Το «Χαμόγελο του Παιδιού», επισημαίνει τις ραγδαίες και τραγικές επιπτώσεις που έχουν, τόσο για τον Οργανισμό, όσο και τα για 241 Παιδιά που σήμερα μεγαλώνουν στα 14 Σπίτια του πανελλαδικά, η εφαρμογή συγκεκριμένων άρθρων της υπουργικής Απόφασης.
Σύμφωνα με το Χαμόγελο του Παιδιού, η εφαρμογή συγκεκριμένων άρθρων επιβάλλει αυστηρές και ανελαστικές προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των Ιδιωτικών "Μη Κερδοσκοπικών Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας", καθώς και σχετικές κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, όπως είναι η ποινή φυλάκισης κατ' ελάχιστον ενός έτους, η παύση του διοικητικού συμβουλίου και υπέρογκα πρόστιμα, χωρίς να περιλαμβάνει τους δημόσιους και εκκλησιαστικούς φορείς.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος, άφησε αιχμές κατά της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, ζητώντας να μην κλείσει το Χαμόγελο του Παιδιού. «Είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστώ ότι μπορεί να υπάρξει άνθρωπος που να θέλει να κάνει κακό σε αυτόν τον φορέα και μάλιστα άνθρωπος που υποτίθεται είναι ειδικός σε αυτές τις καταστάσεις», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης.
«Στον βωμό της αποϊδρυματοποίησης, που κι εμείς πρεσβεύουμε, έρχεται να κλείσει κάποια ιδιωτικά, γιατί κάποιοι άλλοι έχουν ειδικές σχέσεις με την κα υφυπουργό, και φυσικά να αφήσει στο απυρόβλητο τα δημόσια και εκκλησιαστικά» σπίτια που φιλοξενούν παιδιά ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος σχετικά με τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας υφιστάμενων και νέων ιδιωτικών δομών για παιδιά.
Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας
Σε ανακοίονωσή του το υπουργείο Εργασίας απαντά στον κ. Γιαννόπουλο ότι «κανείς δεν κλείνει αλλά και κανείς δεν μένει χωρίς κανόνες». Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται ότι είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να δημιουργηθούν οι προδιαγραφές προστασίας των μονάδων αυτών. Συγκεκριμένα, η ενημέρωση του υπουργείο Εργασίας μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Για πρώτη φορά ορίζουμε αυστηρές προδιαγραφές και σαφή κριτήρια ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ). Πρόκειται για τις μόνες δομές που δεν είχαν κανόνες λειτουργίας, σε αντίθεση π.χ. με τις δομές φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία κτλ.
Ειδικότερα, με Υπουργική Απόφαση καλύπτουμε ένα μεγάλο ρυθμιστικό κενό στην παιδική προστασία, το οποίο φιλοδοξεί να μετατρέψει την ιδρυματική φροντίδα σε μέσο αποϊδρυματοποίησης για κάθε παιδί που στερήθηκε την οικογένειά του... Αυτό φυσικά είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαβούλευσης...
Για πρώτη φορά, με απόλυτη διαφάνεια δημιουργούμε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων παιδικής προστασίας... Πλέον κάθε ΜοΠΠ οφείλει, για όσο διάστημα φιλοξενεί τα παιδιά, να διασφαλίζει τα δικαιώματα τους, ώστε αυτά να συμμετέχουν και να έχουν ενεργό ρόλο στα θέματα που τα αφορούν και κυρίως μεριμνά έμπρακτα για την τοποθέτηση των ανηλίκων σε κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον.
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, σε όλες τις δομές παρέχεται μεταβατική περίοδος διάρκειας ενός έτους, με σκοπό να προσαρμοστούν στις νέες προϋποθέσεις λειτουργίας τους...»
Πηγές: Πληροφορίες από lifo.gr και protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου