Η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς κατά 1,38 δισεκ. ευρώ καλύφθηκε επιτυχώς, όμως στην προσπάθεια αυτής της μεγάλης εξυγίανσης έγιναν έξι βασικά λάθη τα οποία δεν θα πρέπει να επαναληφθούν στις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου, σύμφωνα με δημοσίευμα στο bankingnews.gr. Ποια ήταν τα έξι λάθη;
Λάθος πρώτο: Βελούδινο resolution.
Στην Πειραιώς πραγματοποιήθηκε Resolution, δηλαδή ουσιαστικά πίσω από την βιτρίνα… ενεργοποιήθηκε η BRRD και το bail in. Η απόφαση να μηδενιστεί το μετοχικό κεφάλαιο 5 δισεκ ευρώ και να μηδενιστούν οι μέτοχοι είναι bail in.
Η απόφαση να μετατραπεί το ομόλογο Cocos σε μετοχές των 2,040 δισεκ. και να μην πληρωθούν οι τόκοι 164 εκατ και ουσιαστικά να μηδενιστεί η περιουσία του δημοσίου ήταν bail in. Όλα αυτά έγιναν για να μην φθάσει η διαδικασία στους καταθέτες. Εν έτει 2021 το bail in δεν πρέπει να επαναληφθεί.
Λάθος δεύτερο: Αύξηση κεφαλαίου χωρίς δικαιώματα προτίμησης.
Όταν οι μέτοχοι έχουν συνεισφέρει τόσα πολλά με την παρουσία τους στην στήριξη μιας τράπεζας όπως η Πειραιώς… η αύξηση κεφαλαίου χωρίς δικαιώματα προτίμησης ήταν ένα μεγάλο λάθος που κάτω από οποιαδήποτε σενάριο δεν θα πρέπει να επαναληφθεί.
Το μοντέλο Πειραιώς, ένας μηχανισμός όπου οδήγησε σε dilution το 95,2% των μετόχων, ήταν πραγματικά μεγάλο λάθος. Στο μέλλον – γιατί θα υπάρξουν αυξήσεις στο μέλλον και δεν θα είναι στο μακρινό μέλλον – οι αυξήσεις κεφαλαίου πρέπει να έχουν δικαιώματα προτίμησης.
Λάθος τρίτο: Η δημόσια προσφορά ωφέλησε μόνο τον Paulson
Η αύξηση κεφαλαίου των 1,38 δισεκ. ευρώ πραγματοποιήθηκε για να μπορέσει να ελέγξει ο Paulson την τράπεζα Πειραιώς (σύμφωνα πάντα με το bankingnews). Απέκτησε το 18,62% της Πειραιώς ή 232,75 εκατ μετοχές έναντι 267 εκατ ευρώ. Στην Πειραιώς όλα αυτά τα χρόνια, ο Paulson, επένδυσε 500 εκατ στο παρελθόν και 267 εκατ στην αύξηση κεφαλαίου του 2021, δηλαδή συνολικά 767 εκατ ευρώ. Η δημόσια προσφορά ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του. Αυτή η προτιμησιακή στρατηγική εις βάρος όλων των άλλων ήταν μεγάλο λάθος.
Στις 7 Ιουλίου 2016 συνολικά 43 βουλευτές της ΝΔ από τον Σαμαρά έως και τους μισούς υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης, κατέθεσαν επερώτηση στον τότε υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο για την αφαίμαξη της Πειραιώς από distress funds του Paulson. Για την ΝΔ το «κοράκι» όπως αποκαλούσαν το Paulson έγινε λευκή περιστερά το 2021.
Λάθος τέταρτο: Δεν μπορεί οι ακρογωνιαίοι επενδυτές να είναι δύο family office και ένα fund διάρκειας 1,5 έτους.
Η Πειραιώς ανακοίνωσε ότι οι cornerstone δηλαδή οι ακρογωνιαίοι επενδυτές είναι οι εξής:
Ο Paulson με 18,62% ένα family office.
O Mistakidis με 2,90% ένα family office (cornerstone με 2,90% δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο).
Το Helikon Investment ένα ιταλικό fund που δημιουργήθηκε πριν 1,5 χρόνο με λιγότερα από 1 δισεκ. κεφάλαια και επένδυσε 75 εκατ ευρώ αποκτώντας το 5,2% της τράπεζας Πειραιώς. Το Helikon έχει μετοχές στην Eurobank που τις ρευστοποιεί για να αγοράσει Πειραιώς και στην ΔΕΗ. Το Helikon δεν μπορεί να είναι coernstone επενδυτής γιατί προσεχώς σε 6 μήνες ή 15 μήνες θα πουλήσει τις μετοχές.
Λάθος πέμπτο: Απαξίωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Κανείς δεν θα ήθελε να είναι στην θέση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που με ανακοίνωση του ανέφερε ότι ενώ έχασε 3 δισεκ. ευρώ και το ποσοστό του συρρικνώθηκε από 61,35% στο 27% είναι επιτυχία. Πραγματικά θλίψη προκαλεί η διοίκηση του ΤΧΣ, άνθρωποι απλά διορισμένοι, που εξυπηρετούν όχι τα συμφέροντα του ελληνικού λαού αλλά τα συμφέροντα της τσέπης τους. Η διοίκηση του ΤΧΣ αποτελεί ίσως ότι πιο αποτυχημένο έχει να επιδείξει το σύγχρονο management.
Λάθος έκτο: Δημόσια προσφορά που τελικά εξελίχθηκε σε placement
Πρώτη φορά στα 23 χρόνια που παρακολουθούμε αυξήσεις κεφαλαίου δεν είδαμε τόσους πολλούς επαγγελματίες, όπως αναδόχους και χρηματιστές να δηλώνουν εξοργισμένοι με την διαδικασία. Ουσιαστικά 10 επενδυτές ήλεγξαν την αύξηση κεφαλαίου, ουσιαστικά το 66% των προσφορών απορρίφθηκε. Ουσιαστικά η αύξηση είχε καλυφθεί πριν καν ξεκινήσει και όσοι συμμετείχαν θεώρησαν την συμμετοχή τους ως κομπάρσοι.
Οι κερδισμένοι της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς
Η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς είχε κερδισμένους τον Paulson, τους δύο βασικούς αναδόχους Goldman Sachs και UBS όλοι οι άλλοι ήταν απλοί παρατηρητές σε ένα σικέ παιχνίδι… εντυπώσεων (σύμφωνα πάντα με το bankingnews).
Υποβλήθηκαν προσφορές που οδήγησαν σε μεγάλη υπερκάλυψη 14 φορές στο σκέλος των ξένων πλην των coernstone επενδυτών και 2,2 φορές στο ελληνικό σκέλος αλλά στην πράξη… οι περισσότεροι ήταν διακοσμητικοί άπαξ και το 66% των ξένων επενδυτών δεν καλύφθηκε και οι προσφορές απορρίφθηκαν.
Θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και μια άλλη παράμετρο. Αφαιρώντας το ΤΧΣ με 27%, τους cornerstone με 26,74% και τους έλληνες επενδυτές 15%... απομένει ένα 30% για το οποίο οι προμήθειες που πήραν οι ανάδοχοι Goldman Sachs και UBS δηλαδή είναι 61 εκατ.
Συμπέρασμα: Θα υποστηρίξουν ορισμένοι, ότι στο τέλος μετράει το αποτέλεσμα ότι διασώθηκε η τράπεζα Πειραιώς, εξυγιάνθηκε. Αυτό είναι η μια πλευρά του νομίσματος, την οποία την καταγράφουμε, την αποδεχόμαστε και την αναγνωρίζουμε. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος με τα 6 παραπάνω λάθη. Η ζωή τελικά είναι ένα νόμισμα που έχει πάντα δύο όψεις.
Στη φωτογραφία: Ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς
Πηγή: bankingnews.gr
Σχετική ανάρτηση: Στο limit down (-30%) η Τρ. Πειραιώς στο Χρηματιστήριο στις 19.4.2021
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου