Πότε θα κορυφωθεί το πρωτόγνωρο ράλι των χρηματιστηριακών αγορών που ξεκίνησε τον Νοέμβριο και εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη; Υπάρχουν περιθώρια μεγαλύτερης ανόδου; Πότε και πώς θα εξομαλυνθούν οι επιδόσεις των μετοχών; Η προσγείωση θα είναι ομαλή ή απότομη; Κάποιοι, αρκετά επιφυλακτικοί, λένε ότι «όσο καθυστερεί η διόρθωση τόσο μεγαλύτερη θα είναι όταν σημειωθεί».
Οι μεταβλητές που υποκινούν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στους παγκόσμιους χρηματιστηριακούς δείκτες είναι ποικίλες και οι περισσότερες συνδέονται με τις βίαιες μεταβολές που προκλήθηκαν στην ανθρωπότητα και συνακολούθα στην παγκόσμια οικονομία από αυτήν την ανεπανάληπτη πανδημική κρίση στη μεταπολεμική περίοδο.
Από την περασμένη άνοιξη μέχρι και τον Οκτώβριο, οι τεχνολογικές μετοχές κυρίως πρωταγωνίστησαν στα κέρδη των χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street, με κολοσσούς όπως η Apple, Amazon, Alphabet ή Facebook να καταλαμβάνουν έως και το 25% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του S&P 500. Το ηλεκτρονικό εμπόριο, η ψηφιακή τεχνολογία και οι πλατφόρμες παροχής υπηρεσιών αναπλήρωσαν έως έναν βαθμό το κενό που δημιουργήθηκε από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και τις κοινωνικές επαφές. Η μεγάλη ρευστότητα που δημιουργήθηκε από τα προγράμματα στήριξης των κεντρικών τραπεζών στις ισχυρότερες αγορές του ανεπτυγμένου κόσμου κατευθύνθηκαν κατά μεγάλο μέρος εκεί.
Στις αρχές Νοεμβρίου μεγάλη αβεβαιότητα επικρατούσε και στη Wall Street, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αμφισβητούσε την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν. Όσο σκοτείνιαζε το επενδυτικό κλίμα και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού ανακοινώθηκαν τρία υποψήφια εμβόλια με υψηλή αποτελεσματικότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Καταλυτική ημερομηνία η 9η Νοεμβρίου όπου οι Pfizer-BioNTech έκαναν την πρώτη ανακοίνωση. Ακολούθησαν οι Moderna και η AstraZeneca με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων έλαβαν χώρα μαζί με την κατοχύρωση της εκλογικής νίκης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, δημιουργώντας την προσδοκία για μια εξομάλυνση του κλίματος στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με τους ισχυρότερους εμπορικούς εταίρους, δηλαδή την Κίνα και την Ε.Ε, αλλά και τη γενναιόδωρη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.
Κεντρικό ρόλο παίζουν τα υποψήφια εμβόλια που υπόσχονται την επιστροφή της οικονομίας στην ομαλότητα, την αναγέννηση του κλάδου των υπηρεσιών, των αεροπορικών εταιρειών, του λιανικού εμπορίου και του τουρισμού. Υπό μια έννοια, το ράλι αυτό αιτιολογείται διότι όταν ανοίγεται ο ορίζοντας για την απαλλαγή της παγκόσμιας οικονομίας από μια τόσο βαθιά ύφεση τότε εύλογο είναι να δημιουργείται υπερβολικός ενθουσιασμός.
Συν τοις άλλοις, οι αποτιμήσεις των κυκλικών μετοχών είναι τόσο ελκυστικές από την πτώση των προηγούμενων μηνών. Η ανάρρωση δε της κινεζικής οικονομίας τόνωσε το κλίμα στην παγκόσμια μεταποίηση, με αποτέλεσμα να επωφελούνται οι τιμές των βασικών μετάλλων. Παράλληλο ράλι εξελίσσεται στα χρηματιστήρια μετάλλων λόγω της συνεχιζόμενης ανάκαμψης της Κίνας, με την τιμή του χαλκού και των σιδηρομεταλλευμάτων να φθάνουν στο υψηλό επταετίας.
Την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης MSCI All World, ο οποίος ενσωματώνει μετοχές των ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών, έφθασε σε νέο ρεκόρ.
Όμως οι κίνδυνοι εξακολουθούν να εγκυμονούν. Ο μεγαλύτερος είναι ενδεχόμενα εμπόδια ή καθυστερήσεις στον εμβολιασμό στις αρχές του επόμενου έτους, διακυβεύοντας την επαναφορά της οικονομίας στους ρυθμούς που ίσχυαν τέλη του 2019.
Προς το παρόν η ευφορία για τα εμβόλια ξεπερνά τη θλίψη της πανδημίας. Έτσι οι αγορές με υπερβολική δόση αισιοδοξίας προτρέχουν των εξελίξεων.
Πηγή: Με στοιχεία από naftemporiki.gr
Σχετικές αναρτήσεις:
Χρηματιστήριο Αθηνών: 5η συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα (4.12.2020)
Χρηματιστήριο Αθηνών: Άλμα 30% τον Νοέμβριο του 2020 (30.11.2020)Χρηματιστήριο Αθηνών: Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα (28.11.2020)
Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα εμβόλια έφεραν άνοδο 19% σε 2 εβδομάδες (21.11.2020)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου