Στη μαζική αγορά μετοχών από τις ViacomCBS, Baidu κι άλλες εταιρείες προχώρησε πρόσφατα ο Τζορτζ Σόρος, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Κοινή συνισταμένη αυτών των αγοραστικών κινήσεων ήταν το family office Archegos Capital Management του Μπιλ Χουάνγκ, το οποίο κατέρρευσε τον Μάρτιο, προκαλώντας ζημιά δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Wall Street. Οι παραπάνω εταιρείες συγκαταλέγονται σ’ αυτές που υπέστησαν απώλειες από την στάση πληρωμών του αμερικανικού family office, με αποτέλεσμα να δεχθούν ένα ισχυρό ντόμινο ρευστοποιήσεων.
Το φιάσκο του Χουάνγκ μπορεί να το δει κανείς στα “συντρίμμια” από τις μετοχές που ξεφορτώθηκαν τράπεζες τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου: ViacomCBS, Discovery, GSX Techedu Ιnc, Baidu Inc. Ήταν μετοχές που είχαν απογειωθεί φέτος.
Με την αξία των μετοχών να έχει κατρακυλήσει σημαντικά, ο Τζορτζ Σόρος εντόπισε την ευκαιρία και προέβη στην αγορά μετοχών, αξίας 194 εκατ. δολαρίων από τη ViacomCBS, 77 εκατ. δολαρίων από την Baidu, 46 εκατ. δολαρίων από την Vioshop Holdings και 34 εκατ. δολαρίων από την Tencent Music Entertainment.
Το Archegos, family office του πρώην hedge fund manager Μπιλ Χουάνγκ, κήρυξε στάση πληρωμών επί των margin calls στα τέλη Μαρτίου, πυροδοτώντας μπαράζ ρευστοποιήσεων της τάξης άνω των 30 δισ. δολαρίων σε ΗΠΑ και Κίνα. Μόνο στις τράπεζες, η ζημιά υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 10 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 5 δισ. δολάρια αφορούν αποκλειστικά την Credit Suisse. Όσον για τον ίδιο τον Χουάνγκ, ηταν μία από τις μεγαλύτερες «φάλαινες» στην αγορά χωρίς ποτέ να διεκδικεί τα φώτα της δημοσιότητας.
Πώς χτίστηκε μία τεράστια περιουσία που χάθηκε σε λίγα λεπτά
Πώς μπορούσε κάποιος να αναλάβει τόσο υψηλό ρίσκο, συνδεόμενο με τόσες πολλές τράπεζες, κάτω από τη μύτη των ρυθμιστικών αρχών ανά τον πλανήτη; Η απάντηση εν μέρει βρίσκεται στο γεγονός ότι ο Μπιλ Χουάνγκ φρόντισε να συστήσει την εταιρεία του στη μορφή οικογενειακού γραφείου (family office), γεγονός που σήμαινε περιορισμένη εποπτεία και δυνατότητα αξιοποίησης παραγώγων για την απόκτηση μεγάλων μεριδίων σε εταιρείες, τα οποία δεν είχε καν υποχρέωση να δηλώσει δημόσια.
Ρόλο, όπως σημείωσε το Bloomberg, διαδραμάτισε και το γεγονός ότι οι παγκόσμιες τράπεζες αποδέχθηκαν τον «αρχηγό» Χουάνγκ ως έναν ισχυρό πελάτη, παρά το αμαρτωλό παρελθόν του. Μόλις το 2012 είχε καταδικαστεί για insider trading. Και τώρα το πληρώνουν.
«Δεν έχω ξαναδει τίποτα παρόμοιο. Πόσο αθόρυβα χτίστηκε όλη αυτή η περιουσία, πόσο εύκολα συγκεντρώθηκε τόσος πλούτος και πόσο γρήγραο εξαφανίστηκε» είχε πει στο Bloomberg ο Mike Novogratz, επενδυτής και πρώην partnert στη Goldman Sachs, που έχει παρουσία στις αγορές από το 1994. «Πρέπει να είναι μία από τις μεγαλύτερες απώλειες προσωπικού πλούτου στην ιστορία».
Πώς ξεκίνησαν όλα
Έχοντας σπουδάσει στις ΗΠΑ ο Μπιλ Χουάνγκ (φωτογραφία αριστερά) έγινε γνωστός στον χώρο της Wall Street τη δεκαετία του 1990 αναλαμβάνοντας διευθυντική θέση στο hedge fund του Τζούλιαν Ρόμπερτσον, Tiger Management. Έχοντας χτίσει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό έφυγε από το fund για να ιδρύσει το δικό του, το οποίο και ονόμασε Tiger Asia το 2001. Και σε αυτή την προσπάθεια φέρεται να είχε την πλήρη στήριξη του Ρόμπερτσον. Το Tiger Asia ανεδείχθη σε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στις ασιατικές αγορές, διαχειριζόμενο ενεργητικό πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο απόγειό του. Μετά την απογείωση ωστόσο ήρθε η απότομη πτώση.
Το 2012 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) άσκησε δίωξη για insider trading και χειραγώγηση της αγοράς στο fund και προσωπικά στον Χουάνγκ. Η εταιρεία και ο ιδρυτής της αποδέχθηκαν την ενοχή τους στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού, που σήμανε το τέλος του Tiger Asia.
To 2013 o Χουάνγκ έκανε το comeback του με ένα «οικογενειακό γραφείο» διαχείρισης πλούτου, την Archegos Capital Management, της οποίας το όνομα εμπνεύστηκε από την ελληνική λέξη «αρχηγός». Χωρίς να κρύβει τις αρχηγικές του διαθέσεις πέτυχε να προσελκύσει τεράστια κεφάλαια. Καθώς τα οικογενειακά γραφεία δεν υποχρεώνονται να καταθέτουν αναλυτικά στοιχεία στη SEC όπως οι άλλες επενδυτικές εταιρείες άρχισε να επιδίδεται σε κινήσεις υψηλού ρίσκου.
Το 2018 άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες φωνές στη Wall Street για την άκρως επικίνδυνη τακτική της εταιρείας. Αλλά το μεγάλο πλήγμα ήρθε φέτος τον Μάρτιο με την Goldman Sachs να γυρίζει ουσιαστικά την πλάτη στην εταιρεία.
Πηγή: Στοιχεία από moneyreview.gr
Και κυρίως από
https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/31768/tzortz-soros-agorazontas-ta-apomeinaria-tis-katarreysis-ton-30-dis-dolarion/ και
https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/international/24758/poios-itan-o-archigos-piso-apo-to-megalo-xepoylima-tis-wall-street/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου