Όπως είπε «το νέο στέλεχος έφτασε νωρίτερα από το αναμενόμενο, καθώς το περίμενε να κάνει την εμφάνισή του κάποια στιγμή το νέο έτος» σημείωσε δε ότι «υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογής του εμβολίου σχετικά γρήγορα».
Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν κάνει ενισχυτική δόση θα έχουν επαρκή προστασία ενάντια στη σοβαρή νόσηση και ίσως και σε κάθε μορφή νόσησης, κάτι που θα εξακριβωθεί σε λίγες εβδομάδες.
«Όσο περισσότεροι άνθρωποι έχουν ανοσία, τόσο πιο προστατευμένοι είμαστε ενάντια στην ικανότητα της Covid-19 να μεταλλάσσεται», είπε από την πλευρά της η Οζλέμ Τουρετσί, η δεύτερη εκ των ιδρυτών της BioNTech.
Ο Ουγκούρ Σαχίν εξέφρασε την άποψη ότι «θα χρειαστεί ένα νέο εμβόλιο κατά της Covid-19 και το ερώτημα είναι πότε θα το χρειαστούμε».
Προέβλεψε τέλος ότι «οι ανεμβολίαστοι ενδέχεται να έχουν ακόμη περισσότερο σοβαρή και ταχεία νόσηση» και πως «αυξάνεται η πιθανότητα ότι οι άνθρωποι θα χρειάζονται ετήσιο εμβόλιο κατά της Covid-19, αντίστοιχο με το εμβόλιο της γρίπης».
Ο Ουγκούρ Σαχίν εξέφρασε την άποψη ότι «θα χρειαστεί ένα νέο εμβόλιο κατά της Covid-19 και το ερώτημα είναι πότε θα το χρειαστούμε».
Προέβλεψε τέλος ότι «οι ανεμβολίαστοι ενδέχεται να έχουν ακόμη περισσότερο σοβαρή και ταχεία νόσηση» και πως «αυξάνεται η πιθανότητα ότι οι άνθρωποι θα χρειάζονται ετήσιο εμβόλιο κατά της Covid-19, αντίστοιχο με το εμβόλιο της γρίπης».
Εμβόλια Moderna- Pfizer: Τι δείχνει η πρώτη μεγάλη σύγκριση της αποτελεσματικότητάς τους
Όλα τα mRNA εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά και παρέχουν σημαντική προστασία, αλλά εκείνα της Moderna φαίνεται να είναι λίγο καλύτερα σε σχέση με της Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με την πρώτη απευθείας σύγκριση της αποτελεσματικότητάς τους που έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες. Η σύγκριση βασίστηκε στην ανάλυση των ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων σχεδόν 450.000 ανθρώπων που είχαν κάνει τα δύο εμβόλια κατά του κορωνοϊού.
«Και τα δύο εμβόλια είναι απίστευτα αποτελεσματικά, με σπάνιες περιπτώσεις λοιμώξεων breakthrough σε εμβολιασμένους. Όμως, άσχετα από το ποιο στέλεχος επικρατούσε -στην αρχή το Άλφα και μετά το Δέλτα- το εμβόλιο της Moderna ήταν ελαφρώς πιο αποτελεσματικό», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Χουάν Κάζας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham & Women'ς της Βοστώνης.
Η αποτελεσματικότητα συγκρίθηκε με βάση πέντε δείκτες: Περιστατικά νόσου Covid-19, περιστατικά με συμπτώματα, νοσηλείες, εισαγωγές σε ΜΕΘ και θάνατοι από Covid-19. Η σύγκριση έγινε αρχικά σε 219.842 βετεράνους του στρατού των ΗΠΑ που είχαν εμβολιαστεί με Pfizer μεταξύ Ιανουαρίου-Μαΐου 2021 και άλλους τόσους που είχαν εμβολιαστεί με Moderna.
Τις επόμενες 24 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό (σε μία περίοδο που επικρατούσε η παραλλαγή Άλφα), ο κίνδυνος λοίμωξης από κορονοϊό υπολογίστηκε σε 4,52 περιστατικά ανά 1.000 εμβολιασμένους ανθρώπους με Moderna έναντι 5,75 ανά 1.000 με Pfizer.
ΣτΕ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε, σε διάσκεψη, ότι είναι συνταγματικός και σύμφωνος με τις υπερνομοθετικές διατάξεις ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της covid-19. Όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κρίθηκε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί συνταγματική υποχρέωση για επίδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης. (...)
«Κρίθηκε επίσης αφενός ότι η υποχρέωση εμβολιασμού μόνο του ιατρικού, παραϊατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας εν σχέσει με άλλες κατηγορίες εργαζομένων και αφετέρου ότι η προβλεπόμενη διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου της συμμόρφωσης με την υποχρέωση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού δεν παραβιάζει τη νομοθεσία περί προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου