Ο λόγος είναι γιατί η αγορά αποτιμά το Hometown στα 100 εκατ. δολάρια. Κάτι που σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο διαχειριστή hedge funds Ντέιβιντ Έινχορν, δεν είναι παρά μία απόδειξη της «ημι-αναρχίας» της Wall Street. «Μικροεπενδυτές που παρασύρονται σε αυτές τις καταστάσεις πιθανότατα θα πάθουν ζημιά», προειδοποιούσε ο διαχειριστής.
Η Hometown είναι εισηγμένη επιχείρηση από το 2015. Οι μετοχές της δεν τελούν υπό διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο, αλλά αλλάζουν χέρια με τη λεγόμενη μέθοδο «over the counter», όπου ένα δίκτυο από χρηματιστές διαπραγματεύονται τις συναλλαγές με ενδιαφερόμενους αγοραστές και πωλητές. Μία τυπική ημέρα, οι συναλλαγές της Hometown ανέρχονται μόνο σε μερικές χιλιάδες δολάρια. Όμως, η τιμή της μετοχής έχει εκτιναχθεί από τα 1,25 δολάρια τον Οκτώβριο του 2019 στα 13 δολάρια αυτή την εβδομάδα.
Σίγουρα, ο λόγος δεν είναι τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας. Ο τζίρος του φαγάδικου δεν ήταν ποτέ εντυπωσιακός, ενώ βρίσκεται σε πτώση τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τα δυο τελευταία χρόνια ήταν μόλις 35.000 δολάρια, ενώ πέρυσι ήταν μόλις 13.976 δολάρια καθώς το εστιατόριο έκλεισε για αρκετούς μήνες εξαιτίας της πανδημίας. Αμερικανοί δημοσιογράφοι που πήγαν στο Hometown για να δουν προς τι όλος αυτός ο χαμός διαπίστωσαν ότι το εστιατόριο ανοίγει τις πόρτες του σπάνια, ενώ ακόμα και οι κάτοικοι της γειτονιάς λένε ότι δεν έχουν φάει ποτέ εκεί.
Εξάλλου, ένας βασικός επενδυτής στη μυστηριώδη εταιρεία των 100 εκατ. δολαρίων που κατέχει μόνο ένα μικροσκοπικό κατάστημα στο Νιου Τζέρσεϋ έχει μια ιστορία νομικών ενοχλήσεων αλλά και διασυνδέσεων με ανθρώπους που έχουν ποινικές καταδίκες ή τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ρυθμιστικές αρχές.
Τι συμβαίνει, λοιπόν, με την Hometown; Είναι αποτέλεσμα της μανίας των SPAC* (Special Purpose Acquisition Company), όπου ειδικά οχήματα αντλούν χρήματα στο πλαίσιο μίας «λευκής επιταγής» για να εξαγοράσουν εταιρείες και να τις βάλουν έτσι στο χρηματιστήριο; Είναι κάποιο κόλπο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος; Ή μήπως άλλη μία μετοχή στο στυλ της GameStop**, της οποίας το ράλι ξεπερνά κάθε λογική; Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, σε αντίθεση με την GameStop και τις άλλες λεγόμενες «μετοχές των memes», η Hometown δεν «φούσκωσε» με τις τοποθετήσεις των ερασιτεχνών επενδυτών, αλλά μεγάλων θεσμικών.
Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα από τα πιο παράξενα επεισόδια αυτής της έτσι και αλλιώς παράξενης περιόδου στις αγορές. «Είναι αυτό που θα περίμενα στο τέλος μίας φούσκας», λέει στους FT ο Τζον Κόφι, καθηγητής του Columbia University.
Η οργή του Μπάφετ με την φρενίτιδα των SPACs
Έξω φρενών με την φρενίτιδα των SPACs* φαίνεται πως είναι ο Γουόρεν Μπάφετ, ο «θρυλικός» επενδυτής της Wall Street. «Είναι killer» δήλωσε, χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην αρνητική επίδραση των SPACs στην ικανότητα της Berkshire Hathaway να βρει νέες επιχειρήσεις, προκειμένου να επενδύσει σ’ αυτές. «Αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα, αλλά (σ.σ. οι SPACs) βρίσκονται εκεί που είναι και το χρήμα. Και η Wall Street πάει εκεί που βρίσκεται το χρήμα».
Το ξέσπασμα του 90χρονου επενδυτή έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της Berkshire. Ο λόγος της «οργής» του αφορά το γεγονός ότι οι SPACs, επί της ουσίας, του «κλέβουν» τη δουλειά, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες προτιμούν τον συγκεκριμένο τρόπο χρηματοδότησης, και όχι την παραδοσιακή μέθοδο που εφαρμόζει εδώ και χρόνια η Berkshire. Ξεχωριστή αναφορά πραγματοποίησε o Μπάφετ και στη μαζική είσοδο μικροεπενδυτών στη Wall Street, κυρίως μέσω των ηλεκτρονικών πλατφόρμων συναλλαγής, κάνοντας λόγο για φαινόμενο «καζινοποίησης» των αγορών.
Πηγές: Στοιχεία από moneyreview.gr , cnbc.com
Σχετικές αναρτήσεις:
* SPACs: Τι είναι και γιατί έχουν γίνει τόσο δημοφιλείς
** Χρηματιστηριακή φρενίτιδα με τη μετοχή της GameStop
Σχετικές αναρτήσεις:
* SPACs: Τι είναι και γιατί έχουν γίνει τόσο δημοφιλείς
** Χρηματιστηριακή φρενίτιδα με τη μετοχή της GameStop
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου