, την ίδια στιγμή που μέσω ΝΑΤΟ και κυρίως μέσω των υφισταμένων βέλτιστων πρακτικών για την αποφυγή ατυχημάτων, που ήταν για χρόνια τμήμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), γίνονται προσπάθειες για εγκαθίδρυση μιας «κόκκινης γραμμής». Αν λοιπόν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφασίσει να μπει στο διπλωματικό παιχνίδι ή να ρίξει την μπάλα στην κερκίδα, επιστρέφοντας στην τακτική της έντασης, θα φανεί πολύ σύντομα.
Θετικό βήμα δηλώνουν ο πρωθυπουργός και η ΠτΔ
Κ. Μητσοτάκης: Ένα θετικό πρώτο βήμα. Η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Ελπίζω πραγματικά αυτό το πρώτο βήμα πρέπει να έχει συνέχεια. Εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες και ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος. Ο καλόπιστος διάλογος είναι ο βασικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το μόνο πρόβλημα που έχουμε που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επισήμανε ο πρωθυπουργός.
ΠτΔ: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. «Το γεγονός ότι δεν ανανεώθηκε η τουρκική NAVTEX είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιδίωξη όλων πρέπει να είναι η επάνοδος στην ηρεμία και την ομαλότητα» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε δήλωσή της μετά το πέρας της επίσκεψής της σε σκάφη του Λιμενικού και την Πυραυλάκατο «ΜΥΚΟΝΙΟΣ» στο πλαίσιο της παραμονής της στον Δήμο Μεγίστης. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία βρίσκεται στο Καστελόριζο για την επέτειο των 77 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα, όχι μόνο δεν απειλεί κανέναν, αλλά είναι ανοικτή πάντα στον διάλογο, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι σχέσεις καλής γειτονίας και οι κανόνες διεθνούς δικαίου».
Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου