Σημειώνεται, ότι μαραθώνιος κολύμβησης αποτελεί διοργάνωση του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, ενδεικτικό και της σημασίας που αποδίδει και η τοπική αυτοδιοίκηση στον αθλητικό τουρισμό. Παράλληλα με τον αγώνα θα υλοποιηθούν δυο μουσικές συναυλίες αλλά και ένα φεστιβάλ τοπικών προϊόντων, με τη συμμετοχή παραγωγών της περιοχής. Το Πευκί, όπου είναι ο βασικός τόπος διαμονής αθλητών και επισκεπτών του αγώνα, καταγράφει 100% πληρότητα στα καταλύματα του.
Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης αποτελεί την αναβίωση, ύστερα από 2.500 χρόνια, της αυθεντικής μαραθώνιας κολυμβητικής διαδρομής. Περιλαμβάνει διάφορες διαδρομές κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης. Ο κολυμβητικός αγώνας παρέχει τη δυνατότητα στους σύγχρονους κολυμβητές να μιμηθούν το ιστορικό κατόρθωμα του Σκυλλία και της Ύδνας, κολυμπώντας πάνω από τα ναυάγια της ιστορικής ναυμαχίας του Αρτεμισίου. Η διοργάνωση περιλαμβάνει αγώνες κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης 14.5χλμ, 10χλμ, 5χλμ, 3χλμ, 1.5χλμ και 500μ. (για παιδιά) στο Πευκί Ευβοίας του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού.
Ο Σκυλλίας και η κόρη του, Ύδνα, αποτελούν τους πρώτους κολυμβητές υπεραποστάσεων όπως καταγράφονται στα κείμενα της παγκόσμιας ιστορίας. Η ιστορία του Σκυλλία και της Ύδνας αναφέρει πως το 480 π.Χ., μετά από σειρά θαυμαστών επιτευγμάτων στις καταδύσεις, συνελήφθησαν από τον περσικό στρατό ο οποίος τους επιβίβασε σε πλοίο του στόλου του καθώς ήθελε να τους χρησιμοποιήσει για «κυνήγι» ενάλιων θησαυρών σε ναυάγια της εποχής. Στην συνέχεια, όμως, οι ιστορικοί κολυμβητές αντιλήφθηκαν ότι οι Πέρσες σκόπευαν να τους χρησιμοποιήσουν στην επικείμενη ναυμαχία του Αρτεμισίου, γεγονός που θα έφερνε τον Σκυλλία και την Ύδνα αντιμέτωπους με τους ομοεθνείς τους. Μαθαίνοντας λοιπόν τα νέα οι Αρχαίοι ήρωες βούτηξαν στη θάλασσα, έκοψαν τα σκοινιά από τις άγκυρες των περσικών πλοίων και ξεκίνησαν το κολυμβητικό τους ταξίδι μέχρι το Αρτεμίσιο για να ενημερώσουν τον ελληνικό στόλο.
Τα ιστορικά κατορθώματα των δυο αυτών κολυμβητών έχουν καταγραφεί από τον πατέρα της Ιστορίας, Ηρόδοτο, ο οποίος εκθείασε τον Σκυλλία και την Ύδνα, τόσο για τις κολυμβητικές τους ικανότητες όσο και για την σημασία των πληροφοριών που μετέφεραν στους Έλληνες, οι οποίες επέτρεψαν στον Στόλο να οργανωθεί για τις επικείμενες ναυμαχίες και τελικά να θριαμβεύσει. Με αυτό τον τρόπο καταγράφηκε στην ιστορία πριν 2.500 χρόνια η πρώτη μαραθώνια κολυμβητική διαδρομή, η οποία σύμφωνα με τον Ηρόδοτο υπολογίζεται στα 80 στάδια, δηλαδή 9 ναυτικά μίλια!
Προς τιμήν των πρώτων κολυμβητών υπεραποστάσεων, του Σκυλλία και της Ύδνας, διεξάγεται η διοργάνωση «Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης», στα στενά του Αρτεμισίου, δηλαδή την τοποθεσία της ιστορικής ναυμαχίας μεταξύ Ελλήνων και Περσών. Ο κολυμβητικός αγώνας δίνει συνεπώς τη δυνατότητα στους σύγχρονους κολυμβητές να μιμηθούν το ιστορικό κατόρθωμα του Σκυλλία και της Ύδνας, κολυμπώντας πάνω από τα ναυάγια της ιστορικής ναυμαχίας του Αρτεμισίου.
Η διοργάνωση προωθεί το ιστορικής σημασίας επίτευγμα των πρώτων κολυμβητών μαραθώνιας διαδρομής και έχει ως στόχο την προβολή και διάδοση του ιστορικού πλούτου του Αρτεμισίου και της Ελλάδας συνολικά, τονίζουν οι διοργανωτές του αγώνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σκυλλίας, ο πρώτος κολυμβητής μακρών αποστάσεων στην αρχαιότητα
Σκυλλίας 2017: Καταδύσεις, Διάπλους Β Ευβοϊκού και Ρεκόρ
Η κολύμβηση στην αρχαία Ελλάδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου