Τα δύο έργα εντοπίστηκαν στην Κερατέα, μέσα σε μία κρύπτη σε ρεματιά. Εκεί τα είχε κρύψει 49χρονος Έλληνας, που διαμένει στο Πόρτο Ράφτη και φέρεται να είναι ένας εκ των δραστών της κλοπής του 2012. Ο 49χρονος, που υπέδειξε ο ίδιος στην Αστυνομία το σημείο όπου είχε κρύψει τα έργα, έχει προσαχθεί και κρατείται στην ΓΑΔΑ. Οι δύο πίνακες βρίσκονται πλέον στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ.
Οι δράστες της κλοπής του 2012 είχαν αφαιρέσει, επίσης, και ένα σχέδιο των αρχών του 17ου αιώνα που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια, το οποίο εντοπίστηκε κατεστραμμένο.
Ο Πάμπλο Πικάσο είχε φιλοτεχνήσει τον πίνακα «Γυναικείο Κεφάλι», το 1939. Δέκα χρόνια μετά, το 1949, πρόσφερε το συγκεκριμένο έργο στον ελληνικό λαό για τη συμβολή του στην αντίσταση κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής.
Στο πίσω μέρος του πίνακα υπάρχει και χειρόγραφη αφιέρωση του Ισπανού ζωγράφου, που αναφέρει: «Pour le Peuple Grec, Hommage de Picasso» (Για τον ελληνικό λαό, Φόρος τιμής από τον Πικάσο).
Το «Γυναικείο Κεφάλι» (λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 56Χ40), είναι πορτρέτο της Ντόρα Μάαρ, συντρόφου του ζωγράφου που υπήρξε από τις σημαντικότερες μούσες του. Στα 9 χρόνια που διήρκεσε η σχέση τους, ο Πικάσο ζωγράφισε πολλά πορτρέτα της.
Εκτός από το «Γυναικείο Κεφάλι» είχε κλαπεί, επίσης, το έργο του Ολλανδού Πιέτ Μοντριάν «Ανεμόμυλος Στάμμερ». Ο πίνακας του Μοντριάν είναι λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 35 Χ 44 και φιλοτεχνήθηκε το 1905. Απεικονίζει ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού. Το έργο αγοράσθηκε το 1963 από τον Αλέξανδρο Παππά και αποτέλεσε δωρεά προς την Εθνική Πινακοθήκη.
Πώς έγινε η κλοπή των πινάκων: Η κλοπή είχε γίνει τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου 2012. Ο δράστης είχε παραπλανήσει τον φύλακα προκαλώντας ψεύτικο συναγερμό και μπήκε στο εσωτερικό της Εθνικής Πινακοθήκης παραβιάζοντας τζάμι στο ισόγειο του κτηρίου. Αφού άρπαξε τους τρεις πίνακες, κάθισε στα σκαλιά και με ένα μαχαίρι αφαίρεσε τα κάδρα. Οι κινήσεις του είχαν καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας του κτηρίου, ενώ φορούσε σκούφο που κάλυπτε τα χαρακτηριστικά του. Εκτιμάται ότι υπήρχε και συνεργός, ο οποίος είχε τον ρόλο του «τσιλιαδόρου».
«Επαγγελματική εκτέλεση από έναν ερασιτέχνη διαρρήκτη». Σε αυτές τις λέξεις θα μπορούσε να συμπυκνωθεί η «ληστεία του αιώνα» με λεία τρία έργα τέχνης, μεταξύ των οποίων οι πίνακες των Πικάσο και Μοντριάν, και δράστη έναν 49χρονο ελαιοχρωματιστή, όπως αναφέρει η Καθημερινή
Στο τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της ΕΛ.ΑΣ. είχε φθάσει εδώ και δύο μήνες η πληροφορία ότι ο 49χρονος εμπλέκεται στην κλοπή των πινάκων. Η σωματοδομή του 49χρονου -ψηλός, ξερακιανός, σχεδόν οστεώδης- ταίριαζε άλλωστε με το υλικό που είχε καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου του 2012. Έτσι ξεκίνησε η -αρχικά διακριτική- παρακολούθησή του.
Περίπου το ίδιο δίμηνο, και ενώ έχει ήδη τεθεί σε παρακολούθηση, ο 49χρονος, θορυβημένος ίσως από πληροφορίες ότι η αστυνομία διερευνά εκ νέου την υπόθεση, διαπράττει το κρίσιμο λάθος. Μετακινεί τα έργα τέχνης από τον Περισσό -τα οποία φύλασσε εκεί προφανώς για μεγάλο χρονικό διάστημα- στην Κερατέα στο σπίτι ενός συγγενή του που είχε αποβιώσει.
Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης ένα από τα στοιχεία που είχε περιέλθει σε γνώση των αρχών ήταν ότι ο 49χρονος ταξίδευε αρκετά συχνά για Ολλανδία. Ανάλογη πληροφορία έφτασε στις αρχές και χθες Δευτέρα, ότι ο 49χρονος επρόκειτο να φύγει ξανά για Ολλανδία γεγονός που δημιούργησε στους αστυνομικούς την αίσθηση ότι ο ελαιοχρωματιστής ίσως κάτι ετοιμάζει.
Ο 49χρονος προσήχθη και ύστερα από την εξέταση ομολόγησε την κλοπή. Οδήγησε έτσι ο ίδιος τους αστυνομικούς στο σπίτι της Κερατέας, πίσω από το οποίο, σε μια πρόχειρη κρύπτη, ο 49χρονος έκρυβε τους δύο πίνακες.
Κατά την ομολογία της πράξης του είπε στους αστυνομικούς ότι παρακολουθούσε επί έξι μήνες το κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης, τους φύλακες και τις κινήσεις τους. Υποστήριξε ότι έχει «αγάπη για τους πίνακες» και ότι ήθελε να αποκτήσει έναν «επώνυμο».
Περιέγραψε μάλιστα πώς έγινε η κλοπή τους: Όταν μπήκε μέσα στην Πινακοθήκη άρπαξε τον πρώτο πίνακα που είδε, του Μοντριάν, ο οποίος εκτιμάται óτι είναι μεγαλύτερης αξίας από αυτόν τον Πικάσο. Έπειτα αντίκρισε τον δεύτερο πίνακα, αναγνώρισε ότι είναι Πικάσο και τον αφαίρεσε από την προθήκη. Προτού φύγει άρπαξε και ένα έργο μικρότερης αξίας, στην τύχη.
Το «μυστήριο» με τον 49χρονο συμπληρώνει το γεγονός ότι δεν προέκυψαν επαφές τους με δίκτυο μαύρης αγοράς, ενώ και οι πίνακες έμειναν επί εννέα χρόνια στην Ελλάδα χωρίς να προσπαθήσει καν να τους βγάλει από τη χώρα. Ο 49χρονος, που δεν έχει οικονομική επιφάνεια, εκτιμάται ότι είναι ένας «ερασιτέχνης» που κινήθηκε με επαγγελματικό τρόπο.
Πηγές: naftemporiki.gr και kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου