Οι πρακτικές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο την οδηγούν σε απομόνωση από τους γείτονές της και βρίσκουν αντίθετη τη Ρωσία, τονίζει ο Αντρέι Κορτούνοφ, γενικός διευθυντής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων (RIAC), του πιο έγκυρου ρωσικού think tank σε θέματα διεθνούς πολιτικής το οποίο συνδέεται με το υπουργείο Εξωτερικών, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή». Ο κ. Κορτούνοφ αποδοκιμάζει τη συμφωνία Ερντογάν – Σαράζ για τη χάραξη ΑΟΖ και το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, ενώ προειδοποιεί ότι τυχόν άμεση στρατιωτική ανάμειξη της Τουρκίας στην κρίση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα.
Ειδικότερα, ο Αντρέι Κορτούνοφ, εκφράζοντας κατά κάποιο τρόπο τη ρωσική άποψη, μεταξύ άλλων αναφέρει:
Για το ότι η Ρωσία θα μπορούσε να υποστηρίξει την Τουρκία στις διεκδικήσεις της απέναντι στη χώρα μας:
– «Δεν νομίζω. Η προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να χαράξει ΑΟΖ με τη Λιβύη, ή μάλλον με ένα μόνο τμήμα της Λιβύης, την κυβέρνηση (Σαράζ) που ελέγχει το δυτικό τμήμα της χώρας, έχει απομονώσει την Τουρκία στην περιοχή. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Ασφαλώς η Ελλάδα είναι σημαντική χώρα, αλλά το θέμα αφορά και την Κύπρο, με την οποία έχουμε καλές σχέσεις, αφορά και την Αίγυπτο, και το Ισραήλ. Αν κοιτάξει κανείς τον χάρτη, θα πεισθεί ότι αυτό που κάνει η Τουρκία την οδηγεί σε απομόνωση. Θα ήταν ανεύθυνο για τη Ρωσία να υποστηρίξει την Τουρκία εναντίον όλων των γειτόνων της στην περιοχή».
Για τις παραβιάσεις από την Τουρκία της κυπριακής ΑΟΖ και για το άνοιγμα των Βαρωσίων:
– «Νομίζω ότι είναι μέρος της γενικότερης προσέγγισής τους. Η Τουρκία ανησυχεί, θεωρώντας ότι την αποκλείουν από την Ανατολική Μεσόγειο και προσπαθεί με κάποιο τρόπο να επιβεβαιώσει τη θέση της στην περιοχή. Αντί όμως να προσπαθήσει να έρθει σε συμφωνία με τους γείτονές της, προσφεύγει σε ενέργειες εκφοβισμού τους. Δεν είναι συνετό να σημαδεύεις με το όπλο σου πολλά σημεία ταυτόχρονα κι αυτό δεν αφορά μόνο τη Ρωσία, νομίζω κανείς δεν επικροτεί μια τέτοια συμπεριφορά».
Για το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια:
– «Ναι, θεωρώ ότι είναι μια λογική στάση. Η Τουρκία είναι σχεδόν ολοκληρωτικά απομονωμένη σε αυτό το ζήτημα. Αν μπορούσα να δώσω μια συμβουλή στον πρόεδρο Ερντογάν, θα του έλεγα: "Μην το κάνεις, δεν είναι ένα παιχνίδι που μπορείς να κερδίσεις". Δεν έχω αντιτουρκική νοοτροπία, αλλά θεωρώ ότι δεν είναι σωστή η προσέγγισή τους».
Για τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας τη σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ:
«Οι κόκκινες γραμμές είναι δύο. Η πρώτη είναι να μην επεκταθούν οι επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν στο έδαφος της Αρμενίας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Ρωσία θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Η δεύτερη κόκκινη γραμμή –αν και δεν έχει ειπωθεί ρητά– είναι ενδεχόμενη άμεση, μεγάλης κλίμακας στρατιωτική ανάμειξη της Τουρκίας, κάτι που επίσης μπορεί να πυροδοτήσει σύγκρουση με τη Ρωσία. Γιατί κάτι τέτοιο θα μετέτρεπε μια διακρατική σύγκρουση σε περιφερειακή και εκεί η Ρωσία δεν θα μπορούσε να μείνει παθητική».
Πηγή: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου