Εξάλλου το καλοκαίρι "καλά κρατεί" και οι παραλίες παραμένουν το ίδιο ωραίες.
Την όποια διαφορά στο φετινό καλοκαίρι την κάνει η αυξημένη τουριστική προσέλευση.
Παρ' όλα αυτά αξίζει τον κόπο!
Φωτογραφία αριστερά: Η περίφημη Βοϊδοκοιλιά και η ευρύτερη περιοχή της.
Στις παραλίες: Ρωμανού, Πετροχώρι και Βοϊδοκοιλιά
Στις παραλίες των Φιλιατρών
Στις παραλίες της Κυπαρισσίας
Σε μια μικρή απόσταση δυο-τριών χιλιομέτρων, συναντά κανείς τις πιο ωραίες παραλίες της Μεσσηνίας: Τις παραλίες του Ρωμανού, του Πετροχωρίου και φυσικά της Βοϊδοκοιλιάς, με την τελευταία να θεωρείται ως μια από τις πιο όμορφες παραλίες όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου.
Παραλία Ρωμανού (ή Γλυφαδάκι): Μεγάλη αμμουδιά σε μήκος και πλάτος με πολύ καλή ποιότητα άμμου και με τους επιβλητικούς αμμόλοφους να δεσπόζουν στο βάθος. Εντυπωσιακοί σχηματισμοί από βράχια δεξιά της παραλίας. Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη με πλούσιο βυθό. Δεν θα μπορούσε φυσικά να λείψει από την παραλία και το beach bar με τις ξαπλώστρες και τις ψάθινες ομπρέλες που όμως δεν καταλαμβάνει παρά ένα μικρό μέρος της μεγάλης παραλίας.
Λίγο βορειότερα,στην παραλία Μπούκα (επίσης στου Ρωμανού), δεσπόζουν οι εγκαταστάσεις (με σεβασμό όμως στο φυσικό περιβάλλον) του τουριστικού συγκροτήματος Costa Navarino που συγκεντρώνει ποιοτικό τουρισμό υψηλών προδιαγραφών, σε ανάλογα τσουχτερές τιμές.
Παραλίες στο Πετροχώρι: Στη συνέχεια της παραλίας του Ρωμανού, λίγο νοτιότερα, συναντάμε την παραλία του Πετροχωρίου. Μάλλον πρόκειται για περισσότερες συνεχόμενες παραλίες, που διακόπτονται από βράχια με εντυπωσιακά σχήματα. Ίσως αυτή η συνεχής εναλλαγή άμμου και βράχου δίνει μια ξεχωριστή ομορφιά στο τοπίο. Μπορούμε ακόμη να προσθέσουμε και τα δυο μικρά ξερονήσια (ξέρες) σε κοντινή απόσταση μέσα στη θάλασσα. Η ποιότητα του νερού και της άμμου είναι εξαιρετική και δεν διαφέρει από εκείνη στου Ρωμανού.
Η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς: Σε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από το Πετροχώρι, λίγο νοτιότερα, σε ένα τέλειο ημικύκλιο, η γραφική Παραλία της Βοϊδοκοιλιάς. Μια λωρίδα από αμμόλοφους χωρίζει τον όρμο της Βοϊδοκοιλιάς από τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, ενώ δυο βουναλάκια δεσπόζουν στο άνοιγμά της προς το Ιόνιο, και προστατεύουν την παραλία από τους ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους που πνέουν συχνά στην ανοιχτή θάλασσα. Συγκεντρώνει όμως πολύ τουρισμό! Στη βόρεια πλευρά της παραλίας πάνω στο λόφο βρίσκονται τα ερείπια θολωτού τάφου της Μυκηναϊκής περιόδου, ενώ στη νότια πλευρά πάνω στο βουναλάκι τα ερείπια Μεσαιωνικού κάστρου.
Η καλύτερη προσέγγιση της παραλίας της Βοϊδοκοιλιάς είναι από το στενό ασφαλτοστρωμένο δρόμο που ξεκινά από το χωριό Πετροχώρι και καταλήγει στη βόρεια πλευρά της παραλίας. Υπάρχει και ένα μονοπάτι δίπλα στην λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας που ξεκινά από την παραλία Ντιβάρι και καταλήγει στη νότια πλευρά της παραλίας.Η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς και η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως "τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους" και είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000. Έτσι δεν θα βρείτε εκεί καφεμπάρ, ταβέρνες, ξαπλώστρες με ομπρέλες, κλπ. Όλα όσα χρειάζεστε πρέπει να τα φέρετε μαζί σας.Λίγο πο βόρεια στη Χρυσή Ακτη, το Βρωμονέρι και τον Λαγκούβαρδο:
Στο Μάτι (ή Χρυσή Ακτή) νότια της Μαραθούπολης και κοντά στους Γαργαλιάνους. Απέραντη παραλία που φτάνει νότια μέχρι τις εγκαταστάσεις της πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας Costa Navarino, στο Ρωμανό. Στην παραλία στο Μάτι υπάρχουν οργανωμένα σημεία με μπαρ, ξαπλώστρες και ομπρέλες. Το μεγαλύτερο όμως μέρος της είναι ελεύθερο. Στην αρχή, εκεί που καταλήγει ο δρόμος από τους Γαργαλιάνους, θα συναντήσετε πολύ κόσμο. Όσο απομακρύνεστε προς τα νότια ο κόσμος λιγοστεύει και μπορείτε εκεί να απολαύσετε το μπάνιο σας μόνο με την παρέα σας.
Στο Βρωμονέρι: Δυο περίπου χιλιόμετρα βορειότερα από το Μάτι, ένας ειδυλλιακός κολπίσκος, προστατευμένος από τους ανέμους με ήρεμα νερά. Λέγεται ότι εδώ αναβλύζουν θερμές πηγές. Στο Βρωμονέρι συνήθως συχνάζουν οι ντόπιοι.
Στο Λαγκούβαρδο, κοντά και βόρεια της Μαραθούπολης. Μια από τις πιο όμορφες παραλίες της δυτικής Μεσσηνίας, ένας μικρός όρμος περίπου δύο χιλιομέτρων με μεγάλη αμμουδια, ανάμεσα στα βραχάκια που υπάρχουν δεξιά και αριστερά, με καθαρά γαλαζοπράσινα νερά. Υπάρχουν δυο οργανωμένα σημεία με μπαρ που διαθέτουν δωρεάν ξαπλώστρες και ομπρέλες. Το μεγαλύτερο όμως μέρος της παραλίας είναι ελεύθερο. Αξίζει να την επισκεφθεί κανεις και να κολυμπίσει εκεί, ειδικά όταν δεν φυσούν δυτικοί άνεμοι.
Στην Άγια Κυριακή, λίγο νοτιότερα από τα Φιλιατρά, είναι η κλειστή και προστατευμένη από τους ανέμους παραλία με το μικρό λιμανάκι. Εκεί, δεξιά και αριστερά της παραλίας, υπάρχουν και δυο καλές ταβέρνες. Στο βάθος της παραλίας φυσικό είναι να υπάρχει το εκκλησάκι της Άγιας Κυριακής από όπου πήρε η περιοχή το όνομά της.
Στο Στόμιο, περίπου 3,5 χιλιόμετρα βόρεια από τα Φιλιατρά, σε έναν μικρό κλειστό κόλπο, εκεί που καταλήγει ένα ρέμα, είναι η δημοφιλής για ντόπιους και επισκέπτες παραλία. Με καθαρά νερά, σχετικά μικρή όμως για το πλήθος του κόσμου που συγκεντρώνει το καλοκαίρι. Η πρόσβαση στην παραλία μπορεί να γίνει από δυο διαφορετικά σημεία, από την μια και την άλλη πλευρά του ρέματος.
Τα περίεργα αξιοθέατα των Φιλιατρών: Πηγαίνοντας στα Φιλιατρά, την τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Μεσσηνίας (με 10.000 περίπου κατοίκους), πέρα από τη μεγάλη πλατεία με το βενετσιάνικο συντριβάνι, δεν μπορεί παρά να σου προκαλέσουν έκπληξη τρία ακόμη εντυπωσιακά αξιοθέατα. Πρόκειται για το ομοίωμα του Πύργου του Άιφελ, την τεράστια Γεωγραφική Σφαίρα και δίπλα στην θάλασσα το Κάστρο των Παραμυθιών. Όλα δωρεές του “ομογενούς εξ Αμερικής ιατρού” Χαράλαμπου Φουρναράκη (ή Χάρυ Φουρνιέ).
Στις παραλίες της Κυπαρισσίας
Στο Καλό Νερό: Σε μικρή απόστση από την Κυπαρισσία, στο Καλό Νερό με αρκετές παραλίες. Εμείς προτιμήσαμε την παραλία έξω και λίγο βόρεια από τον οικισμό. Απέραντη παραλία, χωρίς ξαπλώστρες και ομπρέλες, διαθέτει όμως ντους, ενώ η άμμος της παραλίας είναι χοντρή και πολύχρωμη.
Πιο νότια τώρα Στο κάστρο και τις παραλίες της Μεθώνης.
Η ιστορική κωμόπολη της Μεσσηνίας, η Μεθώνη, στα νοτιοδυτικά του νομού, με το περίφημο βενετσιάνικο κάστρο της, προσφέρεται για χαλάρωση, μπάνια, αλλά και ένα ταξίδι στην ιστορία. Στα δίπατα σπίτια με τα κεραμίδια, στην τεράστια παραλία με την ψιλή υγρή άμμο, στο φανταστικό κάστρο με το πετρόκτιστο Μπούρτζι, αλλά και στις ψαροταβέρνες, μπορεί κανείς να βρει εκείνο που αναζητά για μερικές μέρες διακοπών δίπλα στη θάλασσα.
Για το afirimeno.com
Κείμενα και Φωτογραφίες: Takis Ant
Στις παραλίες της δυτικής Μεσσηνίας τον Αύγουστο (11.8.2016)
Στην παραλία της Χρυσής Ακτής (Μάτι) Γαργαλιάνων (28.7.2015)
Στην παραλία του Λαγκούβαρδου (19.8.2012)
Κείμενα και Φωτογραφίες: Takis Ant
Περισσότερα στις σχετικές αναρτήσεις μας:
Στις παραλίες: Ρωμανού, Πετροχώρι και Βοϊδοκοιλιά (15 Αυγούστου 2014)Στις παραλίες της δυτικής Μεσσηνίας τον Αύγουστο (11.8.2016)
Στην παραλία της Χρυσής Ακτής (Μάτι) Γαργαλιάνων (28.7.2015)
Στην παραλία του Λαγκούβαρδου (19.8.2012)
Σε κάποιες παραλίες της δυτικής Μεσσηνίας (31.8.2020)
Στο κάστρο και τις παραλίες της Μεθώνης (11.8.2014)
Τα περίεργα αξιοθέατα των Φιλιατρών (13.5.2012)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου