Στο σημείο να μιλούν ανοιχτά για κίνδυνο εμφυλίου πολέμου στο Ισραήλ, φτάνουν κορυφαίοι πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες, καθώς μαίνονται οι ταραχές, οι καταστροφές και οι φονικές συγκρούσεις ανάμεσα στην εβραϊκή και την αραβική κοινότητα. Την ίδια στιγμή οι από αέρος συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και ο φόρος αίματος μεγαλώνει, ενώ η κατάσταση σε αρκετές πόλεις του Ισραήλ έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
«Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας χωρίς να προκαλέσουμε εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος θα έθετε σε κίνδυνο την ύπαρξή μας, περισσότερο από όλους τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε από το εξωτερικό», δήλωσε σε ασυνήθιστα δυσοίωνους τόνους ο πρόεδρος του κράτους του Ισραήλ, Ρεουβέν Ριβλίν. «Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στις ισραηλινές πόλεις είναι απαράδεκτο, είναι αναρχία», τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για να προσθέσει: «Τίποτα δεν δικαιολογεί το λιντσάρισμα Εβραίων από Αραβες και τίποτα δεν δικαιολογεί το λιντσάρισμα Αράβων από Εβραίους».
Το τελευταίο τριήμερο σημειώθηκαν οι χειρότερες αστικές ταραχές στην ιστορία του Ισραήλ σε αρκετές πόλεις με μεικτό πληθυσμό, με πυρπολήσεις αυτοκινήτων και κτιρίων, λιντσαρίσματα ή και δολοφονίες αλλοφύλων, και από τις δύο εθνικές κοινότητες.
Στη Λωρίδα της Γάζας
Χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας από το ισραηλινό έδαφος. Παράλληλα κατά τη διάρκεια της τελευταίας νύχτας, παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις ανέφεραν πως εκτόξευσαν πάνω από 150 ρουκέτες εναντίον πόλεων του νότιου Ισραήλ.
Από την έναρξη του νέου, συνεχιζόμενου κύκλου βίας, τη Δευτέρα, 103 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 27 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Στην πλευρά του Ισραήλ, οι απώλειες είναι 7, ανάμεσά τους ένα αγόρι έξι ετών κι ένας στρατιώτης.
Η πιο πρόσφατη, πριν την τελευταία, επιχείρηση του στρατού ξηράς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, περιοχή όπου ζουν δύο εκατομμύρια κάτοικοι και όπου επιβάλλεται ισραηλινός αποκλεισμός επί δέκα χρόνια και πλέον, ανάγεται στο 2014. Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς τότε είχε διαρκέσει 50 ημέρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.251 ανθρώπους στην παλαιστινιακή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχους, και άλλους 74 στην ισραηλινή πλευρά, σχεδόν όλους στρατιωτικούς.
Nέο μέτωπο στο εσωτερικό του Ισραήλ
(από τη Deutsche Welle) Αναφερόμενη στην έξαρση της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων σε ανατολική Ιερουσαλήμ και Γάζα η Süddeutsche Zeitung γράφει με τίτλο «Νέο μέτωπο»: «Ξαφνικά εν μέσω των συγκρούσεων άνοιξε ένα νέο μέτωπο, το οποίο ενδέχεται να αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνο από ότι η αντιπαράθεση με τον εξωτερικό εχθρό. Διότι αυτό το μέτωπο βρίσκεται στο εσωτερικό του Ισραήλ μεταξύ ισραηλινών Εβραίων και ισραηλινών Αράβων.
Η αραβική μειονότητα αποτελεί στο 20% του συνολικού πληθυσμού των 9 εκατομμυρίων κατοίκων. Σε πολλές πόλεις Εβραίοι και Άραβες ζουν δίπλα δίπλα. Η αρχή των βίαιων συγκρούσεων έγινε από τη πόλη Λοντ όταν ένας αραβικός όχλος έβαλε φωτιά σε συναγωγές και λεηλάτησε καταστήματα. Δεν άργησαν να εμφανιστούν στο προσκήνιο εβραίοι ακραίοι, οι οποίοι με σύνθημα "Θάνατος στους Άραβες" ξυλοκοπούσαν στους δρόμους όποιον έβλεπαν μπροστά τους.
Η συμβίωση Εβραίων και Αράβων στο Ισραήλ ήταν πάντα εύθραυστη. Παρά το γεγονός ότι ο ιδρυτής του ισραηλινού κράτους Ντάβιντ Μπεν Γκουριόν έδωσε το 1948 σε όλους τους πολίτες τα ίδια δικαιώματα, Άραβες και Εβραίοι ζουν στην ουσία σε παράλληλες κοινωνίες. Το ισραηλινό κράτος μάλλον αδιαφορεί εδώ και δεκαετίες για την αραβική μειονότητα. Σε αυτό προστέθηκε κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναμόχλευση παθών, ο κοινωνικός αποκλεισμός καθώς και ένας νόμος του 2018 με τον οποίο οι Άραβες στη χώρα γίνονταν ουσιαστικά πολίτες β΄ κατηγορίας.
Γύρω από τη Γάζα κάποτε τα όπλα θα σιγήσουν, όπως συνέβη και στο παρελθόν μετά από ένοπλες αντιπαραθέσεις μεταξύ ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής Χαμάς. Στο εσωτερικό του Ισραήλ, ωστόσο, Εβραίοι και Άραβες θα συνεχίσουν να ζουν πλάι πλάι και οφείλουν κατά συνέπεια να βρουν ένα νέο σημείο ισορροπίας.
Πηγές: Πληροφορίες από kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ , Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου