Μία SPAC (Special Purpose Acquisition Company), στην ουσία, είναι μία εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία λειτουργεί ως εταιρεία - κέλυφος, με αποκλειστικό στόχο την άντληση χρημάτων μέσω της IPO (initial public offering - αρχική δημόσια προσφορά). Στη συνέχεια, προχωρά στην εξαγορά κάποιας ιδιωτικής επιχείρησης η οποία θέλει να εισαχθεί στο χρηματιστήριο.
Κατά κύριο λόγο, μία SPAC συγκροτείται από μία ομάδα θεσμικών επενδυτών, επαγγελματιών της Wall Street ή άλλων διεθνών χρηματιστηρίων, καθώς από hedge funds. Οι ιδρυτές των SPACs είναι γνωστά άτομα, με εμπειρία στις εξαγορές και στη διοίκηση και με καλές διασυνδέσεις, το ίδιο και οι CEOs και managers οι οποίοι θα συνεπικουρήσουν στη διοίκηση της εταιρείας που θα εξαγορασθεί.
Μια SPAC δεν έχει καμία δραστηριότητα, δηλαδή δεν φτιάχνει ούτε πουλάει κανένα προϊόν ή υπηρεσία. Στην πραγματικότητα, το μόνο περιουσιακό της στοιχείο είναι τα χρήματα που αντλεί από σοβαρούς και μη επενδυτές, πουλώντας μετοχές της (ονομαζόμενες για την περίσταση units) ή/και warrants, μέσω της IPO.
Συνολικά, το 2020 περίπου 200 SPACs εισήχθησαν μονο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αντλώντας κεφάλαια ύψους άνω των 64 δισ. Δολαρίων, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2021. Για παράδειγμα, η Diamond Eagle Acquisition Corp ιδρύθηκε το 2019, εισήχθη στη Wall Street τον Δεκέμβριο του 2019, ακολούθως προχώρησε στη συγχώνευση με την εταιρεία DraftKings η οποία με την ολοκλήρωση του deal εισήχθη στο χρηματιστήριο.
Τα χρήματα που συγκεντρώνει η SPAC κατατίθενται σε έναν trust account και στο βαθμό που η προς αγορά εταιρεία δεν έχει βρεθεί σε διάστημα δύο ετών, ή που έχει μεν βρεθεί αλλά οι μέτοχοι αυτής της δεξαμενής χρημάτων δεν ψηφίσουν θετικά για την εξαγορά της, τότε η SPAC είναι υποχρεωμένη να τα επιστρέψει στους επενδυτές. Και όλα καλά!
Το εντυπωσιακό στην όλη υπόθεση, είναι το γεγονός ότι όταν ένας επενδυτής συμμετέχει στην IPO της SPAC, τοποθετεί τα χρήματά του, χωρίς να γνωρίζει εκ των προτέρων πού ακριβώς θα επενδυθούν. Δηλαδή, δεν ξέρει ποια ιδιωτική εταιρεία θα εξαγοραστεί από την συγκεκριμένη SPAC. Αρκετοί πολέμιοι των SPACs, θεωρούν ότι πρόκειται για μία επένδυση στα… τυφλά, με αμφισβητούμενη διαφάνεια. Παλιότερα οι εταιρείες αυτές ονομάζονταν “blank check companies” διότι οι μέτοχοι ήταν σαν να αγόραζαν γουρούνι στο σακί!
Γιατί λοιπόν SPAC; Τι εξυπηρετεί το εργαλείο (διαδικασία) αυτό; Πολύ απλά χρησιμοποιείται για να μπορέσει μια εταιρία να εισαχθεί σύντομα στο χρηματιστήριο παρακάμπτοντας την εξόχως ακριβή και επίπονη διαδικασία μιας IPO (αρχικής δημόσιας προσφοράς). Το κόλπο εδώ είναι ότι με το που γίνεται η εξαγορά από την SPAC, η νέα εταιρία εισάγεται αυτόματα στο χρηματιστήριο με νέο δικό της ticker, το οποίο αποτελεί και το ticker της εταιρίας SPAC που την εξαγόρασε κατά 100%. Δηλαδή εισάγεται, κατά κάποιο τρόπο, από την πίσω πόρτα!
Πηγές: Πληροφορίες από moneyreview.gr , mywealth.gr , el.wikipedia.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου