Η επέτειος αυτή συμπίπτει συμβολικά με την κήρυξή του ως Μνημείου Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το ΥΠΠΟΑ. «Είναι δικαίωση τόσο για τον μεγάλο Ελληνα καλλιτέχνη, Γιώργο Ζογγολόπουλο, όσο και αναγνώριση της καλλιτεχνικής αξίας του ίδιου του μνημείου», λέει ο Νίκος Θεοδωρίδης, πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου.
Η κήρυξη έγινε έπειτα από αίτημα του ιδρύματος, τον Αύγουστο του 2020, προς τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων, καθώς το μνημείο του Ζαλόγγου «είναι από τα πρώτα παραδείγματα εφαρμογής των αρχών του μοντερνισμού στη μνημειακή γλυπτική της μεταπολεμικής Ελλάδας».
Η κατασκευή του αποτελεί άθλο. Οπως λέει ο Νίκος Θεοδωρίδης, «το εσωτερικό του μνημείου είναι κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα και το περίβλημα με τις μορφές των γυναικών αποτελείται από 4.300 όγκους λευκής ηπειρώτικης πέτρας που βρήκε και επέλεξε ο καλλιτέχνης σε νταμάρι σε απόσταση 160 χλμ. από το εργοτάξιο του μνημείου. Η πέτρα μεταφέρθηκε σε όγκους και σε διαστάσεις 50x25x20 εκ. λαξεύονταν in situ. Ολοι αυτοί οι εκατοντάδες τόνοι των υλικών έπρεπε να ανέβουν με τα χέρια στο εργοτάξιο». Το εργοτάξιο δούλευε πυρετωδώς από το 1954 έως το 1960.
Τα εγκαίνια του μνημείου έγιναν τον Ιούνιο του 1961 με παρόντες τους τότε βασιλείς Φρειδερίκη και Παύλο, καθώς και μέλη της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή.
Το μνημείο, παρά τη δυσχερή πρόσβαση, επισκέπτονται 30.000-35.000 άτομα ετησίως και η ανάβαση γίνεται μόνο από ένα μονοπάτι με 410 σκαλοπάτια.
Ο «Χορός του Ζαλόγγου» ως μνημείο εθνικής μνήμης αποκτά ειδική σημασία στο πλαίσιο των 200 ετών από την Επανάσταση, καθώς αναφέρεται σε ένα προεπαναστατικό γεγονός στα όρια του θρύλου, που έχει περάσει με πολλές μορφές στο λαϊκό υποσυνείδητο.
Πηγή: kathimerini.gr (από άρθρο του Ν. Βατόπουλου)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου