Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από την πολιτική κρίση που προκαλεί η αποκάλυψη της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ; Με άξονα αυτό το ερώτημα το πολιτικό σκηνικό αναδιατάσσεται, οι κεντρικοί «παίκτες» της πολιτικής σκηνής επαναπροσδιορίζουν τις θέσεις τους και ξεδιπλώνονται νέες στρατηγικές με διττή επιδίωξη.
Η σχέση ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει διαρραγεί, πιθανόν ανεπανόρθωτα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δυνητικές μελλοντικές συνεργασίες, σύμφωνα με δημοσίευμα στην "Καθημερινή". «Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μορφοποιήθηκε ως “αντισύριζα-φιλοευρωπαϊκό μέτωπο”, η υπόθεση των υποκλοπών το αποσάθρωσε, έχει προκαλέσει ρηγματώσεις που δεν δείχνει πιθανό να αποκατασταθούν» σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών στελεχών.
Στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι για πρώτη φορά μετά το 2016 διαμορφώνονται ευνοϊκές συνθήκες για να απευθυνθούν στον κεντρώο πολιτικό χώρο. «Για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται χωρίς συνομιλητή και πιθανό σύμμαχο στο Κέντρο. Και αυτό δυσκολεύει τους χειρισμούς του γιατί ήταν σαφές ότι δεν επιθυμούσε να στραφεί στα δεξιά του για αναζήτηση ενός πιθανού συμμάχου για σχηματισμό κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο ανατρέπει πλήρως το πολιτικό προφίλ που καλλιεργεί σταθερά τόσα χρόνια και θέτει σε κίνδυνο τη διείσδυση της Ν.Δ. στο Κέντρο», εκτιμά στέλεχος της Κουμουνδούρου. Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η υπόθεση των υποκλοπών αποτελεί χρυσή ευκαιρία για να διευρύνουν την απήχησή τους.
Μέσα σε αυτό το τοπίο, στη Χαριλάου Τρικούπη προφανώς βλέπουν μια καλή ευκαιρία να αποκτήσουν διακριτή περπατησιά στον πολιτικό χώρο που διεκδικούν. Να αποτινάξουν την κατηγορία των «ίσων αποστάσεων», να διαμορφώσουν ένα συνεκτικό πολιτικό αφήγημα, ανεξάρτητο από τις επιδιώξεις του νέου διπολισμού. Αυτό καταγράφεται εμφατικά στη σχέση με τη Ν.Δ., όπου η ρήξη φαντάζει οριστική. Καταγράφεται και σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πόλεμος των Εξεταστικών. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι βρήκαν στην υπόθεση Ανδρουλάκη το «όχημα» για να απευθυνθούν ξανά στους πολίτες και μάλιστα με ένα ζήτημα δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, που ταιριάζει στο δικό τους προφίλ και πάνω σε αυτό να χτίσουν το συνολικό πολιτικό αφήγημά τους και να καταφέρουν αυτό να ακουστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στο αίτημα για εκλογές. Και ένας από τους λόγους είναι, αναφορικά με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να καταθέσει δική της πρόταση που θα ζητάει διερεύνηση και της περιόδου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ήδη να μιλάει για παρακολούθησή του από την κυβέρνηση Τσίπρα, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι θα χαθεί η μπάλα σε μια γενικευμένη φασαρία στη βάση «όλοι τα ίδια κάνουν», που στο τέλος θα ωφελήσει την κυβέρνηση.
Παναγιώτης Λαφαζάνης: Ήμουν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και με παρακολουθούσαν
Kαταγγελία για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο πρώην Νο2 του κόμματος και υπουργός των πρώτων κυβερνήσεων του Αλέξη Τσίπρα, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» (στις 30.7.2022) αναφέρει ότι υπήρξε θύμα παρακολουθήσεων ενώ ήταν μέλος της κυβέρνησης (υπουργός Ενέργειας) αλλά και αργότερα όταν αποχώρησε από το κόμμα.
Ο πρώην υπουργός αναφέρεται και στα όσα είχαν διαρρεύσει για το..."ριφιφί" στο Νομισματοκοπείο το οποίο φέρεται να προετοίμαζε. «Εκείνη την περίοδο παρακολουθούµουν µάλλον αδιαλείπτως από ελληνικά κέντρα, τα οποία θεωρούσαν ότι η δραστηριότητά µου ως υπουργού έβαζε σε κίνδυνο, υποτίθεται, τα ελληνικά συµφέροντα ασφαλείας».
Για την επίμαχη περίοδο της αποχώρησης του από τον ΣΥΡΙΖΑ και για το αν και τότε ήταν θύμα παρακολούθησης σηµειώνει: «∆εν έχω στοιχεία για να τεκµηριώσω κάτι τέτοιο, αλλά φαντάζοµαι ότι, δυστυχώς, οι µυστικές υπηρεσίες της χώρας µας και τότε µε παρακολουθούσαν».
Πηγές: kathimerini.gr , parapolitika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου