Φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ τους αποδήμους που καταψήφισε το ν/σ;
Συγκεκριμένα, υπέρ ψήφισαν 190 βουλευτές έναντι 23 κατά, σε σύνολο 213. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές από, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το ψήφισε επικαλούμενος ότι η ΝΔ, με την κατάργηση των περιορισμών, επιχειρούσε να αλλοιώσει το εκλογικό σώμα.
Προ 15 μηνών, για πρώτη φορά στην ιστορία, όλα τα κόμματα της Βουλής συμφώνησαν να διευκολυνθούν, επιτέλους, οι απόδημοι να ψηφίζουν από όπου βρίσκονται. Για να υπάρξει, όμως, συναπόφαση όλων των δυνάμεων, η κυβέρνηση δέχτηκε, τότε, να τεθούν οι προϋποθέσεις της διετούς παραμονής στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια και οι άνω των 30 ετών να είναι φορολογικά ενήμεροι.
Η κυβέρνηση, «ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η εθνική πρωτοβουλία, κατέθεσε νέο νόμο για την απόλυτα ελεύθερη ψήφο των εκτός επικράτειας συμπατριωτών μας, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους» όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Υπαναχωρώντας από όσα έλεγε, η αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε, την άρση των περιορισμών. Αυτήν που ζητούσαν εξαρχής και επίμονα οι απόδημοι. Έγινε έτσι ξανά η θλιβερή εξαίρεση στην εθνική συστράτευση την οποία εισηγήθηκε μεν η κυβέρνηση, αλλά συμμερίστηκαν τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και η Ελληνική Λύση. Με άλλα λόγια, απέδειξε ότι αδυνατεί να υπερβεί τους μίζερους μικροϋπολογισμούς του» υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται τους αποδήμους
Το νομοσχέδιο του Βορίδη, απλώς αίρει τους περιορισμούς που ισχύουν για όσους αποδήμους είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Το ερώτημα είναι γιατί τους φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ;
«Γιατί φοβάται τον Ελληνα που ζει και εργάζεται στο Ντιτρόιτ, στο Λονδίνο ή στη Νυρεμβέργη; Για τον απλούστατο λόγο ότι ο Ελληνας που ζει στο Ντιτρόιτ ξέρει ότι υπάρχει και άλλος τρόπος λειτουργίας της διοίκησης από αυτόν που ισχύει παρ’ ημίν. Και ο Ελληνας της Νυρεμβέργης ξέρει πως η εκεί Αριστερά δεν θα υποστήριζε τον Κουφοντίνα. Κοινώς, έχει εμπειρία του εκτός Ελλάδας κόσμου και βάσει αυτής θα ψηφίσει στην πατρίδα του. Και αυτό είναι που φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θέλει ψηφοφόρους που έχουν εμπειρία ενός αμερικανικού πανεπιστημίου. Θέλει ψηφοφόρους που πιστεύουν ότι η κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ είναι φυσιολογική. Οτι έτσι είναι ο κόσμος μας» είχε γράψει προ μηνός σε άρθρο του στην Καθημερινή ο Τάκης Θεοδωρόπουλος.
«Ως γνωστόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε το ν/σ, επικαλούμενος δήθεν ότι η ΝΔ, με την κατάργηση των περιορισμών, επιχειρούσε να αλλοιώσει το εκλογικό σώμα. Στην ουσία το έκανε επειδή δεν προσδοκά οφέλη από τους εκτός Ελλάδας ψηφοφόρους. Η άρνησή του ήταν προσχηματική, αστεία θα ήταν αν το θέμα δεν ήταν τόσο σοβαρό όσο ο δεσμός των ξενιτεμένων μας με τη χώρα. Η χώρα έχασε, η αριθμητική πρυτάνευσε και μάλιστα εις διπλούν, τόσο στην ψηφοφορία στη Βουλή όσο και στους μικροκομματικούς υπολογισμούς. Οσοι γνωρίζουν λεπτομέρειες για το θέμα στα κομματικά επιτελεία λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήξερε πως δεν θα έπαιρνε παρά ελάχιστες ψήφους από τους ομογενείς γιατί δεν έχει καθόλου επιρροή, ενώ, αντίθετα, η απήχηση της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ (ως διαδόχου του ΠΑΣΟΚ) και εν μέρει του ΚΚΕ είναι σημαντική. Ετσι, πρυτάνευσε η λογική μιας πολιτικής υποχώρησης, που γρήγορα θα ξεχαστεί, παρά η εθνική συνεισφορά σε μια σημαντική τομή για τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό» γράφει χθες ο Μιχάλης Μιχαήλ σε άθρο του στο protagon.gr
Πηγές: Με στοιχεία από kathimerini.gr και protagon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου