Η κυβερνητική πλειοψηφία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως βρίσκεται σε πανικό λόγω δημοσκοπικής καθίζησης και της πιθανότητας να βρεθεί στην τρίτη θέση. Έτσι, για να επανέλθει στην επιφάνεια καταφεύγει στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, σαν συνέχεια του αιτήματος για εκλογές που είχε διατυπώσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού τον περασμένο Δεκέμβριο.
Οι στόχοι Τσίπρα
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αναφέρεται μόνο στο ζήτημα της κακοκαιρίας, αλλά κατακρίνει την κυβέρνηση και για την διαχείριση τόσο της πανδημίας όσο και της ακρίβειας. Οι διαθέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφείς: Επικεντρώνει διαρκώς τα βέλη της έντονης κριτικής του προσωπικά στον πρωθυπουργό. Δεν αρκείται στο να ζητά την παραιτήση μόνο του αρμόδιου για την διαχείριση της κακοκαιρίας υπουργού, του Χρήστου Στυλιανίδη, αλλά δείχνει ως υπεύθυνο τον ίδο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας την δική του παραίτηση.
Στο «μικροσκόπιο» του Αλέξη Τσίπρα, πάντως, μπαίνει και το ΚΙΝΑΛ, υπό τη νέα ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη κατηγορήσει τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ για την «αντίφαση», όπως την χαρακτηρίζει η Κουμουνδούρου, να λέει «ναι» στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αλλά «όχι» σε πρόωρες εκλογές.
Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του φέρεται να επιθυμεί την αποφυγή της έντασης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την πόλωση. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει σήμερα εκ νέου απαντήσεις στην κριτική που του έχει ασκηθεί για τη διαχείρηση της κακοκαιρίας. Ωστόσο, δεν πρόκειται να μείνει εκεί, καθώς θα παρουσιάσει το κυβερνητικό έργο, αναφερόμενος στην οικονομία και την ανάπτυξη, αλλά και στην αμυντική θωράκιση της χώρας με τις συμφωνίες που υπέγραψε με ΗΠΑ και Γαλλία.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για απουσία κυβερνητικής πρότασης, τονίζοντας πως ζητεί εκλογές για να φύγει η κυβέρνηση, χωρίς όμως να έχει παρουσιάσει μια πλατφόρμα διακυβέρνησης της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Θα επαναλάβει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στην ώρα τους, δηλαδή το 2023.
Οι στόχοι Ανδρουλάκη
Το διακύβευμα για τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι να αποφύγει τις «τρικλοποδιές» τόσο της κυβέρνησης, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας την αποφασιστικότητα του ΚΙΝΑΛ να διατηρήσει την αυτόνομη πορεία του κόμματος.
Παράλληλα, βασικός στόχος του νέου προέδρου του κόμματος είναι να δείξει ότι βρίσκεται σε θέση να «απειλήσει» την κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Κεντροαριστεράς, απορρίπτοντας τα διλήμματα του δικομματισμού και ασκώντας προγραμματική αντιπολίτευση, τονίζοντας την «ανικανότητα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκφράσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση.
Οι δυο μονομάχοι
Ήδη, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, έδωσαν ένα σαφές δείγμα γραφής για το πώς θα κινηθεί η τελική σύγκρουση μεταξύ των δύο, καθώς πήραν το Σάββατο το λόγο και «κονταροχτυπήθηκαν» για την διαχείριση της κακοκαιρίας, ανεβάζοντας τους τόνους στα ύψη. Η νέα μονομαχία Κυρ. Μητσοτάκη – Αλ. Τσίπρα σήμερα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σφοδρή. Η μεταξύ τους σύγκρουση αναμένεται να γενικευθεί και να καλύψει το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.
Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον δημόσιο και κοινοβουλευτικό διάλογο, πέραν των γνωστών κατηγοριών περί διαφθοράς ή και κακής διαχείρισης, είναι ότι ακόμα και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών εξαιτίας της πανδημίας εντάσσονται τώρα στη ρητορική αντιπαράθεση. «Κάθε μέρα χάνουμε και ένα Μάτι», είπε χθες το πρωί από το βήμα της Ολομέλειας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Αυγέρη, συγκρίνοντας τον αριθμό των θανάτων ανθρώπων επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, με τους θανάτους ημερησίως, τώρα, εξαιτίας της πανδημίας. Νωίτερα, το βράδυ της Παρασκευής, ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, έλεγε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Η ίδια η πρόταση δυσπιστίας που καταθέσατε υπενθυμίζει αυτόματα τη διαχείρισή σας στο Μάτι και στη Μάντρα με τους εκατόν είκοσι τέσσερις νεκρούς».
Διπολισμός και «απομόνωση»
Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ με την τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία που δρομολόγησε καταθέτοντας την πρόταση δυσπιστίας, στόχο έχει να διαμορφώσει συνθήκες μακράς προεκλογικής σύγκρουσης, εμφανίζοντας εαυτόν ως κύριο πυλώνα ενός διπολισμού απέναντι στη σημερινή κυβερνητική παράταξη. Οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έκαναν λόγο για την «διαμόρφωση μιας μεγάλης δημοκρατικής, αριστερής, προοδευτικής πλειοψηφίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα».
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η «διμέτωπη» πίεση που ασκεί εμφανέστατα πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αφενός προς την ΝΔ και αφετέρου κυρίως στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Απέναντι σε αυτή την τακτική η απάντηση της ΝΔ είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φοβάται περαιτέρω συρρίκνωση του, που θα το φέρει «πίσω» από το ΚΙΝΑΛ στις εκλογές, ενώ την ίδια στιγμή, τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και οι άλλοι «θεωρητικώς» αποδέκτες της «επίθεσης φιλίας» ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ, επί της ουσίας απαντούν αρνητικά στο κόμμα του κ. Τσίπρα. Έτσι, ενώ σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να παρουσιάσει απομονωμένη την ΝΔ στη Βουλή, διαμορφώνεται περιβάλλον «απομόνωσης» του ΣΥΡΙΖΑ από τις δυνάμεις στων οποίων τη συμπόρευση προσδοκά ο κ. Τσίπρας.
Afirimeno.com
Με στοιχεία και πληροφορίες από kathimerini.gr και in.gr
Σχετική ανάρτηση: Κίνηση εντυπωσιασμού η πρόταση μομφής του Αλ. Τσίπρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου