Η συνέντευξη του van Beurden πραγματοποιήθηκε στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ευρώπης, στο Pernis κοντά στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, το οποίο αναμένεται μέσα στην επόμενη 10ετία να μετασχηματιστεί από μονάδα επεξεργασίας πετρελαίου / αερίου σε μονάδα βιοκαυσίμων και υδρογόνου.
«Όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο αν οι εγκαταστάσεις, όπως στο Pernis, συνεχίσουν να λειτουργούν και μόνο αν έχεις μετρητά» επανέλαβε, στο ίδιο μήκος κύματος. Για να συμπληρώσει: «Εάν πρέπει να χτίσουμε ένα εργοστάσιο υδρογόνου, το οποίο θα παράγεται από αιολική ενέργεια, αυτό δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από τις επιχειρήσεις του υδρογόνου. Θα χρηματοδοτηθεί από το πετρέλαιο και το αέριο».
Σε αυτό το πλαίσιο, η Shell σχεδιάζει να αναπτύξει νέα οικόπεδα υδρογονανθράκων στη Βόρεια Θάλασσα, ευελπιστώντας να παράξει έως 170 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, κάτι το οποίο ωστόσο έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.
Αυτή την στιγμή, το αποτύπωμα άνθρακα της εταιρείας ισούται με το αντίστοιχο της Ρωσίας (συμπεριλαμβάνεται στους μεγαλύτερους μολυντές παγκοσμίως), εφόσον λάβουμε υπόψη και τις εκπομπές από τους πελάτες που χρησιμοποιούν προϊόντα της Shell.
Το επόμενο έτος, ο ενεργειακός κολοσσός αναμένεται να επενδύσει τέσσερις φορές περισσότερα χρήματα σε projects πετρελαίου και αερίου σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Κι αυτός είναι ένας από τους λόγους, για τους οποίους αμφισβητείται έντονα η δέσμευση του van Beurden για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.
Πηγή: moneyreview.gr
-Advertisement-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου