Για περισσότερα από 80 χρόνια το άγαλμα του Θίοντορ Ρούσβελτ στέκονταν μπροστά από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Μανχάταν. Τώρα όμως ήρθε η στιγμή να εγκαταλείψει τη θέση του καθώς μεταφέρθηκε στη βόρεια Ντακότα στην Προεδρική Βιβλιοθήκη Θίοντορ Ρούσβελτ.
Η απομάκρυνση του αγάλματος κόστισε 2 εκατ. δολάρια και έγινε σε συνεργασία του μουσείου με τον δήμο της Νέας Υόρκης, ύστερα από την ψηφοφορία της Επιτροπής Δημόσιου Σχεδιασμού της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο για τη μετεγκατάσταση του μνημείου.
«Η κατανόηση της σημασίας των αγαλμάτων και των μνημείων ως ισχυρών συμβόλων έγινε ακόμη πιο εμφανής μετά το κίνημα για φυλετική δικαιοσύνη που προέκυψε μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ», είχει δηλώσει τότε το Μουσείο, σημειώνοντας ότι «έχει καταστεί σαφές ότι η αφαίρεση του αγάλματος θα ήταν ένα σύμβολο προόδου προς μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς».
Το χάλκινο μνημείο που απεικονίζει τον 26ο πρόεδρο των ΗΠΑ πάνω σε ένα άλογο πλαισιωμένο από έναν Αφρικανό και έναν ιθαγενή Αμερικανό προκάλεσε το προηγούμενο διάστημα έντονες διαμαρτυρίες καθώς οι επικριτές του το βλέπουν ως σύμβολο της αποικιοκρατίας και του ρατσισμού.
Το άγαλμα δέχθηκε πυρά εν μέσω πανεθνικών διαδηλώσεων του κινήματος black lives matter που πυροδοτήθηκαν από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία τον Μάιο του 2020.
Ο Θίοντορ Ρούσβελτ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ήταν γόνος οικογενείας μεγαλοτραπεζιτών. Ανακηρύχθηκε εθνικός ήρωας μετά τον Ισπανοαμερικανικό Πόλεμο του 1898 και το 1900 εκλέχτηκε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Μετά τη δολοφονία του Ουίλλιαμ ΜακΚίνλεϊ ανήλθε στον προεδρικό θώκο, όπου επανεξελέγη θριαμβευτικά το 1904. Τιμημένος με το Νόμπελ ειρήνης για τη συμβολή του στη λήξη του Ρωσο-Ιαπωνικού πολέμου, άσκησε μια ιμπεριαλιστική εξωτερική πολιτική με τις ΗΠΑ να προσαρτούν τη Χαβάη και τη Διώρυγα του Παναμά. Στην εποχή του η χώρα του έγινε στρατιωτική υπερδύναμη. Απεβίωσε στις 19 Ιανουαρίου του 1919 στο Όιστερ Μπέι. Ο μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούζβελτ ήταν μακρινός ξάδερφος του.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου