«Ο διαγωνισμός έχει ως στόχο να βγάλει από την αφάνεια αυτό το σπουδαίο πολιτιστικό αντικείμενο, το «πολυμεσικό υλικό (multimedia)» μιας άλλης εποχής όπως έχει χαρακτηριστεί, να του δώσει ζωή και να παρακινήσει εφήβους μέσα από δημιουργικές αναγνώσεις, να περιηγηθούν ψηφιακά στους τόπους του και να «αγγίξουν», έστω ηλεκτρονικά, ιστορικές πηγές και σημαντικά προεπαναστατικά έργα με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του διαδικτύου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βίκυ Γεροντοπούλου, υπεύθυνη της Ωνασείου Βιβλιοθήκης.
Η όλη δράση αποτελεί ένα «ψηφιακό, διαδικτυακό ταξίδι στον 18ο αιώνα», εξήγησε και φιλοδοξεί να φέρει τους μαθητές και τις μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε επαφή με ένα από τα πιο εμβληματικά τεκμήρια της Νεοελληνικής Ιστορίας, τη Χάρτα του Ρήγα.
Η Χάρτα έχει μία ιδιαίτερη ιστορία πίσω από τη δημιουργία της και αποτυπωμένα μυστικά νοήματα και κρυφούς συμβολισμούς, κάτι που από μόνο του μπορεί να κινήσει την περιέργεια του καθενός, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για ένα σημαντικό κομμάτι της προεπαναστατικής περιόδου που δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο στα σχολικά βιβλία.
Ειδικότερα, οι σχολικές ομάδες καλούνται να δημιουργήσουν, να υλοποιήσουν και να καταθέσουν είτε μία εφαρμογή AR (επαυξημένης πραγματικότητας) εξάγοντας σε τρισδιάστατη μορφή με κινούμενα στοιχεία ένα ή περισσότερα σύμβολα που αναπαρίστανται στη Χάρτα, είτε μία εφαρμογή VR (εικονικής πραγματικότητας) δημιουργώντας τρισδιάστατα μια τουλάχιστον σκηνή που αποτυπώνεται σε ένα ή περισσότερα φύλλα της Χάρτας, είτε μία ψηφιακή αφήγηση (video έως 5 λεπτά) με αφορμή μια ιστορία που παρουσιάζεται στη Χάρτα ή ένα ιστορικό θέμα που σχετίζεται με αυτήν, είτε ένα τρισδιάστατο ψηφιακό παιχνίδι (3D Video Game) γνώσεων για τη Χάρτα.
Μέσα από ένα εύχρηστο σύστημα ασύγχρονων μαθημάτων https://classroom.onassis.org οι σχολικές ομάδες μπορούν να προετοιμαστούν, να κάνουν εγγραφή και να συμμετάσχουν στον μαθητικό διαγωνισμό.
ο χάρτης στο σύνολο του
από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια:
Η Χάρτα του Ρήγα ή Χάρτα της Ελλάδος είναι μεγάλων διαστάσεων χάρτης που απεικονίζει τον ελλαδικό χώρο και την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής χερσονήσου νότια του Δούναβη. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, έργο του Ρήγα Βελεστινλή, και το πιο σημαντικό δείγμα της ελληνικής χαρτογραφίας της προεπαναστατικής περιόδου. Αποτελείται από δώδεκα φύλλα, διαστάσεων το καθένα περ. 50Χ70 εκ. και τυπώθηκε το 1796-97 στη Βιέννη. Η Χάρτα περιλαμβάνει επιπλέον δέκα επιπεδογραφίες (τοπογραφικά σχέδια) αρχαίων πόλεων, 162 αρχαία και μεσαιωνικά νομίσματα, έναν κατάλογο σοφών και ηγεμόνων της περιοχής και ποικίλες συμβολικές παραστάσεις και σχόλια που αντλούνται από την ελληνική ιστορία και μυθολογία.
Ο χάρτης τυπώθηκε στη Βιέννη το 1797, στο τυπογραφείο του J. Nitsch, σε 1220 αντίτυπα. Χαράκτης του χάρτη ήταν ο γνωστός χαράκτης και καλλιτέχνης της εποχής Φρανσουά Μίλερ (Franz Mueller), ενώ η χρηματοδότηση της εκτύπωσης έγινε από τον Ευστράτιο Αργέντη με το ποσό των 1100 φιορινιών. Σύμφωνα με τα γνωστά δεδομένα, εκτιμάται ότι έγιναν τουλάχιστον 2 εκδόσεις της Χάρτας με μικρές διαφορές μεταξύ τους. Για την εκτύπωση χρησιμοποιήθηκε ολλανδικό χαρτί “elephant” ή “ελέφας”, ονομασία που αποδίδεται στις διαστάσεις του χαρτιού ή την ποιότητά του. Οι διαστάσεις του τελικού χάρτη ήταν περ. 2,10x2 μέτρα, με το κάθε φύλλο να είναι 70 x 50 εκατοστά, διαστάσεις μνημειώδεις για τα δεδομένα της εποχής.
Η περιοχή που απεικονίζεται στη Χάρτα, σύμφωνα και με την περιγραφή του τίτλου, είναι η περιοχή που ορίζεται από τον Δούναβη και το Λιβυκό Πέλαγος κατά γεωγραφικό πλάτος και από την Αδριατική μέχρι τον Εύξεινο Πόντο κατά γεωγραφικό μήκος, μαζί με μέρος της Μικράς Ασίας, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , el.wikipedia.org
Φωτογραφίες από Βικιπαίδεια
Δείτε και αυτό:
Δείτε και αυτό:
Και ξαφνικά αντικρίσαμε την οδό των Ελλήνων (Griechengasse). Περπατούσαμε στο κέντρο της Βιέννης, από την Πλατεία του Αγίου Στεφάνου (Stephansplatz) προς το κανάλι του Δούναβη... Στο νούμερο 5 της Griechengasse στέκεται από το 1806 η Ελληνορθόδοξη εκκλησία Άγιος Γεώργιος (Griechenkirche St. Georg), ενώ νωρίτερα είχε φιλοξενηθεί σε άλλα κτίρια. Στον Άγιο Γεώργιο, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία των εκεί Ελλήνων, εκκλησιάζονταν ο Ρήγας Φεραίος, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και πολλά άλλα μέλη της Φιλικής Εταιρείας. (...)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου