Σημαντική μείωση κατέγραψε η λιγντική παραγωγή στη χώρα μας με το κενό να καλύπτεται από το φυσικό αέριο, ενώ αύξηση καταγράφει και η παραγωγή των ΑΠΕ.
Στην Ελλάδα
Το κενό στην παραγωγή λιγνίτη καλύφθηκε ως επί το πλείστον από τις μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες κάλυψαν το 2021 το 40% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού στη χώρα μας ή αλλιώς 20.873GWh. Σε σχέση με το 2020 η παραγωγή των μονάδων αερίου κατέγραψε αύξηση της τάξης του 17,2% ή αλλιώς 3.059 GWh.
Σημαντική αύξηση καταγράφει επίσης και η παραγωγή των ΑΠΕ η οποία ενισχύθηκε κατά 16,2% ή αλλιώς κατά 2.393 GWh. Οι ΑΠΕ κάλυψαν το 20% της συνολικής παραγωγής (10.458GWh). Εάν μάλιστα προστεθεί στο μερίδιο των ΑΠΕ και η παραγωγή στο δίκτυο, από μικρότερα φωτοβολταϊκά τότε το ποσοστό αυξάνεται κατά 10% (477GWh) και φτάνει στο 30%.
Το 2021 εξάλλου ήταν και μια εξαιρετική χρονιά από πλευράς υδροηλεκτρικής παραγωγής, η οποία κάλυψε το 10% της συνολικής παραγωγής (5.294GWh) δηλαδή περίπου όσο οι λιγνίτες. Σε σχέση με το 2020 η υδροηλεκτρική παραγωγή παρουσιάζει αύξηση 82,5%.
Συμπερασματικά κατά το 2021, οι βασικές πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αναδείχθηκαν οι μονάδες φυσικού αερίου αλλά και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Οι ανανεώσιμες πηγές σε άνοδο: 37% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ
Το γράφημα, από το ΑΠΕ - ΜΠΕ, αποτυπώνει στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η ηλιακή ενέργεια είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το γράφημα, από το ΑΠΕ - ΜΠΕ, αποτυπώνει στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η ηλιακή ενέργεια είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Από τις ανανεώσιμες πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 36% είναι Αιολική, το 33% υδροηλεκτρική και το 14% ηλιακή.
Πηγές: capital.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου