Σάρκα και οστά παίρνει το φιλόδοξο πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης και της γερμανικής Volkswagen να μετατρέψουν την Αστυπάλαια στο πρώτο έξυπνο και πράσινο ελληνικό νησί. Σε ανταπόκριση του Γκερτ Χέλερ από την Αθήνα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει με τίτλο «Ένα νησί του Αιγαίου σε ρόλο προτύπου για μελλοντικές μετακινήσεις με μηδενικούς ρύπους»: «Τον περασμένο Νοέμβριο Αθήνα και VW υπέγραψαν τη σχετική συμφωνία. Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής της VW Χέρμπερτ Ντις έδωσαν από την Αστυπάλαια το εναρκτήριο λάκτισμα.
Ο επικεφαλής του γερμανικού κολοσσού παρέδωσε τα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα ID.3 και ID.4 στις τοπικές αρχές, αστυνομία, αυτοδιοίκηση και λιμεναρχείο. Με ένα ID.4 μετακινήθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αστυπάλαια, η οποία, όπως διαπίστωσε με ικανοποίηση ο δήμαρχος του νησιού Νίκος Κομηνέας, δέχεται για πρώτη φορά επίσκεψη από πρωθυπουργό. Οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων σε ιδιώτες στο νησί ξεκινούν τέλη Ιουνίου. Για τη φόρτιση των οχημάτων υπάρχουν ήδη 12 σημεία ανεφοδιασμού.
Το φιλόδοξο πιλοτικό πρόγραμμα της Αθήνας για έξυπνα και πράσινα νησιά θα επεκταθεί στο μικρό νησί της Χάλκης δυτικά της Ρόδου με περίπου 500 μόνιμους κατοίκους. Αυτή τη φορά σε συνεργασία με τη γαλλική Citroën και τις εταιρίες Vinci και Akuo Greece. Η σχετική συμφωνία δεν αποκλείεται να υπογραφεί εντός του Ιουνίου».
Ποία είναι όμως τα οφέλη για την VW και την Ελλάδα από το πρόγραμμα ενεργειακής αναμόρφωσης της Αστυπάλαιας; Κάποιες απντήσεις, από ένα παλιότερο δημοσίευμα (13.11.2020) στη Deutsche Welle, στη συνέχεια:
Την Αστυπάλαια επέλεξαν η ελληνική κυβέρνηση και ο γερμανικός κολοσσός Volkswagen για να δημιουργήσουν μέσα σε λίγα μόλις χρόνια ένα νησί πρότυπο έξυπνης και πράσινης διαβίωσης, στο οποίο θα κυκλοφορούν ηλεκτροκίνητα οχήματα, σκούτερ, ποδήλατα και μέσα μεταφοράς on demand. Παράλληλα υπάρχουν σχέδια ακόμα και για μικρά λεωφορεία που κινούνται αυτόνομα, χωρίς δηλαδή οδηγό. Στα σχέδια της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας είναι η σταδιακή αντικατάσταση των συμβατικών οχημάτων με ηλεκτρικά, η αγορά των οποίων θα επιδοτηθεί γενναιόδωρα από το ελληνικό δημόσιο με μέχρι 12.500 ευρώ. Για να γίνει ακόμα πιο ελκυστική η μετάβαση, η VW θα διαθέσει στην Αστυπάλαια σε τιμή κόστους τα οχήματά της, πιθανότατα τα νέα μοντέλα ID.3 και ID.4. Συνολικά τόσο η αυτοκινητοβιομηχανία, όσο και το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζουν να επενδύσουν μακροπρόθεσμα στο νησί από 10 εκατομμύρια ευρώ.
«Διαλέξαμε την Αστυπάλαια γιατί πληροί μια σειρά προϋποθέσεων, όπως το μέγεθος, τον αριθμό οχημάτων, κατοίκων και τουριστών», δηλώνει στην DW o Μάικ Στέφαν επικεφαλής του πρότζεκτ ενεργειακής αναμόρφωσης της Αστυπάλαιας στη Volkswagen. Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα περιλαμβάνεται επίσης ότι στην ουσία δεν γίνεται μεταφορά οχημάτων από την ηπειρωτική χώρα στο νησί, ούτε υπάρχει καλώδιο ηλεκτροδότησης προς το νησί των Δωδεκανήσων».
Τα οφέλη για την Ελλάδα και την Volkswagen
Για την Ελλάδα το συμφέρον από τη δημιουργία ενός τόπου προτύπου για το πώς μπορεί η ηλεκτροκίνηση να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας διασφαλίζοντας μηδενικούς ρύπους είναι λίγο πολύ προφανές. Στα θετικά για το γερμανικό κολοσσό περιλαμβάνονται: η βελτίωση του κύρους του μετά το σκάνδαλο παραποιημένων τιμών ρύπων σε ντιζελοκινητήρες, καθώς και η εφαρμογή της νέας στρατηγικής στροφής προς την ηλεκτροκίνηση που ασπάστηκε μόλις πριν μερικά χρόνια η Volkswagen υπό την πίεση των αυστηρών ευρωπαϊκών προδιαγραφών ρύπων CO2.
«Υπάρχει μια πτυχή της συμφωνίας, η οποία μάλλον πέρασε στα ψιλά, αλλά είναι πολύ σημαντική για την VW», λέει στην DW o Νίκος Κουνίτης δημοσιογράφος αυτοκινήτου και μηχανολόγος μηχανικός, ο οποίος κατάγεται από την Αστυπάλαια:«Πρόκειται για τη δυνατότητα δοκιμών αυτόνομα κινούμενων αυτοκινήτων. Η σχετική νομοθεσία σε όλες τις χώρες της ΕΕ είναι αρκετά πολύπλοκη για τη διεξαγωγή τέτοιου είδους πιλοτικών προγραμμάτων σε δημόσιους δρόμους, με αρκετούς περιορισμούς στο είδος των δρόμων ή τη χρονική διάρκεια των δοκιμών. Η Αστυπάλαια ως παραμεθόριος περιοχή μπορεί να είναι πιο ελαστική ως προς τη συγκεκριμένη νομοθεσία δίνοντας στην VW ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα στην εξέλιξη αυτόνομα κινούμενων οχημάτων».
To πρόγραμμα προβλέπει από ΑΠΕ μέχρι ηλεκτρικά ποδήλατα
Από τις ντιζελογεννήτριες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Η ηλεκτροκίνηση χρειάζεται ως γνωστόν...ρεύμα. Όπως τα περισσότερα ελληνικά νησιά έτσι και η λεγόμενη “πεταλούδα του Αιγαίου”, όπως αποκαλείται λόγω της γεωγραφικής της μορφής η Αστυπάλαια, καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες σήμερα σχεδόν αποκλειστικά με ντιζελογεννήτριες.
«Για την Volkswagen η ενεργειακή μετάβαση της Αστυπάλαιας στις ανανεώσιμες πηγές αποτελεί προϋπόθεση για το πρόγραμμα διότι δεν θα είχε κανένα νόημα η ηλεκτροκίνηση στο νησί όταν η ενέργεια προέρχεται από ντιζελογεννήτριες», λέει ο Μάικ Στέφαν και προσθέτει ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια στην Αστυπάλαια με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Για τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νικόλαος Καμηνέας δηλώνει στην DW: «Η αυξημένη παραγωγή ρεύματος θα είναι περίπου της τάξης του 16% σε σχέση με αυτό το οποίο εμείς ούτως ή άλλως καταναλώνουμε αυτή τη στιγμή. Η παραγωγή αυτού του ρεύματος θα γίνεται από ένα υβριδικό σύστημα παραγωγής, το οποίο θα αποτελείται από ένα φωτοβολταϊκό και μία ανεμογεννήτρια, τα οποία θα τροφοδοτούν συνεχώς ένα σύστημα μπαταριών εξελιγμένου τύπου, το οποίο θα αποθηκεύει την ενέργεια και θα την αποδίδει στο σύστημα της ΔΕΗ». (...)
Πηγή: Deutsche Welle (https://p.dw.com/p/3uNnu και https://p.dw.com/p/3l8qJ)
Για τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νικόλαος Καμηνέας δηλώνει στην DW: «Η αυξημένη παραγωγή ρεύματος θα είναι περίπου της τάξης του 16% σε σχέση με αυτό το οποίο εμείς ούτως ή άλλως καταναλώνουμε αυτή τη στιγμή. Η παραγωγή αυτού του ρεύματος θα γίνεται από ένα υβριδικό σύστημα παραγωγής, το οποίο θα αποτελείται από ένα φωτοβολταϊκό και μία ανεμογεννήτρια, τα οποία θα τροφοδοτούν συνεχώς ένα σύστημα μπαταριών εξελιγμένου τύπου, το οποίο θα αποθηκεύει την ενέργεια και θα την αποδίδει στο σύστημα της ΔΕΗ». (...)
Πηγή: Deutsche Welle (https://p.dw.com/p/3uNnu και https://p.dw.com/p/3l8qJ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου