14 Αυγούστου 2022

Το σκάνδαλο παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, στον γερμανικό τύπο

Süddeutsche Zeitung: «Η υπόθεση των παρακολουθήσεων ταλαιπωρεί τον Μητσοτάκη».
Handelsblatt: Η υπόθεση κατασκοπείας ενός γνωστού πολιτικού και ενός ερευνητή δημοσιογράφου ρίχνει σκιές στο ιστορικό επιτυχιών του Έλληνα πρωθυπουργού».
Die Zeit: Περί «νόμιμων» αλλά «λάθος» παρακολουθήσεων.
Handelsblatt: Ο Μητσοτάκης λέει ότι δεν γνώριζε τίποτα αλλά πρέπει να δώσει εξηγήσεις.


Σε δήλωσή του στις 8 Αυγούστου 2022 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής: «Παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας. Γιατί αν και αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό πρόσωπο, ο χειρισμός της υπήρξε ελλιπής. Ακριβώς γι’ αυτό απομακρύνθηκε αμέσως ο Διοικητής της ΕΥΠ. Ενώ και ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη». 

Κάποια σχόλια του γερμανικού τύπου στη συνέχεια από την Deutsche Welle:

SZ: Ένα «λάθος» που «ταλαιπωρεί» τον Μητσοτάκη
13.08.2022
«Η υπόθεση των παρακολουθήσεων ταλαιπωρεί τον Μητσοτάκη» είναι ο τίτλος στο δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, που αναφέρεται στην τελευταία τηλεοπτική δήλωση του πρωθυπουργού: «Για τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η υπόθεση είναι ξεκάθαρη. Το όλο ήταν λάθος, τόνισε ο ίδιος στις αρχές της εβδομάδας. 'Νόμιμο' μεν, διότι είχε προηγηθεί εισαγγελική εντολή, αλλά 'πολιτικά απαράδεκτο'. Ο Μητσοτάκης προφανώς θεωρεί ότι το ζήτημα θα ξεχαστεί και θα δώσει τη θέση του στην καλοκαιρινή καθημερινότητα. Αλλά η αντιπολίτευση δεν θα τον αφήσει να γλυτώσει τόσο εύκολα», υποστηρίζει ο αρθρογράφος.
Η εφημερίδα του Μονάχου υπενθυμίζει ότι «στη σχετική συζήτηση παρενέβη και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μία νομικός με κύρος. Είπε ότι το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα αποτελεί θεμελιώδη συνθήκη μίας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας και ζήτησε την 'άμεση και πλήρη διαλεύκανση' της υπόθεσης των παρακολουθήσεων. Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη πρέπει 'να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους και να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα'».
https://p.dw.com/p/4FU0a

HB: «Σκιά» οι υποκλοπές στις επιτυχίες Μητσοτάκη
11.08.2022
Ο ανταποκριτής της Handelsblatt στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ, σχολιάζει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στη χώρα, επισημαίνοντας ότι «από την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από μία τριετία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυβερνά διαρκώς υπό συνθήκες κρίσης. Αρχικά η ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μετά η πανδημία και η διαμάχη με την Τουρκία για τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις οικονομικές ζώνες στο Αιγαίο, στη συνέχεια ο πληθωρισμός-σοκ, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα ενεργειακά… και τώρα η επόμενη κρίση – η οποία όμως αυτή τη φορά είναι «σπιτική»: Η υπόθεση κατασκοπείας ενός γνωστού πολιτικού και ενός ερευνητή δημοσιογράφου ρίχνει σκιές στο ιστορικό επιτυχιών του Έλληνα πρωθυπουργού».
Όπως αναφέρει ο συντάκτης, δεν μπορούν ακόμη να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις όσον αφορά τις πολιτικές συνέπειες του σκανδάλου. Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί ότι αν και «ο 54χρονος συντηρητικός πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει κακομάθει από την επιτυχία μέχρι στιγμής» τα περιθώρια αρχίζουν να στενεύουν, καθώς το αργότερο την άνοιξη θα γίνουν εκλογές: «Στις δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει σαφές προβάδισμα. Όμως η υπόθεση των υποκλοπών θα μπορούσε να φέρει μεγαλύτερη υποστήριξη στα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης».
https://p.dw.com/p/4FO7i

Zeit: Περί «νόμιμων» αλλά «λάθος» παρακολουθήσεων
09.08.2022
Μετά την πολυαναμενόμενη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το σκάνδαλο η εφημερίδα Die Zeit παρατηρεί: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε την ευθύνη για κατασκόπευση πολιτικού της αντιπολίτευσης. Στην τηλεοπτική του δήλωση ανέφερε ότι δεν γνώριζε τίποτα για υποκλοπές πέρυσι σε βάρος του αρχηγού των αντιπολιτευόμενων σοσιαλιστών, Νίκου Ανδρουλάκη (…) Για τις υποκλοπές πληροφορήθηκε μόλις πριν από λίγες μέρες (…) Η πράξη ήταν νόμιμη, ωστόσο οι μυστικές υπηρεσίες υποτίμησαν την πολιτική διάσταση της υπόθεσης, ανέφερε ο Μητσοτάκης. Δεν είπε όμως τίποτα για τους λόγους, για τους οποίους παρακολουθούσαν τον Ανδρουλάκη. Η ελληνική μυστική υπηρεσία ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού, όπως αποφάσισε ο Μητσοτάκης μετά την εκλογική του νίκη το 2019».
https://p.dw.com/p/4FIjx

HB: Τα ερωτήματα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη
08.08.2022
Στις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων και συγκεκριμένα του Νίκου Ανδρουλάκη, προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη αναφέρεται ρεπορτάζ της Handelsblatt. «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι δεν γνώριζε τίποτα παρόλο που οι μυστικές υπηρεσίες υπάγονται στη δικαιοδοσία του (…) Ακόμη και φιλοκυβερνητικές εφημερίδες έκαναν λόγο την (περασμένη) Κυριακή για τη ‘σοβαρότερη κυβερνητική κρίση΄ από τότε που ο Μητσοτάκης ανήλθε πριν από τρία χρόνια στην πρωθυπουργία. Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για το ‘ελληνικό Watergate’, για το οποίο φέρει την ευθύνη ο Μητσοτάκης, ζητώντας την παραίτησή του».
Μεταξύ άλλων το δημοσίευμα θέτει τα εξής ερωτήματα για την περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη: «Πώς οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες και η ελληνική δικαιοσύνη κατασκόπευαν έναν ευρωβουλευτή και εξέχοντα εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης μόνο επειδή το ζητούσαν ξένες μυστικές υπηρεσίες; Το γνώριζε το ελληνικό υπ. Εξωτερικών;» Ως προς τον Θανάση Κουκάκη: «Γιατί και με πρωτοβουλία ποιου τέθηκε υπό παρακολούθηση ο οικονομικός δημοσιογράφος; Οι Reporters United αναφέρονται σε έγγραφο, το οποίο φέρεται να δείχνει ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Κουκάκη ‘για λόγους εθνικής ασφάλειας’. Η σε βάρος του κατασκοπία θα μπορούσε να σχετίζεται με το γεγονός ότι ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς στην πολιτική και τις επιχειρήσεις αλλά και φερόμενες υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος στον τραπεζικό τομέα».
Σε άλλο σημείο το ρεπορτάζ παρατηρεί: «Εδώ και μήνες κυκλοφορούν οι καταγγελίες για υποκλοπές. Η κυβέρνηση εδώ και καιρό προσπάθησε να αγνοήσει το θέμα, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για εξηγήσεις (…) Και σε προσωπικό επίπεδο ολοένα περισσότερο ο Μητσοτάκης πρέπει να δώσει εξηγήσεις».
https://p.dw.com/p/4FEoh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου